Najtrwalszy blat kuchenny – wybór, który przetrwa lata! Inspiracje i wskazówki
Wybór idealnego blatu kuchennego to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim trwałości i funkcjonalności. Na rynku znajdziemy blaty z drewna, laminatu, kamienia czy konglomeratu, a każdy z nich ma swoje zalety i wady. Który z nich jest najtrwalszy? Sprawdź nasz poradnik i wybierz blat idealny do swojej kuchni!
Autor: serwis prasowy marki Swisskrono
Biała zabudowa zyskuje głębię dzięki wykończeniu wnęki i płytkich szafek płytą z tym samym co blat dekorem z surowego drewna (Dąb Giovanni, Swisskrono).
Spis treści
- Blaty kuchenne - jaki blat jest najtrwalszy?
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie blatu kuchennego?
- Odpowiednia grubość blatów kuchennych
- Jakie są prawidłowe wymiary blatów kuchennych?
- Jak dobrać blat do zlewozmywaka?
- Blat kuchenny laminowany
- Zalety laminowanego blatu kuchennego
- Kompozyt czy konglomerat - co będzie lepsze w kuchni?
- Z jakiego drewna zrobić blat kuchenny?
- Jaki kamień wybrać do kuchni?
- Jaki spiek na blat kuchenny?
- Blat kuchenny ze stali nierdzewnej
- Płytki ceramiczne na blat kuchenny?
- Kolory blatów kuchennych - mnóstwo możliwości
- Jaki blat kuchenny do białej zabudowy, a jaki do drewnianej?
- Jak i czym pielęgnować blat kuchenny?
- Blat kuchenny - jak wybrać najlepszy? Inspiracje, zdjęcia
Blaty kuchenne - jaki blat jest najtrwalszy?
Wybór blatu kuchennego wydaje się sprawą prostą. Zazwyczaj, konkretny model blatu roboczego proponują nam sami producenci. Nie oznacza to jednak, że nie możemy wybrać go według własnego gustu. Pamiętajmy także, że w przypadku zakupu pojedynczych szafek z blatami możemy bez problemu wymienić je na jeden, wspólny blat kuchenny, wybrany według upodobań.
A co z materiałami? Czym różnią się blaty kuchenne wykonane z płyty wiórowej, a czym z kamieni naturalnych? Jaki blat okaże się najtrwalszy i najlepiej spełni swoje funkcje? Zanim zdecydujemy się na wybór blatu, warto prześledzić, jakimi cechami charakteryzują się najbardziej popularne materiały.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie blatu kuchennego?
Oto kilka kluczowych wskazówek:
- Powinien mieć odpowiednią szerokość, aby praca przy nim była łatwa i wygodna. Nie oszczędzajmy na szerokości blatu roboczego. Chociaż minimalna wynosi 60 cm, wygodniejszy będzie taki o szerokości 80 cm.
- Miejsce blatu do kuchni warto dostosować do sposobu przygotowywania posiłków – obok zlewozmywaka powinien być umieszczony blat do odstawiania naczyń szerokości minimum 40 cm. Będzie wygodniej, jeśli takie blaty znajdą się z obu stron zlewozmywaka.
- Kuchenka powinna sąsiadować z obu stron z blatami o szerokości co najmniej 20 cm. Wygodniej, jeśli przynajmniej jeden z nich będzie miał szerokość 40 cm (niezbędną do odstawienia dużego garnka z palnika).
- Obok lodówki, kuchenki mikrofalowej i piekarnika powinien być blat do kuchni szerokości co najmniej 30 cm do odkładania produktów i naczyń z potrawami.
Odpowiednia grubość blatów kuchennych
Warto pamiętać, że jeśli zależy nam na cienkiej wartstwie - centymentrowej lub nawet cieńszej, do wyboru mamy jedynie blaty kompozytowe. Ich grubość zaczyna się już od 0,6 cm. Z kolei blaty kamienne zazwyczaj mają grubość 2 lub 3 cm.
