Oto najdroższa kawa na świecie. Naprawdę nie chcesz wiedzieć, jak powstaje
Jeszcze do niedawna najdroższą kawą na świecie była Kopi Luwak. Ale na arenie pojawił się nowy gracz – kawa Black Ivory, za kilogram której trzeba zapłacić nawet 10 tysięcy złotych! Nie tylko jej cena zwala z nóg, ale również nietypowy sposób produkcji.
Spis treści
Najdroższa kawa świata – Black Ivory Coffee
Za kawę codziennego użytku z lokalnego sklepu musimy zapłacić od 10-30 zł. Jeśli szukamy czegoś bardziej wyrafinowanego, możemy zainwestować w ziarna z dobrej palarni – zapłacimy za nie od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Jeśli natomiast mamy trochę więcej pieniędzy i uwielbiamy próbować różnych rodzajów kaw – także tych z najwyższej półki, warto zainteresować się szczególnie czterema kawami: Panama Geisha, Jamaica Blue Mountain, Kopi Luwak oraz Black Ivory. Te odmian uważane są za najbardziej pożądane przez kawoszy z całego świata.
Ile kosztuje najwyższy poziom kawowej przyjemności? Za 1 kg kawy Panama Geisha musimy zapłacić ok. 775 zł. Nieco droższa jest odmiana Jamaica Blue Mountain – kilogram ziaren kosztuje ok. 890 zł. Koszt kilograma kawy Kopi Luwak to już 2000 zł, ale to Black Ivory jest prawdziwą rekordzistką – za kilogram ziaren trzeba zapłacić nawet 10000 zł! Dlaczego tak dużo? Chodzi głównie o sposób pozyskiwania ziaren – jest nie tylko pracochłonny, ale i… dość nietypowy.
Jak powstaje Black Ivory Coffee?
Kawa Black Ivory powstaje w Tajlandii, a w procesie jej produkcji pomagają tamtejsze słonie. Ssaki karmione są swoimi ulubionymi smakołykami (m.in. ryżem i bananami) oraz wyselekcjonowanymi ziarnami tajskiej Arabiki. Podczas trawienia, enzymy w ciałach słoni usuwają całą gorycz z ziaren kawy, a nadtrawione ziarna zostają następnie wydalone.
Ziarna zbierane są razem z odchodami i zostają poddane płukaniu oraz dokładnemu czyszczeniu. Potem następuje proces palenia ziaren, po którym kawa jest gotowa do zmielenia i spożycia. Co ciekawe, do produkcji jednego kilograma kawy Black Ivory potrzeba aż 33 kilogramów owoców kawowca!
Tajski produkt jest od jakiegoś czasu dostępny w Europie i można go zamówić nawet w mniejszych ilościach. Z licznych opinii kawoszy, którzy spróbowali odmiany Black Ivory wynika, że cechuje ją całkowity brak goryczki, a także aromat kakao, czekolady oraz delikatnych nut owocowych.