Jak urządzić spiżarnię? Spiżarnia w domu: jak ją zorganizować?

2024-01-09 14:19

Spiżarnia w domu to miejsce, w którym trzymamy zapasy, ale również różne sprzęty kuchenne. Jak urządzić spiżarnię, aby była nie tylko funkcjonalna, ale także estetyczna? Oto praktyczne wskazówki dotyczące urządzania spiżarni, które pomogą Ci maksymalnie wykorzystać jej potencjał.

Jak urządzić spiżarnię?
Autor: Getty Images/Valeriy_G

Spis treści

  1. Jaka temperatura powinna być w spiżarni?
  2. Jak urządzić spiżarnię? Ściany i podłogi w spiżarni
  3. Czy w spiżarni potrzebna jest wentylacja?
  4. Spiżarnia: jak ją zorganizować?
  5. Mała spiżarnia w kuchni. Postaw na cargo!

Zastanawiasz się, jak urządzić spiżarnię? Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to trudne przedsięwzięcie. W domowej spiżarni przechowywać można zarówno przetwory na zimę, jak i świeże owoce oraz warzywa, przyprawy, marynaty, a także takie produkty jak kasza czy mąka.

Jednak aby to robić, najpierw należy odpowiednio przygotować przestrzeń przeznaczoną do przechowywania tego typu żywności. Jak wygospodarować miejsce na spiżarnię w domu?

Jaka temperatura powinna być w spiżarni?

10-15 stopni Celsjusza to idealna temperatura do przechowywania zapasów. Najlepiej więc urządzić spiżarnię w chłodnym pomieszczeniu, w północnej części domu.

Jeśli nie masz takiej możliwości, wybierz miejsce z dala od wszelkich źródeł ciepła (kaloryferów czy piecyka). Zwolennicy mrożonek mogą wyposażyć spiżarkę w zamrażarkę lub lodówko-chłodziarkę. Warto wybrać model z akumulatorem zimna utrzymującym chłód nawet wtedy, gdy braknie zasilania.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki: więcej świeżości

 

Otwarta kuchnia – na co zwrócić uwagę podczas projektowania? Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię.

Jak urządzić spiżarnię? Ściany i podłogi w spiżarni

W spiżarni nietrudno o zabrudzenia. Ze względu na to podłogę, a nawet ściany pomieszczenia, w którym ma być spiżarnia, najlepiej jest wyłożyć łatwymi do utrzymania w czystości płytkami ceramicznymi lub kamieniem, które dodatkowo będą również chłodzić pomieszczenie.

Jeśli wolimy ściany malowane, wybierzmy farbę lateksową, którą można myć. Półki w spiżarni z surowego drewna pomalujmy lakierem, bejcą lub farbą. W ten sposób uchronimy je przed absorbowaniem wilgoci i butwieniem. Jeśli w spiżarce jest okno, zabezpiecz je siatką przeciwko owadom i gryzoniom.

Czy w spiżarni potrzebna jest wentylacja?

Zbyt duże nagromadzenie wilgoci w spiżarni może prowadzić do skraplania się pary wodnej, zawilgocenia żywności i rozwoju bakterii czy grzybów. Aby tego uniknąć, spiżarnię urządźmy w pomieszczeniu z oddzielnym kanałem wentylacyjnym. Możemy również zamontować w pomieszczeniu wentylator.

Gdy spiżarnia będzie już gotowa, pamiętajmy o tym, by co 1-2 tygodnie sprawdzać, czy żadne zapasy się nie psują. Pozbądźmy się rdzewiejących konserw i zajrzyjmy do sypkich produktów, by upewnić się, że nie zadomowił się w nich żaden intruz.

Spiżarnia: jak ją zorganizować?

Aby spiżarnia nie przeobraziła się w graciarnię, dobrze rozplanujmy przestrzeń. Najważniejszą rolę odgrywają półki – wieszane na ścianie lub będące częścią regału. Idealne półki w spiżarni są stabilne, wykonane z drewna lub metalu.

Jeśli chodzi o ich wysokość, najwygodniejsze są te 20-30-centymetrowe. Warto mieć jednak kilka głębszych, na które odstawić będzie można na przykład rzadziej używane garnki. W utrzymaniu porządku na półkach pomogą zamykane pudełka i pojemniki (najlepiej prostokątne, różnej wielkości), wiklinowe kosze, puszki lub słoje.

Przestrzeń najlepiej zorganizować według trzech kluczy – ciężaru, temperatury i przeznaczenia żywności. Na dole umieszczamy przetwory i przedmioty cięższe, wymagające chłodnego otoczenia – warzywa, owoce, kamionkowe garnki z kiszonkami.

Wyższe „kondygnacje” rezerwujemy na lżejsze słoiki, butelki, konserwy i artykuły sypkie. Wysoko, z boku spiżarni, przymocować można reling lub zawiesić pojedyncze haczyki na zioła i warkocze czosnku czy papryki.

Mała spiżarnia w kuchni. Postaw na cargo!

Taka spiżarnia, choć niewielka, ma duże możliwości. Wysuwana szafka cargo z systemem szuflad lub koszy jest niezawodna, gdy na małej powierzchni musisz zmieścić dużą liczbę przedmiotów różniących się rozmiarem, kształtem lub opakowaniem.

Aby zapobiec przesuwaniu się produktów, wstaw do szuflad specjalne przegrody, kosze lub pojemniki. Duży wybór wyciągów cargo znajdziesz m.in. w ofercie firm: IKEA, Peka, Rejs, Nomet.

W wysokim cargo kosze na produkty możesz zamontować na poziomie dopasowanym do potrzeb i w każdej chwili to zmienić. Półki-kosze wysuwamy z szafki całkowicie, więc ich zawartość widzimy jak na dłoni.

Decydując się na takie rozwiązania, nie musimy nurkować w szafce w poszukiwaniu konkretnego produktu. Pociągamy za uchwyt i mała spiżarnia sama się wysuwa. Z kolei wysokie regały z półkami, które można zawieszać na dowolnej wysokości, pomieszczą mnóstwo zapasów, słoików z przetworami.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: W czym najlepiej przechowywać przyprawy? Zrób to sam: słoiki na przyprawy

Kuchnia sprzed lat. Czy wiesz co to jest?
Pytanie 1 z 10
Małdrzyk to: