Patelnia aluminiowa: zalety, wady, właściwości. Co warto wiedzieć?
Patelnia aluminiowa świetnie sprawdza się do szybkiego przygotowywania na tłuszczu potraw wymagających niższej temperatury smażenia, np. jajek, naleśników. Poznaj zalety i wady patelni wykonanych z aluminium i sprawdź, do czego przydadzą się w kuchni. Radzimy też, jaką patelnię warto wybrać, by jak najlepiej służyła.
Patelnia aluminiowa – zalety
Na pewno na ich korzyść przemawiają atrakcyjne ceny. Patelnie aluminiowe są też lekkie, dlatego łatwo nimi manewrować w kuchni (w przeciwieństwie do niektórych modeli żeliwnych czy stalowych). Szybko się nagrzewają, dlatego możemy zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, zwłaszcza jeśli lubimy przygotowywać dania na szybko bądź je odgrzewać. Sporo zależy też od powłoki patelni aluminiowej. Lepsza powłoka w duecie z grubym aluminium to świetny wybór na długie lata.