Po co jest szuflada pod piekarnikiem? Ty też korzystasz z niej źle!
Po co jest szuflada pod piekarnikiem? Zdecydowanie nie jest to miejsce na gazety, patelnie, blachy czy niskie garnki. Przeznaczeniem tej szuflady jest coś całkowicie innego! Większość osób nie tylko nie wie, że ta ukryta funkcja szuflady pod piekarnikiem znaczenie ułatwia życie, jeśli jest używana zgodnie z przeznaczenie, ale też nie wszystko można w niej trzymać!
Spis treści
- Po co jest szuflada pod piekarnikiem?
- Czego nie trzymać w szafce pod piekarnikiem? Tego tam nie wkładaj!
Po co jest szuflada pod piekarnikiem?
Tradycyjne piekarniki wyposażone są w szufladę znajdującą się pod głównymi drzwiczkami urządzenia. Przeznaczenie tego schowka dla wielu jest tajemnicą. Dodatkowa szuflada wydaje się być idealnym miejscem na drobne naczynia czy patelnie. Można w niej też schować kuchenne przybory i wszystko, czego nie zdołamy „upchnąć” w szafkach.
Takie użytkowanie szuflady pod piekarnikiem jest nie tylko niezgodne z jej przeznaczeniem, ale może być też niebezpieczne!
Szuflada pod piekarnikiem określana jest mianem szuflady grzewczej i służy do przechowywania ciepłych potraw. Komora szuflady jest skonstruowana w taki sposób, by utrzymać ciepło z nagrzanego piekarnika (ok. 40-75°C) i odpowiednią wilgotność. W ten sposób przechowywane w niej potrawy są ciepłe i nie wysychają.
To idealne rozwiązanie, gdy mamy do przygotowania kilka potraw i obawiamy się, że wystygną, zanim podamy je do stołu. Na przykład ziemniaki na półmisku możemy spokojnie wstawić do szuflady grzewczej w oczekiwaniu na mięso, które wciąż piecze się w piekarniku.
Warto wykorzystać szufladę także do podgrzewania talerzy przed podaniem potrawy. Ciepłe talerze dłużej utrzymają temperaturę dania. Z tego triku chętnie korzystają najlepsze restauracje na świecie!
Czego nie trzymać w szafce pod piekarnikiem? Tego tam nie wkładaj!
Gdy piekarnik jest nagrzany, wysokie temperatury przenikają również do znajdującej się pod nim szuflady.
Czego nie trzymać w szafce pod piekarnikiem?
- łatwopalnych materiałów
- przedmiotów, które źle reagują na ciepło
Najlepiej zostawić schowek pusty i korzystać z niego wyłącznie do podgrzewania potraw i naczyń.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak poukładać rzeczy w szafkach kuchennych? Pomysły na przechowywanie w kuchni i organizację szafek
Autor: serwis prasowy marki Häfele
Nie jesteś zwolenniczką trzymania pieczywa na blacie? A co powiesz na podwieszany wkład do szuflady Hailo Pantry Box marki Häfele? Jest wyposażony w szklaną pokrywę, drewniany ruszt – usprawniający wentylację – oraz mobilny pojemnik z uchwytem. Staraj się tylko nie wkładać do szuflady gorącego chleba, bo grozi to jej zaparowaniem.