Patelnia kamienna i jej rodzaje. Użytkowanie, zalety, wady
Zakup patelni kamiennej to dobry wybór przede wszystkim dla osób, które boją się ryzyka zarysowania powłoki patelni. Patelnia kamienna pozwala na przygotowanie potraw bez użycia tłuszczu, dlatego docenią ją osoby dbające o ograniczenie jego spożycia. Poznaj zalety patelni kamiennej oraz jej rodzaje.
Spis treści
Patelnia kamienna i jej rodzaje
Jeżeli zdecydujemy się na zaopatrzenie swojej kuchni w patelnię kamienną, mamy do wyboru przede wszystkim dwa różne surowce: granit i marmur. To materiały bardzo wytrzymałe i odznaczające się dobrym przewodzeniem ciepła.
Patelnie marmurowa i granitowa przypominają swoim wyglądem modele używane w dawnych czasach. Wydają się niejako mniej nowoczesne, jeśli chodzi o design, co można uznawać za ich dużą zaletę (pasują do kuchni rustykalnych, skandynawskich, bardziej klasycznych). Warto pamiętać, że patelni kamiennych z powłoką granitową i marmurową nie należy myć w zmywarce.
Dobra rada: wielu producentów ma autorskie powłoki kamienne na patelniach. Dobrze jest wczytać się we właściwości konkretnych materiałów, zanim zdecydujemy się na zakup.
.. Wszystko o patelni miedzianej >>>
Zalety patelni kamiennych
Patelnie kamienne idealnie sprawdzają się nie tylko na kuchenkach gazowych, lecz także elektrycznych, ceramicznych czy indukcyjnych. Warto wspomnieć, że patelnia kamienna wyposażona jest w dno, które nagrzewa się szybko, dlatego nie będziemy się musieli martwić długim czasem przyrządzania dań (a to też oznacza niższe koszty za energię). Dodatkowo ciepło rozchodzi się równomiernie po całej patelni, dzięki czemu potrawa będzie dogotowana idealnie z każdej strony. Kamień długo utrzymuje pozyskane ciepło. Przyda się więc do przysmaków, które wymagają gotowania na wolnym ogniu przez dłuższy czas.
Również wygląd ma duże znaczenie – patelnie kamienne są ciekawym uzupełnieniem aranżacji kuchni. Bez obaw można je eksponować na widoku, np. na relingach kuchennych, ponieważ odgrywają rolę praktycznych dekoracji.
.. Patelnia stalowa i jej właściwości >>>
Pamiętaj: podczas zakupu warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału wykonano rączkę, która powinna być odporna na wysokie temperatury. Najlepsze walory użytkowe mają też patelnie z grubszym dnem.
Użytkowanie patelni kamiennej
Mimo że patelnie kamienne są bardzo trwałe, nie należą do sprzętów niezniszczalnych.. Jeżeli producenci zastrzegają, że ich sprzęt nie nadaje się do mycia w zmywarce, nie ignorujmy tych informacji. W przypadku gdy zdarzy się nam przypalić patelnię, ewentualne pozostałości po potrawach łatwo usunie sól.
.. Zastosowanie soli – do czyszczenia i nie tylko >>>
Autor: Unsplash/R ARCHITECTURE
Autor: materiał prasowy
Garnek emaliowany marki Silesia Rybnik w pięknym pastelowym odcieniu.
Autor: serwis prasowy marki Spring Copenhagen
Unikatowy design, drewniany młynek do pieprzu Tucan marki Spring Copenhagen.