Przechowywanie w kuchni: Produkty sypkie i przyprawy. Niech będą pod ręką i przy tym zdobią kuchnię!

2024-09-05 16:12

Jak przechowywać w kuchni kasze, mąki, makarony, herbaty i przyprawy tak, by były zawsze pod ręką uporządkowane i w doskonałym stanie. Jeśli to zrobisz z pomysłem – przy okazji ozdobisz kuchnię! Podpowiadamy rozwiązania, dzięki którym połączysz piękne z pożytecznym. Porady, inspiracje i zdjęcia!

Spis treści

  1. Produkty sypkie (suche), które warto w kuchni mieć pod ręką
  2. Produkty sypkie (suche) – gdzie je przechowywać w kuchni?
  3. Jakie gotowe pojemniki do produktów sypkich w kuchni?
  4. Pojemniki na produkty sypkie – postaw na retro i recykling!
  5. Pojemniki na sypkie produkty – niech będą pod ręką i zdobią kuchnię!
  6. Produkty suche w kuchni – sprawdzone tricki na zachowanie porządku
  7. Jak zapewnić trwałość sypkim produktom spożywczym?

Produkty sypkie (suche), które warto w kuchni mieć pod ręką

Nawet jeśli pobyt w kuchni ograniczasz do minimum, to i tak jest parę produktów, których używa się niemal codziennie – choćby kawę, herbatę, cukier czy jego odpowiedniki, sól. Jeżeli zaś gotujesz często i z przyjemnością, lista produktów znacznie się wydłuża. Do wymienionych powyżej produktów dochodzą przecież kasze, ryże, płatki, pestki, makarony, mąki itd. oraz przyprawy (należałoby do listy dopisać oczywiście produkty płynne, jak mleko, olej i oliwę, ale w tym materiale skupimy się na produktach sypkich). Dla swojej wygody warto je przechowywać tak, by łatwo było po sięgać i z powrotem je odstawiać. Dobra organizacja zapewni porządek w kuchni i oszczędzi czas przeznaczony na przygotowywanie potraw.

Produkty sypkie (suche) – gdzie je przechowywać w kuchni?

  • Sypkie produkty spożywcze warto podzielić – zgodnie z własnymi preferencjami – na trzy kategorie zależnie od częstotliwości sięgania po nie: 1. rzadko używane, 2. często używane, 3. bardzo często używane. Te z pierwszej kategorii można spokojnie schować w głębokiej szafce, te z drugiej – dobrze mieć pod ręką (na widoku albo w szafce, do której jest łatwy dostęp), a te z trzeciej – najlepiej ustawić na półce lub blacie tuż przy czajniku, ekspresie do kawy czy płycie grzejnej.
  • Wolisz kuchnie minimalistyczne, z pustymi blatami, bez półek itp.? Schowaj wszystko w szafkach i szufladach, kierując się powyższą zasadą. W takiej sytuacji wygodniejsza okaże się zabudowa z przewagą szuflad – łatwiej z nich wyjmować i do nich wkładać rzeczy, w tym pojemniki z zapasami.
  • Dopuszczasz kuchnię z półkami, relingami, regalikami itp.? Produkty z drugiej i trzeciej kategorii trzymaj na blacie i półkach, by były pod ręką. Wykorzystuj także koszyki zawieszone na ścianach i relingach, podwieszane wieszaki, patery, stojaki i obrotowe tacki.
  • Do przechowywania można wykorzystać nawet drzwi, wieszając na nich niewielkie półeczki lub metalowe kosze (np. Elfa) albo własnoręcznie uszyte organizery z przegródkami na słoiczki.

Jakie gotowe pojemniki do produktów sypkich w kuchni?

Produkty powinny być zamknięte w pojemnikach z materiałów, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Najlepsze będzie szkło, ceramika, stal, drewno, tworzywo sztuczne z atestem dopuszczającym do kontaktu z żywnością (z reguły mają znaczek: kieliszek i widelec). Niektóre można przechowywać w papierowych torebkach albo płóciennych woreczkach – należy często sprawdzać, czy nie pojawiła się np. pleść lub nieproszeni goście.

Na rynku jest mnóstwo pojemników na sypką żywność oraz przyprawy. Łatwo więc wybierzemy te zgodne z naszymi preferencjami, jeśli chodzi o materiał, rozmiar i stylistykę. Kupując je, sprawdźmy, czy można je myć w zmywarce (dla ułatwienia sobie życia) i czy dobrze zniosą np. umycie środkiem dezynfekującym albo kontakt z wrzątkiem (gdyby okazało się to konieczne).

Warto wiedzieć, że są też pojemniki ułatwiające odsypywanie suchych produktów spożywczych np. mąkę, cukier itp. z dozownikiem (Koopman), odmierzających cukier z dokładnością co do 1/4 łyżeczki (Zevro), z podajnikiem na kaszę itp. (Resteq).

Pojemniki na produkty sypkie – postaw na retro i recykling!

