Piekarnik parowy – jakie zalety ma piekarnik z funkcją pary?
Zdrowe gotowanie jest w modzie – okazuje się bowiem, że można przyrządzać potrawy dobre dla naszego organizmu, a jednocześnie bardzo smaczne. Pomoże nam w tym piekarnik parowy. Co to takiego?
Spis treści
- Co wyróżnia piekarnik parowy?
- Zalety piekarnika z funkcją pary
- Na co zwrócić uwagę, wybierając piekarnik parowy?
- Dodatkowe funkcje piekarnika parowego – które są przydatne?
Co wyróżnia piekarnik parowy?
To urządzenie jest wysoce funkcjonalne i przydaje się na wiele sposobów. Dzięki zastosowaniu funkcji pary w piekarniku jesteśmy w stanie przede wszystkim przygotowywać dania na parze, które cechują się doskonałymi właściwościami – mają zachowane wszystkie wartości odżywcze, są przyrządzane bez dodatku tłuszczu, a warzywa zachowują swoją jędrność, żywy kolor i doskonały smak.
Piekarniki parowe z funkcją gotowania na parze łączą jednak w sobie zalety zarówno urządzeń do gotowania na parze, jak i tradycyjnych piekarników – z powodzeniem można wyłączyć dopływ pary i korzystać z nich w klasyczny sposób. Mało tego, konwencjonalne grzanie piekarnika jest konieczne, by móc używać funkcji pary – to właśnie ono pozwala na wytwarzanie się pary wodnej, więc obie funkcje muszą ze sobą współpracować dla osiągnięcia takiego efektu. My natomiast możemy regulować stosunek grzania – procentową część z rozgrzanego powietrza i z pary wodnej, np. 40% do 60% – wedle uznania. Dzięki temu możliwe jest np. przygotowanie idealnego kurczaka – soczystego w środku i z chrupiącą skórką.
.. Jaki piekarnik do zabudowy wybrać? >>>
Zalety piekarnika z funkcją pary
Piekarniki parowe mają sporo zalet, dlatego coraz częściej goszczą w naszych domowych kuchniach. Co powinniśmy o nich wiedzieć?
- W piekarniku z funkcją pary przygotujemy zdrowe jedzenie – umożliwia też robienie potraw niskokalorycznych, co docenią osoby na dietach odchudzających.
- Głębszy smak i aromat potraw oraz mniejsze ryzyko wysuszenia mięs. Co więcej, dania przygotowywane z wykorzystaniem pary wodnej są gotowe szybciej niż przy tradycyjnym pieczeniu.
- Z piekarnika parowego można korzystać jak z mikrofali – dzięki parze wodnej odgrzewane w nim potrawy pozostają soczyste, a my możemy zrezygnować z zagracania kuchni zbędnymi sprzętami AGD.
- Piekarnik parowy zadowala możliwością odświeżania pieczywa – dzięki niej wczorajszy chleb po paru chwilach w piekarniku będzie znowu smaczny i chrupiący.
- Najczęściej sprzedawane są piekarniki parowe do zabudowy – można je więc wykorzystać do stworzenia nowoczesnej i funkcjonalnej przestrzeni kuchennej.
Na co zwrócić uwagę, wybierając piekarnik parowy?
Podejmując decyzję, należy się dokładnie przyjrzeć wszystkim parametrom piekarnika z funkcją pary – dzięki temu kupimy dokładnie takie urządzenie, jakie jest nam potrzebne w domowej kuchni:
- Moc – ten parametr decyduje aż o dwóch ważnych cechach piekarnika na parę – jego wydajności, czyli prędkości nagrzewania się i skuteczności utrzymywania ciepła, ale też o zużyciu energii elektrycznej. Obecnie dostępne są piekarniki z funkcją pary, których moc wynosi od ok. 1600 W aż do 3500 W.
- Klasa energetyczna – wybierając piekarnik parowy do zabudowy o dużej mocy, zadbajmy o to, by miał on możliwe najwyższą klasę energetyczną – ideałem będzie urządzenie A+++, lecz wersja z dwoma lub jednym plusem też powinna nas zadowolić.
- Sterowanie – choć obecnie większość piekarników parowych wyposażonych jest w duże, wyraźne wyświetlacze i intuicyjne sterowanie, warto je przetestować. Wiele z paneli sterowania jest dotykowych, ale mogą zdarzyć się również starsze wersje z mechanicznymi przyciskami.
Dodatkowe funkcje piekarnika parowego – które są przydatne?
Pamiętajmy, że piekarnik parowy z funkcją pieczenia to przede wszystkim urządzenie wielofunkcyjne, które usprawnia pracę w kuchni i pozwala na korzystanie z mniejszej liczby sprzętów. Jakie jeszcze funkcje powinien mieć, by w pełni wykorzystać jego możliwości?
- Pyroliza lub kataliza – czyli możliwość automatycznego czyszczenia wnętrza piekarnika w bardzo wysokiej temperaturze (z zabrudzeń pozostaje jedynie łatwy do usunięcia pył).
- Termosonda – za jej pomocą sprawdzimy temperaturę we wnętrzu potrawy – pojawi się ona na wyświetlaczu. Dzięki temu będziemy w stanie zrealizować nawet najbardziej wymagające przepisy.
- Grill i turbogrill – funkcje piekarnika parowego dla miłośników mocno spieczonych mięs i warzyw.
- Książka kucharska – w bardziej zaawansowanych piekarnikach z funkcją pary znajdziemy ją w panelu sterowania. Dzięki niej możemy przygotować pyszne dania z dokładnym wskazaniem na zalecane parametry piekarnika.
Piekarnik parowy do kuchni to dobry wybór – dzięki niemu możemy poprawić smak i wartości odżywcze potraw, a także korzystać z wielu innych przydatnych na co dzień funkcji.
Autor: mat. pras. Black Red White
Mała kuchnia dobrze doświetlona. Dzięki szklanej ścianie oddzielisz kuchnię od salonu i zapewnisz jej lepsze oświetlenie.
Autor: materiały prasowe Ferro
Nowoczesna bateria kuchenna Zicco
Autor: Pixers
Delikatny kolor brzoskwiniowy ze złotymi i miedzianymi dodatkami tworzą ciepłe wnętrze.