Szeroką rozpiętość zapewniają nam modele drewniane, ich wymiary to zazwyczaj 2,6 do 4,5 cm. Ogromny wybór grubości blatów mamy w przypadku płyt laminowanych, zaczynają się one od 2 cm do nawet 7 cm. Mogą być proste lub zaokrąglone, a ich brzegi są oklejone dodatkowo aluminiową powłoką. Najpopularniejsza grubość blatu to 4 cm, jednak w ostatnim czasie dominuje moda na coraz cieńsze blaty.
Jakie są prawidłowe wymiary blatów kuchennych?
Z uwagi na ergonomię pracy w kuchni blat powinien być na wysokości 89–91 cm. Najważniejsza jego część, znajdująca się między zlewozmywakiem a płytą kuchenną, powinna mieć co najmniej 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości.
Jeśli natomiast blat ten ma pełnić także funkcję jadalnianą, to najwygodniej będzie go umieścić ok. 75 cm od podłogi (podobną wysokość ma tradycyjny stół). Możemy także zdecydować się na praktyczny barek kuchenny. Wówczas blat może znaleźć się na wysokości ok. 110 cm, a jego dopełnieniem będą wysokie stołki czy tzw. hokery.
Jak dobrać blat do zlewozmywaka?
Tylko zlewozmywaki podwieszane (wpuszczane w blat) mają specjalne wymagania. Można montować je pod blatem odpornym na wilgoć - z granitu, marmuru, kompozytu lub ze stali nierdzewnej.
Pozostałe typy zlewozmywaków pasują do wszystkich nowoczesnych blatów kuchennych. Jeśli chcemy mieć blat kuchenny z laminatu lub drewna konieczne jest zabezpieczenie krawędzi blatu przed wodą (np. silikonem), utrzymywanie w suchości, odpowiednia konserwacja.
Przeczytaj również: Jak tanio odświeżyć kuchnię? Samoprzylepne płytki do kuchni: ceny, zalety i montaż
Blat kuchenny laminowany
Płyta wiórowa (blaty laminowane, postformingowe) – określenie postforming oznacza technologię powlekania, która wiąże się z utwardzaniem wierzchniej warstwy blatu kuchennego oraz z wyoblaniem jego brzegów. Sprawia to, że laminat staje się odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę (około 180°C), jak również na zarysowania, co w przestrzeni kuchennej jest bardzo ważne.
Blaty kuchenne laminowane są łatwe do utrzymania w czystości (wystarczy je przetrzeć szmatką z płynem do naczyń). Mają również bogate wzornictwo i kolorystykę. Mogą imitować drewno, kamień albo po prostu być kolorowe, dlatego też można je dobrać do każdego stylu. Mogą mieć wykończenie matowe lub z połyskiem. Tutaj warto jednak zauważyć, że są najcieńsze i nie mają tak dużej odporności, jak inne materiały.
Zalety laminowanego blatu kuchennego
Najczęściej spotykane blaty kuchenne są wykonane w technologii postformingu – mają zaokrąglone brzegi i pokryte są jednym kawałkiem laminatu. Aby dobrze i długo służyły, powinny mieć kilka cech. Oto one:
- Odporność na zarysowanie
Niestety, rzadko który blat laminowany jest odporny na zarysowanie. Po pewnym czasie na powierzchni laminatu pojawiają się brzydkie rysy. Wniosek z tego jest taki, że nie możemy traktować blatu z płyty wiórowej jako deski do krojenia.
- Odporność na wysoką temperaturę
Blat kuchenny narażony jest na działanie wysokich temperatur. Naczynie zdjęte z ognia ma dno rozgrzane do temperatury około 100 stopni C (temperatura czajnika z wrzącą wodą), a nawet do 180 stopni C (blacha z ciastem wyjęta z piekarnika). Gorące naczynie postawione na blacie nie powinno zostawić śladów na powierzchni laminatu.
