Nowy smak tradycji. Ukochane potrawy jeszcze lepsze za sprawą pary
Polacy kochają rodzinne uroczystości – spotkania przy wspólnym stole zastawionym ulubionymi potrawami. Urok tych chwil poprzedzić muszą jednak żmudne kuchenne przygotowania. Czy jest jakiś sposób na to, aby je uprzyjemnić, jednocześnie dodając tradycyjnym potrawom nowego smaku? Tak! Pieczenie z dodatkiem pary.
Spis treści
Autor: materiały prasowe Electrolux
Piekarnik parowy staje się centrum gotowania we współczesnej kuchni
Piekarniki parowe Piekarniki parowe wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Jak to się przekłada na smak i jakość tradycyjnych polskich potraw oraz wypieków? Dzięki parze mięso pozostaje kruche i soczyste. Ciasto lepiej wyrasta, ma bardziej chrupiącą skórkę i miękki środek. Ponadto para dodana w trakcie pieczenia pozwala wydobyć najlepszy smak każdej potrawy, przy zachowaniu jej soczystości, a także składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Oprócz tego możemy gotować zdrowiej, bo użyjemy mniej tłuszczu. Pieczenie na parze jest też o 20% szybsze niż tradycyjne, co przekłada się na oszczędność czasu, tak cennego przed każdym dużym spotkaniem w gronie rodziny czy przyjaciół. Przyjrzyjmy się piekarnikom parowym Electrolux.
Prawdziwie intuicyjne piekarniki szwedzkiej marki Electrolux wyposażone są w wiele funkcji, które ułatwiają gotowanie, dbając przy tym o najlepsze walory smakowe potrawy. Umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary wodnej. Oprócz tego wyróżniają się przemyślanym, eleganckim, skandynawskim wzornictwem. Intuicyjna obsługa i moc funkcjonalności idą w parze z designem, który spójnie wpisuje się w wystrój nowoczesnej, wymagającej kuchni.
Zalety piekarników parowych Electrolux
Connectivity. W połączeniu z aplikacją MyElectrolux pozwala na zdalne sterowanie procesem pieczenia, a także zmianę czasu pieczenia i temperatury, nawet gdy przebywamy poza kuchnią. Możesz też wybrać swój ulubiony przepis w aplikacji i piekarnik sam dostosuje wszystkie ustawienia pieczenia.
Gotowanie wspomagane. Asystent gotowania może zostać prywatnym szefem kuchni! Wystarczy wybrać jeden ze zdefiniowanych przepisów, a później cieszyć się doskonałymi efektami.
Termosonda. Dzięki niej zyskujemy pewność, że przygotowywane potrawy będą za każdym razem smaczne. Jak to działa? Najpierw określamy, w jaki sposób chcemy przygotować potrawę (jaką ma osiągnąć temperaturę). Termosonda monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, co chroni przed ryzykiem niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik.
Doskonałe posiłki w krótszym czasie. Z piekarnikiem kompaktowym CombiQuick zaoszczędzimy więcej czasu bez straty walorów smakowych dań. Kombinacja działania termoobiegu, mikrofalówki i różnorodnych trybów zapewnia dwa razy szybsze pieczenie w stosunku do standardowych urządzeń.
Intuicyjna obsługa. Skrócone menu to szybki dostęp do trzech najczęściej wykorzystywanych funkcji. Dalsze zaś dostępne są w rozwijanym menu.
Steamify®. Wystarczy tylko określić temperaturę, a piekarnik automatycznie dobierze optymalną ilość pary oraz dostosuje pozostałe parametry pracy, tak aby uzyskać pożądany rezultat.
Bezpieczeństwo. W trosce o najmłodszych domowników drzwi frontowe złożone zostały z kilku warstw szkła, dzięki czemu w trakcie pieczenia pozostają chłodne w dotyku. Z kolei prowadnice teleskopowe chronią gorącą blachę przed wypadnięciem podczas jej wyjmowania z piekarnika.
Czystość. Po zakończeniu gotowania umycie piekarnika ułatwi funkcja pary, która zmiękcza zanieczyszczenia i pozwala bezproblemowo je usunąć.
Co oferują nowe piekarniki Electrolux SteamBoost?
Piekarniki parowe SteamBoost umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary do wypiekania ciast i chleba, pieczenia mięs i zapiekanek, gotowania na parze czy odgrzewania przygotowanych wcześniej potraw. Kluczowe są zaawansowane funkcje, które ułatwiają twórczość kulinarną oraz dbają o jak najlepsze walory smakowe wypieków. Mowa o kontroli temperatury, szybkim nagrzewaniu i równomiernym pieczeniu.
Więcej w artykule: Dobrze wypieczone z parą. Nowoczesne piekarniki SteamBoost >>
oraz w poniższej galerii: