Parownik bambusowy – jak z niego korzystać? Wady i zalety bambusowego parownika
Parownik bambusowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej, jednak coraz częściej można go spotkać w polskich kuchniach. Nic dziwnego – gotowanie na parze jest zdrowe, a przygotowane w ten sposób potrawy są lekkostrawne i bogate w witaminy oraz wartości odżywcze. Dlaczego jeszcze warto wybrać parownik bambusowy? Jak z niego korzystać?
Spis treści
- Parownik bambusowy – co to jest i jak działa?
- Zalety i wady parownika bambusowego
- Zainspiruj się! Urządzamy kuchnię marzeń
Parownik bambusowy – co to jest i jak działa?
Parownik bambusowy największą popularnością cieszy się w Chinach i Japonii, gdzie jest nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni. Bambusowy parownik wyglądem przypomina okrągły pojemnik z pokrywką, wyścielony kratką, przez którą do środka przedostaje się para wodna. Parowniki bambusowe zazwyczaj mają kilka pojemników nałożonych na siebie jeden na drugi, co pozwala na przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Dobrej jakości parownik bambusowy powinien być w stu procentach wykonany z włókien bambusa. Niektóre modele wzmacniane są metalowymi pręcikami – na nie należy w szczególności uważać, by metal nie wszedł w reakcję z pożywieniem. Pręciki i druty mogą z czasem pokrywać się rdzą, dlatego najlepiej unikać parowników z metalowymi elementami.
Zanim kupimy parownik bambusowy, warto sprawdzić, czy nie jest powyginany lub uszkodzony, a także czy pokrywka dobrze i szczelnie przylega do kosza. Włókna bambusowe powinny być ciasno ze sobą splecione, żadne pojedyncze włókno nie powinno wystawać. Na rynku dostępne są parowniki bambusowe o różnej średnicy, dlatego przed zakupem warto zastanowić się, jak często i dla ilu osób będziemy przygotowywać posiłki w parowniku. Jak gotować w bambusowym parowniku? Użytkowanie bambusowego parownika jest bardzo proste. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody – jedna szklanka powinna wystarczyć. Możemy dodać ulubione aromatyczne zioła lub przyprawy. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia i nakładamy na garnek parownik bambusowy wypełniony warzywami, mięsem bądź rybami. Pamiętamy, by dopasować średnicę parownika do garnka. Warto co jakiś czas sprawdzać poziom wody w garnku i w razie potrzeby uzupełnić wrzątkiem zagotowanym w czajniku.
W gotowaniu na parze przy pomocy parownika bambusowego bardzo istotne jest to, by bambusowy kosz nie dotykał bezpośrednio wody podczas gotowania. Przed pierwszym użyciem bambusowego parownika należy opłukać sitko ciepłą wodą. Podczas pierwszego parowania woda może zabarwić się na brązowy kolor, ale nie powinno to nas martwić, nie wpłynie to ani na smak, ani na jakość naszych potraw. Z czasem parownik bambusowy może ciemnieć, jednak mimo to będzie nadal działać bez zarzutu. Jeśli nie podoba nam się ta zmiana, możemy zaopatrzyć się w nowy parownik.
Autor: materiały prasowe BLUM
Szuflady narożne nie tylko są wygodne dla użytkownika, lecz także wyglądają zjawiskowo!
Autor: A.M.home
Ciekawą alternatywą dla gładkich, białych ścian są płyty imitujące marmur. Biegnące po ścianie użylenia wprowadzają do kuchni element luksusu.
Autor: materiały prasowe Electrolux
Zalety i wady parownika bambusowego
Gotowanie na parze jest uważane za jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Ponieważ para wodna ma wyższą temperaturę niż gorąca woda, gotowanie na parze zajmuje mniej czasu. Zazwyczaj, parowanie potrawy trwa do 25 minut, w czym marchew i brokuły potrzebują około 15 minut, a bataty 10. Gotowanie w gorącej wodzie pozbawia warzyw aż 40% witamin i wartości odżywczych, natomiast podczas kontaktu z parą wodną, struktura komórkowa produktu jest trudniejsza do zniszczenia, dzięki czemu prawie w stu procentach zachowane są aromaty, witaminy i minerały. Gorąca woda wypłukuje nie tylko cenne składniki, ale również wpływa negatywnie na smak i wygląd gotowanego produktu, co nigdy nie zdarzy się w przypadku gotowania na parze. Co ciekawe potrawy przygotowane w bambusowym parowniku nie potrzebują soli, ponieważ para wodna wyciąga na zewnątrz sole występujące w nich naturalnie. Dzięki parownikowi potrawy są sprężyste, chrupkie, miękkie i soczyste, a przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne.
Co można gotować w parowniku bambusowym? Parownik bambusowy sprawdza się doskonale do gotowania potraw kuchni azjatyckiej (np. pierożków), warzyw, mięs, ryb, a nawet kasz i ryżu. Jeśli decydujemy się na ugotowanie w parowniku mięsa, ryby, potraw mącznych lub sypkich, najlepiej wyścielić parownik pergaminem do gotowania, ponieważ bambus może wchłonąć zapach potrawy. Dużą zaletą parownika bambusowego jest oszczędność wody. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie na parze wymaga użycia niewielkich ilości wody. Inną zaletą przygotowywania potraw w parowniku bambusowym jest to, że szansa rozgotowania warzyw czy ryżu jest praktycznie znikoma – para wodna jest delikatna i działa mniej agresywnie niż wrząca woda.
Jak dbać o parownik bambusowy? Parownik bambusowy jest bardzo prosty w utrzymaniu czystości. Sam bambus ma właściwości antyseptyczne, dlatego nie musimy obawiać się, że na powierzchni sitka pojawią się wykwity grzyba, pleśni czy szkodliwe bakterie. Po każdym gotowaniu parownik bambusowy warto umyć w gorącej wodzie i odrobinie łagodnego detergentu, a następnie zostawić do całkowitego wyschnięcia. Warto wybierać naczynia bambusowe, ponieważ są odporne na szkodliwe działanie wilgoci, a przy tym nie butwieją, nie gniją i szybko schną. Dobrze radzą sobie z wysokimi temperaturami, są tanie, lekkie i wytrzymałe.