- Odporność na parę wodną
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym wilgotność jest wyższa niż w innych, a blat kuchenny narażony jest na stały kontakt z wodą i parą wodną. W przypadku zamontowania zlewu osadzonego w blacie istotne jest również zabezpieczenie spodu blatu laminatem ochronnym.
- Odporność na uderzenia
Metalowy tłuczek do mięsa lub spadające naczynia nie powinny uszkodzić powierzchni blatu. Uderzenie z wysokości 2,5 cm wytrzyma każdy blat, ale już po uderzeniu z wysokości 5 cm ślad może być widoczny.
- Odporność na zaplamienie
Blaty kuchenne powinny być odporne na działanie substancji chemicznych i artykułów spożywczych, których używamy w każdym domu. Plamy alkoholu, oleju, kwasu octowego, kwasu cytrynowego, soku z czarnej porzeczki, herbaty, kawy, a nawet niebieskiego atramentu po zmyciu powierzchni blatów wodą z płynem do mycia naczyń nie powinny zostawić śladu.
Kompozyt czy konglomerat - co będzie lepsze w kuchni?
Kompozyty i konglomeraty to mielone kamienie naturalne łączone żywicami, np. poliestrowymi, epoksydowymi lub spoiwem akrylowym. Ich skład nie jest identyczny i zależy od producenta, podobnie jak nazwa, która zazwyczaj bierze się od użytych w produkcji kamieni.
Konglomeraty mają zalety kamieni naturalnych i pozbawione są ich wad, choćby takich jak duży ciężar czy ograniczona plastyczność. Są odporne na uderzenia oraz zarysowania, na wodę i wysokie temperatury, dają się formować oraz mają ciekawą kolorystykę.
Są też łatwe do utrzymania w czystości, nie wymagają impregnacji ani specjalnych zabezpieczeń. Długo pozostają w dobrym stanie. Warto dodać, że różnica między kompozytem, a konglomeratem nie jest jednoznaczna, choć pojawiają się opinie, że konglomeraty zawierają większy procent kamieni naturalnych, więc są twardsze niż kompozyty.
Zobacz także: Blat z konglomeratu czy blat z litego kamienia? Sprawdzamy, co bardziej się opłaca
Z jakiego drewna zrobić blat kuchenny?
W przestrzeni kuchennej wykorzystuje się głównie gatunki liściaste (są twardsze i odporniejsze na wodę od innych). Zaliczamy do nich: dąb, olchę, buk albo drewno egzotyczne, np. iroko czy mahoń. Tego rodzaju blaty wykonuje się zwykle nie z jednego kawałka, ale z wielu, klejąc je, dzięki czemu blat się nie wypacza i nie pęka.
Do każdego wnętrza kuchni uda się dobrać odpowiedni blat z drewna: do aranżacji rustykalnych - najlepiej blat z litego (buku, dębu lub iroko) z nierównym usłojeniem i sękami, do nowoczesnych wnętrz – na przykład blat z drewna klejonego, które jest trwalsze, nie rozsycha się jak lite. Idealnie wyglądają także w kuchniach tradycyjnych czy utrzymanych w stylu skandynawskim.
Blaty z drewna wymagają jednak specjalnego zabezpieczenia powierzchni, można je dla przykładu impregnować olejem lub zawoskować. Ich zaletą jest naturalna uroda drewna, wadą zaś to, że z czasem, zwłaszcza gdy zejdzie impregnat, mogą zostawać na nich plamy.
Drewniany blat kuchenny. Inspiracje
Autor: Mariusz Bykowski
Kuchnia jest otwarta na salon, dzięki czemu zyskała na przestrzeni i nie odstrasza klaustrofobicznym rozmiarem. Narożna wyspa kuchenna pełni rolę stołu - połączona jest z blatem. To ciekawe rozwiazanie dla małych wnętrz. Biel kuchni została ożywiona miętową lodówką i żółtymi hokerami.
Jaki kamień wybrać do kuchni?
