Tu teraz tętni życie domu. Jadalnie nie wyszły z mody, ale wyglądają zupełnie inaczej
Popularność aneksów kuchennych i łączenia różnych stref w otwartej przestrzeni dziennej sprawiła, że na nowo definiujemy jadalnię. To miejsce wyznaczają wyspa, półwysep, barek, stół, który służy też do pracy. Tu teraz tętni życie domu.
Widoczna od kilku lat tendencja do otwierania strefy dziennej nie słabnie. W nowym budownictwie oddzielna, zamknięta kuchnia jest wręcz oryginalnym rozwiązaniem (zupełnie odwrotnie niż jeszcze kilkanaście lat temu). Zmieniające się trendy w projektowaniu przestrzeni mieszkalnych sprawiły, że potrzebujemy innego wyposażenia i nowych pomysłów.
Wraz z aneksami kuchennymi, będącymi integralną częścią salonu, pojawiły się wyspy i półwyspy kuchenne, barki i ustawione centralnie stoły. I to one stają się najważniejszym punktem w mieszkaniu – przynależąc jednocześnie do kuchni i salonu, łączą te dwie strefy, skupiają wokół siebie domowników, sprzyjają spędzaniu czasu razem.
Aranżacja będzie zależała od metrażu oraz waszego stylu życia, przyzwyczajeń. Każdy dzień zaczynacie od wspólnego rodzinnego śniadania? Czy raczej brak wam czasu na zjedzenie posiłku, wypijacie tylko kawę? Zobaczcie nasze rozwiązania. Które z nich wybierzecie dla siebie?
Pod ręką
Prostopadle dostawiony do wyspy kuchennej stół sprawdzi się na dużej przestrzeni. Blat wyspy może posłużyć jako dodatkowa powierzchnia do ustawienia potraw czy naczyń.
Dwa w jednym
Efektowna i oryginalna konstrukcja łączy elementy dwóch mebli: stołu i wyspy kuchennej. Przy blacie szerszym od szafek usiądziesz wygodnie – bez obaw o brak miejsca na nogi.
Do wyboru
Jeśli kuchnia jest duża, dlaczego nie urządzić dwóch kącików jadalnianych? Jak w tej na zdj. powyżej – z wysokim blatem i stołkami barowymi oraz ze stołem na rodzinne obiady.
Przy blacie
W kuchni z wyspą lub półwyspem wystarczą hockery, aby zamienić wysoki blat w miejsce do jedzenia. Co prawda sprawdzi się ono tylko na co dzień, przy małej liczbie domowników. Proszony obiad w większym gronie na pewno milej zjeść przy stole z prawdziwego zdarzenia.
Ważne oświetlenie
Nad wyspą umieść jedną lub kilka lamp, które ładnie oświetlą blat. Światło nie oślepi siedzących przy nim osób, gdy oprawy będą miały klosze otwarte jedynie od dołu. Ich optymalna odległość od blatu to ok. 60 cm. Jeśli jego powierzchnia jest lśniąca, nie stosuj żarówek o dużej mocy, ponieważ światło odbite od płaszczyzny blatu może razić w oczy osoby jedzące czy pracujące przy nim.
Na styku stref
W pokoju dziennym z kuchnią stół idealnie je rozdzieli. Jego styl dopasuj do jednego z aneksów albo wybierz taki, który będzie mocnym akcentem aranżacji. Pomyśl też o jego formie – czy chcesz np., by maskował część kuchenną, czy był „przejrzysty” – o ażurowej konstrukcji.
W wersji mini
Nawet mając do dyspozycji bardzo małą przestrzeń, pomiędzy salonem a aneksem kuchennym, można wygospodarować odrobinę miejsca na jadalnię. Wybierz wtedy stół w rozmiarze XS, koniecznie wizualnie lekki, by nie zacieśniał przestrzeni. Stołki – sztaplowane, które, gdy są nieużywane, da się ułożyć jeden na drugim, wsunąć pod blat czy wykorzystać jako stoliki przy sofie.