Nowoczesne okapy kuchenne: przyścienne, wyspowe, nablatowe... Co wybrać? EKSPERT RADZI
Okap kuchenny chroni mieszkanie nie tylko przed rozchodzeniem się przykrych zapachów, lecz także przed odkładaniem się tłustego osadu na meblach, ścianach czy zasłonach. Aby jednak urządzenie spełniało swoją funkcję, należy dopasować typ okapu do układu funkcjonalnego kuchni, kubatury wnętrza i uwarunkowań technicznych. Nasz ekspert radzi, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Spis treści
- Okapy kuchenne – jaka wydajność, jakie rozmiary?
- Cichy okap kuchenny: ile decybeli?
- Jaki okap? Przyścienny, podszafkowy, wyspowy, nablatowy...
- Okap stalowy czy okap szklany?
Okapy kuchenne – jaka wydajność, jakie rozmiary?
Okap kuchenny musi skutecznie oczyszczać powietrze z oparów powstających w trakcie gotowania. Opary te to nic innego jak tłuszcz; jeśli nie zostanie odprowadzony, będzie osiadał na szafkach meblowych, ścianach, zasłonach okiennych oraz na meblach w salonie. Do tłustych oparów dochodzą oczywiście zapachy z kuchni, które przedostają się do salonu.
Wobec tego najważniejszym parametrem decydującym o wyborze określonego modelu okapu kuchennego musi być wydajność urządzenia. Każdy producent podaje wydajność okapu w metrach sześciennych na godzinę. Okap należy tak dobrać, by w ciągu godziny mógł przefiltrować 6-krotność kubatury kuchni.
Przy wyborze okapu kuchennego oprócz wydajności (siły ciągu silnika) warto wziąć pod uwagę szerokość powierzchni pochłaniającej.
Parametr ten należy odnieść do wymiarów płyty grzewczej (gazowej lub elektrycznej):
• Płyta grzewcza o szerokości 60 cm – szerokość okapu 60 cm lub najlepiej 90 cm.
• Płyta grzewcza o szerokości 80-90 cm – szerokość okapu 90 cm lub więcej, np. 120 cm.
Kolejną ważną sprawą jest wybór systemu obiegu powietrza. Tradycyjnie mamy do wyboru okapy z obiegiem otwartym i okapy z obiegiem zamkniętym. Zamknięty to taki, w którym oczyszczone powietrze pozostaje w pomieszczeniu; jest mniej efektywny, ale zimą nie powoduje straty ciepła. Otwarty doskonale usuwa zapachy, wilgoć i tłuszcz, jest też cichszy, ale może powodować wychładzanie pomieszczenia.
Od kilku lat możemy wybrać zupełnie nowe rozwiązanie: okap wykorzystujący technologię Kontrolowanej Jonizacji Biopolarnej – E.Ion System. Wytwarzane przez urządzenie jony nie tylko eliminują nieprzyjemne zapachy, ale też przywracają optymalna równowagę jonową w pomieszczeniu. E.ion System pozwala całkowicie wyeliminować rury odprowadzające zapachy. Dzięki temu zyskujemy dużą swobodę w wyborze miejsca na okap.
Cichy okap kuchenny: ile decybeli?
Istotną kwestią jest głośność pracy okapu, szczególnie gdy urządzenie ma zostać zamontowane w kuchni otwartej na salon. Za szczególnie mało uciążliwy można uznać okap pracujący z głośnością poniżej 48 dB.
Co istotne, przed zakupem okapu kuchennego należy dokładnie sprawdzić głośność pracy urządzenia na wszystkich poziomach siły ciągu – a nie tylko na jednym, na ogół pierwszym, dla którego poziom hałasu producenci podają w specyfikacji. Okapy na ogół mają od 3 do 4 poziomów siły ciągu i należałoby poznać poziom hałasu generowany przez każdy z nich.
Jaki okap? Przyścienny, podszafkowy, wyspowy, nablatowy...