Najlepsze blaty kuchenne wykonane są z granitu, gdyż jest to kamień bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy też plamy z tłuszczu i efektowny. Równie ładny jest marmur, ale powinien być jednak zaimpregnowany, bo jako skała metamorficzna, powstała głównie z wapieni, nie jest tak odporny na zarysowania oraz plamy.
Na blatach kamiennych doskonale zagniata się ciasto. Ogromną zaletą tego rodzaju nawierzchni jest również fakt, iż zwykle nie traci nic ze swej urody, a jeśli nawet, będzie ją można odnowić. Blatu z kamienia nie da się łatwo przyciąć i zamontować domowym sumptem. Są do tego potrzebne specjalistyczne narzędzia i wprawa. Kamień jest także jednym z droższych materiałów wykończeniowych do kuchni. Warto pamiętać, że blat z kamienia powinien mieć około trzech centymetrów grubości. Pasuje między innymi kuchni w stylu angielskim.
Przeczytaj także: Naturalny kamień: must-have w aranżacji twojego wnętrza. Oto inspiracje!
Jaki spiek na blat kuchenny?
W skład spieków na blat kuchenny wchodzą skaleń, piasek kwarcowy, glinka oraz tlenki mineralne poddawane procesowi spiekania, trwającemu kilka godzin. Blaty wykonane ze spieków kwarcowych występują w szerokiej gamie kolorów i wykończeń.
Tego rodzaju blat jest lekki, odporny na plamy oraz wodę, działanie promieni UV, wysokie temperatury, nie zapala się w kontakcie z ogniem oraz nie wydziela dymu ani substancji toksycznych pod wpływem wysokich temperatur. Jest odporny na zużycie, łatwo utrzymać go w czystości. Doskonale zaprezentuje się we wnętrzu nowoczesnym.
Blat kuchenny ze stali nierdzewnej
Zrobione z niej blaty spotkamy raczej w gastronomii, ponieważ jest trwała oraz superhigieniczna i łatwa do utrzymania w czystości. Jeśli jednak zdecydujemy się na taki blat kuchenny we wnętrzu mieszkalnym, najlepiej skomponuje się z minimalistycznym stylem hi-tech, w którym m.in. główną rolę odgrywa aluminium i stal.
Płytki ceramiczne na blat kuchenny?
Podobnie jak podłogę czy ścianę w kuchni, blat można także wyłożyć płytkami ceramicznymi: gresem, klinkierem lub terakotą. Są one odporne na wysoką temperaturę i działanie środków chemicznych.
Obecnie jednak dosyć rzadko się je spotyka. Ich wadą jest przede wszystkim konieczność fugowania, co sprzyja gromadzeniu się zanieczyszczeń i jest trudne w utrzymaniu w czystości. Blaty kuchenne wyłożone płytkami ceramicznymi mają też mniejszą odporność na uderzenia. Idealnie zaprezentują się w kuchniach w stylu rustykalnym.
Polecamy: Alternatywy dla płytek w kuchni. Jakie materiały sprawdzą się najlepiej?

Kolory blatów kuchennych - mnóstwo możliwości
Jaki wybrać kolor blatu? Do czego dopasować blat - do mebli? podłogi? Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć w aranżacji kuchni.
Kolor blatu do kuchni powinien komponować się z innymi elementami wystroju, takimi jak: meble, płytki, ściany, drzwi oraz okna. Blat kuchenny może kontrastować z meblami, ale powinien być utrzymany w kolorystyce aranżacji kuchni, w jej tonacji.
Dużą rolę w dopasowaniu blatu do kuchni odgrywają płytki na ścianie. Jeśli płytki są utrzymane w odważnej kolorystyce lub są mocnym akcentem w kuchni, blat powinien tonować ich aranżacyjną moc, tak aby nie odwracał uwagi od płytek, a zarazem nie wprowadzał chaosu do wnętrza.
