Naturalne blaty kuchenne z drewna
Stoisz przed wyborem blatu kuchennego i nie wiesz na co się zdecydować, jaki blat będzie pasował do twojej kuchni… Może warto się zastanowić nad rozwiązaniem najprostszym - drewnianym blatem roboczym.
Autor: Andrzej Szandomirski
Do kuchni rustykalnej będzie pasował blat z drewna litego z nierównym usłojeniem i sękami, a do kuchni nowoczesnej - blat z drewna klejonego. To jednak nie wszystko na co powinieneś zwrócić uwagę kupując blat drewniany. Poznaj wady i zalety drewnianych blatów kuchennych... Wytrzymałość drewnianego blatu kuchennego zależy od gatunku użytego drewna - tylko twarde drewno jest odporne na zarysowania i uderzenia mechaniczne. Ważna jest też stabilność drewna. To o wysokiej stabilności jest bardziej odporne na wilgoć i zmiany temperatury, dzięki czemu mniej się kurczy i rozsycha.
Blaty kuchenne można robić z drewna:
- bukowego,
- dębowego,
- z wielu gatunków drewna egzotycznego (mahoniu, ipe, iroko).
Ostatnio popularne są blaty z drewna klejonego. Proces klejenia likwiduje naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie paczy tak jak drewno lite. Do kuchni rustykalnych wybieramy blaty z drewna litego z nierównym usłojeniem, sękami, do kuchni nowoczesnych - z drewna klejonego - najlepiej z wyraźnym rysunkiem elementów klejonych.
Zalety i wady blatów kuchennych drewnianych
Zalety:
- drewno jest łatwe w obróbce, dlatego można z niego uzyskać dowolne kształty blatów;
- niezależnie od wykończenia blaty drewniane mają naturalny wygląd;
- blaty drewniane można wielokrotnie odnawiać – drewno zaolejowane wystarczy przetrzeć papierem ściernym, a następnie ponownie pokryć warstwą oleju;
- drewno jest ciepłe w dotyku.
Wady:
- blaty drewniane są mało odporne na wysokie temperatury – drewno jest palne, a gorące naczynia mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia;
- blaty drewniane są nieodporne na plamienie, dlatego trzeba je zabezpieczyć. Z lakierowanej powierzchni drewna z czasem lakier może schodzić, jest też mniej odporne na wysoką temperaturę. Drewno olejowane jest bardziej odporne na wysoką temperaturę niż drewno lakierowane, ale ciemnieje;
- na blacie z miękkiego drewna lepiej nie kroić nożem, ponieważ ślady będą ciemniały i gniły.