Oczywiście, po prostu można kupić nowe pojemniki na sypkie produkty spożywcze. Warto jednak zajrzeć na strych czy do piwnicy, wybrać się na pchli targ, przejrzeć Olx.pl i tym podobne serwisy sprzedażowe – można bowiem upolować za niewielkie pieniądze piękne pojemniki ceramiczne czy szklane pamiętające czasy naszych babek i prababek! Te pojemniki są często w bardzo dobrym stanie i – piękne! Dodadzą kuchni niepowtarzalnego charakteru, wniosą nutkę nostalgii. Nierzadko trafiają się też wiszące półki z szufladkami ceramicznymi na przyprawy itp. Pojemniki ceramiczne wystarczy przecież dobrze umyć i zdezynfekować.

Warto też rozważyć przerobienie na pojemniki szklanych opakowań po ulubionych produktach, np. kawie, majonezie, ogórkach itp. Zamiast wyrzucać je ko kontenera na szkło, możesz zebrać sporo takich samych i stworzyć z nich oryginalne pojemniki. Wystarczy usunąć naklejkę, zakrętkę pomalować albo przykryć kapturkiem z koronki czy płótna. W ten sposób nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale też zadziałasz proekologicznie, w duchu zero waste.

Pojemniki na sypkie produkty – niech będą pod ręką i zdobią kuchnię!

Te najpotrzebniejsze produkty, używane codziennie albo prawie każdego dnia, warto trzymać na wierzchu, by były stale pod ręką. Zadbaj, by były nie tylko praktyczne, ale także by zdobiły kuchnię. Wybierz dla tych produktów pojemniki podkreślające styl wnętrza. Pojemniki z porcelany, z napisami retro oddają charakter kuchni prowansalskiej, angielskiej, dworkowej itp. W kuchni nowoczesnej mogą się stać efektownym akcentem. Drewniane naczynia pasują zarówno do pomieszczeń rustykalnych,jak i eko czy w stylu skandynawskich albo boho. Kolorowe czy ze stali szczotkowanej idealnie odnajdują się w nowoczesnych aranżacjach i podkreślą konwencję loftową.

Produkty suche w kuchni – sprawdzone tricki na zachowanie porządku

  • Pojemniki z produktami sypkimi, nawet te przezroczyste, oklej etykietkami z nazwą zawartości. Co prawda, niektóre z nich, np makaron czy groch, można poznać na pierwszy rzut oka, ale już przy różnych rodzajach drobnych kasz, ziaren czy przypraw, łatwo się pomylić (zwłaszcza gdy się człowiek spieszy), bo bywają podobne. Dla porządku zastosuj więc etykietki – najlepsze są na folii samoprzylepnej. Można kupić je gotowe albo wydrukować samodzielnie na drukarce. Najprostszym rozwiązaniem jest kupno takiej folii podzielonej na etykietki do wypełnienia pisakiem.
  • Pojemniki z najczęściej używanymi produktami ustaw w dogodnym dla siebie porządku i go przestrzegaj przy odstawianiu naczynia na blat czy półkę. Z czasem wytworzysz nawyk i będziesz sięgać po kawę czy sól z zamkniętymi oczami.
  • Produkty podziel na grupy (np. przyprawy pikantne, drobne kasze, duże makarony itp., ustawiając na półkach czy w rewirach obok siebie, by łatwo było je odszukać.
  • Regularnie wycieraj z kurzu pojemniki i zakrętki, najlepiej szmatką czy ręcznikiem papierowym zwilżonym np. płynem do mycia okien (łatwo usuwa zabrudzenia, szybko schnie), uważając, by nie dostał się pod zakrętkę. Gdy pojemnik będzie pusty, przed ponownym napełnieniem umyj go starannie i odczekaj, aż wszystko doskonale wyschnie.

Jak zapewnić trwałość sypkim produktom spożywczym?

  • Pojemniki z sypkimi roduktami żywnościowymi powinny być szczelne. Sprawdź dopasowanie zakrętek, pokrywek, uszczelek itp. Warto też wybierać te pojemniki z zakrętkami i pokrywkami z odpowietrzaczami. Uchronią zawartość przed wilgocią, insektami.
  • Przechowuj żywność, nawet szczelnie zamkniętą, z daleka od światła słonecznego, wysokiej temperatury i pary wodnej – znajdź miejsce suche, chłodniejsze, bez słońca.
  • Masz wrzucić do wrzątku kaszę, makaron, przyprawy itp.? Nie otwieraj pojemnika z danym produktem nad garnkiem z gotującą się wodą czy już potrawą. Odsyp produkt do miseczki czy na nabierz łyżeczką z dala od kuchenki, a potem podejdź do garnka i wsyp. W ten sposób ochronisz zawartość pojemnika przed zaparowaniem.
  • Regularnie sprawdzaj stan produktów – pojawienie się pleśni czy jakiś dziwnych struktur, np. ciemnych czy jasnych kropek, pasożytów itp. to znak, że produkt należy natychmiast wyrzucić, a pojemnik umyć i odkazić.