Blat kuchenny może również posiadać taką samą barwę co szafki kuchenne, wtedy jest on niejako monolitem z szafkami i niemalże znika we wnętrzu. Takie rozwiązanie często stosuje się w kuchniach nowoczesnych i minimalistycznych.
Czarny blat w kuchni. Do jakich mebli pasuje czarny blat? Zdjęcia
Autor: Yassen Hristov
Do jakich mebli pasuje czarny blat? Jakie dodatki wybrać?
Jaki blat kuchenny do białej zabudowy, a jaki do drewnianej?
Z białymi meblami fantastycznie komponuje się drewniany blat kuchenny. Dodaje on wnętrzu także ciepła i przytulności. Bardzo ciekawe oraz eleganckie jest również połączenie bieli z czernią. Czarny, błyszczący blat świetnie odbija światło. Do białych frontów kuchennych coraz częściej dobierane są blaty kuchenne z konglomeratów i kompozytów – albo gładkie (najczęściej białe bądź szare), albo imitujące kamień naturalny: marmur czy granit. Do łask wraca też wzór lastryko – także pasujący do bieli.
Jeśli chodzi o drewniane fronty kuchenne, klasyczny duet z nimi tworzy kamienny blat kuchenny bądź wykonany z materiału imitującego kamień. Na przykład szary granit o drobnym uziarnieniu na blacie i ścianie ładnie kontrastuje z drewnianymi szafkami. Kuchnia zyskuje więcej świeżości. Z kolei do klasycznej, dębowej kuchni pasuje najbardziej blat kuchenny brązowy, czarny, ciemnozielony czy rudy, a także jasny i w jednolitym kolorze.
W nowoczesnych aranżacjach kuchni, utrzymanych w stylistyce pop-artu (wiele żywych plam barwnych), blat kuchenny utrzymany jest najczęściej w żywym kolorze. Recepta na sukces? Powtarzamy jeden z kolorów już obecnych w kuchni (np. na frontach, płytkach, dekoracjach) albo stawiamy na uniwersalną biel.

Jak i czym pielęgnować blat kuchenny?
- Blat kuchenny laminowany
Nie powinien być zalewany wodą, zwłaszcza w miejscach montażu zlewu i płyty grzewczej (urządzenia te mają pod rantem odpowiednie uszczelki i dobrze zamontowane przylegają do blatu, tak że woda nie podcieka) oraz w miejscach łączenia. Do codziennej pielęgnacji wystarcza przecieranie blatu kuchennego wilgotną ściereczką, można również używać delikatnych płynów czyszczących niezawierających elementów ściernych. W ten sposób z blatu kuchennego daje się usunąć większość plam po środkach spożywczych stosowanych w kuchni. Jasne blaty mogą się przebarwiać pod wpływem pozostawionej rozlanej kawy lub herbaty.
- Drewniany blat kuchenny
Płyny należy wycierać natychmiast po rozlaniu. Blat kuchenny olejowany raz w miesiącu konserwuje się olejem do drewna (z atestem PZH stwierdzającym, że preparat nadaje się do kontaktu z żywnością). Zniszczony trzeba zeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym, a następnie pokryć takim samym preparatem: olejowany – olejem, lakierowany – lakierem.
- Blaty kuchenne z konglomeratu
Pielęgnuje się go preparatem odpowiednim do danego rodzaju kamienia lub wodą z mydłem. Nie należy na blacie kuchennym używać preparatów o pH powyżej 10. Uszkodzenia można uzupełnić żywicą, oszlifować lub wyciąć i wstawić nowy kawałek blatu.
Blat kuchenny - jak wybrać najlepszy? Inspiracje, zdjęcia
Autor: serwis prasowy marki Swisskrono
Biała zabudowa zyskuje głębię dzięki wykończeniu wnęki i płytkich szafek płytą z tym samym co blat dekorem z surowego drewna (Dąb Giovanni, Swisskrono).
Zobacz także: Beżowa kuchnia pełna stylu. Te dodatki to absolutny must-have!
Autor: Materiały prasowe/KODO