Do wyboru jest wiele modeli okapów kuchennych: przyścienne, podszafkowe, wyspowe, sufitowe oraz nablatowe. O wyborze konkretnego typu decyduje dostępna przestrzeń w kuchni. Dużą popularnością cieszą się okapy wyspowe, które pięknie podkreślają charakter wnętrza.
W nowoczesnych kuchniach często stosuje się fronty meblowe o wyrazistych barwach. W tej sytuacji trudno będzie dopasować okap pod względem kolorystycznym. Ale i na to jest sposób. Jeżeli nie chcemy, aby nasz okap był widoczny, gdy nie pracuje, możemy zdecydować się np. na model Down Draft, który jest ukryty w szafce. Po zakończonej pracy urządzenie dosłownie znika.
Niektóre okapy kuchenne mają funkcję Up & Down, która sprawia, że po włączeniu okap opuszcza się nad płytę grzewczą, a po wyłączeniu wraca na swoje miejscem w suficie podwieszanym. Nowością w jest okap nablatowy, który swoje miejsce znalazł w blacie obok płyty indukcyjnej, a nie tradycyjnie nad nią.
Decydując się na konkretny typ okapu, powinniśmy wziąć pod uwagę techniczne możliwości podłączenia danego urządzenia w naszej kuchni. Najważniejsze pytanie brzmi: czy mamy wolny kanał wentylacyjny do odprowadzania oparów na zewnątrz, czy nie.
• Jeśli nie dysponujemy wolnym kanałem, pozostaje nam kupić pochłaniacz, w którym filtr metalowy będzie oczyszczał wnętrze z tłuszczu, a filtr węglowy – z zapachów; filtr węglowy powinniśmy wymieniać co 3–6 miesięcy.
• Jeśli mamy taki kanał wentylacyjny, to możemy wybrać okap z obiegiem otwartym; urządzenie podłączamy do kanału połączeniem rurowym okrągłym lub prostokątnym.
Tu ważna zasada: jeśli okap wyposażony jest w silnik o wydajności 800 m3/h, do podłączenia powinniśmy używać rur PCV o średnicy 150 mm lub kształtek prostokątnych o wymiarach 220x90 mm, a jeśli w silnik o wydajności 450–600 m3/h – rur PCV o średnicy 125 mm lub kształtek prostokątnych o wymiarach 150x70 mm. Te wymiary (średnice lub przekroje) w żadnym wypadku nie mogą być mniejsze!
Co się jeszcze tyczy montażu, musimy pamiętać, że np. modelu przyściennego nie zamontujemy jako wyspy ani wyspy jako narożnego. Wyboru odpowiedniego typu okapu warto dokonać razem z projektantem przy tworzeniu projektu kuchni. Pod względem technicznym szczególnych przygotowań wymagają okapy sufitowe i okapy nablatowe. Ich montaż jest dużo bardziej skomplikowany niż montaż modeli ściennych i wyspowych.
Okap stalowy czy okap szklany?
Ze względu na trudne warunki wilgotności i temperatury w trakcie gotowania, do wyrobu okapów kuchennych stosuje się stal inox 304, zawierającą 18 proc. chromu i 8 proc. niklu. Stal jest higieniczna, łatwa do czyszczenia, odporna na korozję. Jak wykazały testy laboratoryjne przeprowadzone w komorze solnej, najlepszym materiałem do produkcji okapów niewątpliwie jest stal AISI 304. Z kolei wykorzystanie technologii Fasteel zapobiega tworzeniu się na powierzchni urządzenia odcisków palców i ułatwia jego czyszczenie.
Bardzo ciekawą propozycją są okapy kuchenne wykończone szkłem, które wyglądem przypominają lampę. Pięknie zdobią kuchnię. Mają własne źródło światła i są to najczęściej diody LED, które bardzo dobrze oświetlaną płytę. Okapy tego typu posiadają też dodatkowe oświetlenie dekoracyjne. Wewnętrzne światło przenika przez szkło, gwarantując imponujący efekt estetyczny. Możliwość regulacji intensywności światła przez dostosowanie go do własnych potrzeb tworzy wyjątkową nastrój.