Patelnia tytanowa: właściwości, zalety, wady
Patelnia tytanowa to model uznany za najtrwalszy. Można jej używać i na tradycyjnym palniku, i na indukcji. Poznaj rodzaje oraz zalety patelni tytanowej.
Spis treści
- Patelnia tytanowa i jej rodzaje
- Właściwości i zalety patelni tytanowych
- Czy patelnia tytanowa ma wady?
Patelnia tytanowa zwykle składa się z aluminium lub solidnej stali, które są pokryte nieprzywierającą warstwą tytanu. Ma mnóstwo zalet, które warto poznać.
Patelnia tytanowa i jej rodzaje
Patelnia tytanowa jest z pewnością jedną z najlepszych dostępnych na rynku. W sklepach znajdziemy różne jej rodzaje: klasyczne patelnie tytanowe do przygotowywania różnych dań, patelnie tytanowe do naleśników czy też patelnie grillowe – do przysmaków bez dodatku tłuszczu. Coraz łatwiej możemy również zasmakować potraw kuchni azjatyckiej przyrządzanych w domowym zaciszu. Do tego zaś idealnie nada się patelnia tytanowa typu wok.
.. Jak wybrać dobrą patelnię do naleśników? >>>
Właściwości i zalety patelni tytanowych
- Tytan jest przede wszystkim bardzo wytrzymałym materiałem. Dlatego jeśli zależy nam na odporności patelni, to wybór tej wykonanej z tytanu będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki niej możemy zapomnieć o wymianie patelni na nową nawet przez kilkanaście lat.
- Potraktowanie powłoki patelni tytanowej metalowymi sztućcami nie spowoduje zarysowań.
- Warto też pamiętać, że patelnia tytanowa szybko oraz równomiernie się rozgrzewa. Oznacza to mniejsze zużycie energii. Ponadto przygotowywane dania nie będą się przypalać. Z łatwością zdejmiemy je również z patelni (bez ciągłego skrobania łopatką).
- Ponieważ patelnia tytanowa dobrze utrzymuje ciepło, możemy ją szybko rozgrzać, a potem zmniejszyć ogień (zużyjemy mniej energii).
- Nieprzywierająca powłoka tytanowa to świetna opcja dla osób, które chcą używać mniej tłuszczu do gotowania. Oprócz tego patelnię tytanową bardzo łatwo utrzymać w czystości.
- Wysoka jakość wykonania patelni tytanowej oznacza także to, że w trakcie korzystania z niej nie ma ryzyka wydzielania się szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby zepsuć nie tylko smak przygotowanej potrawy, lecz także zaszkodzić naszemu zdrowiu.
- Dodatkowym atutem patelni tytanowej jest możliwość jej mycia w zmywarce.
- Patelni tytanowych można używać na wszystkich typach kuchenek, w tym na indukcji.
.. Wszystko o patelni granitowej >>>
Czy patelnia tytanowa ma wady?
Największą (i w zasadzie jedyną) wadą patelni tytanowej jest jej wysoka cena, która zdecydowanie przewyższa koszty patelni kamiennych czy tych z różnorodnymi powłokami nieprzywierającymi.
.. Patelnia stalowa i jej właściwości >>>
Autor: materiał prasowy
Garnek emaliowany marki Silesia Rybnik w pięknym pastelowym odcieniu.
Autor: Materiały prasowe carmoebel.de
Duża biała witryna w stylu skandynawskim. Wypełniona kolorowymi dodatkami jest dużą ozdobą kuchni.
Autor: materiał prasowy Habitat
Kolorowe naczynia ożywiają szare ściany.