REMONT KUCHNI: Jak TANIO I DOBRZE zrobić remont kuchni. PORADNIK - KROK PO KROKU
Kuchnia może pełnić różne funkcje, dlatego trudno zaleźć uniwersalny projekt kuchni. Remont, czy tylko odświeżenie kuchni to okazja do zmiany wystroju, poprawienia funkcjonalności kuchni, zainstalowania nowych, usprawniających pracę w kuchni i energooszczędnych AGD. Remont kuchni zwykle zaczyna się od usunięcia z niej wszystkich dotychczasowych elementów wyposażenia i wykończenia, niekiedy do gołych murów. To tak, jakby robić kuchnię od nowa. Radzimy, jak zaplanować pracę podczas urządzania kuchni.
Spis treści
Trudno znaleźć uniwersalny sposób aranżacji kuchni, który zadowoliłby wszystkich. Wystrój i wyposażenie kuchni powinno się dostosować do indywidualnego stylu życia domowników, aby mogli w pełni cieszyć się jej funkcjonalnością i urodą. Remont kuchni to dobra okazja do poprawienia jej funkcjonalności, wygody i estetyki. W kuchni spędza się wiele czasu, a przy tym wykonuje czynności, które sprzyjają szybszemu niż w innych wnętrzach zużywaniu się bądź niszczeniu elementów wyposażenia. Remont kuchni często sprawia więcej kłopotu niż budowanie od nowa. Podpowiemy, jak się do tego zabrać fachowo i nowocześnie oraz jakich zasad przestrzegać podczas urządzania kuchni.
Jak urządzić kuchnię
Nowe materiały wykończeniowe, coraz bardziej funkcjonalne meble kuchenne, wydajniejsze i energooszczędne AGD oraz pomysłowe akcesoria pozwalają puścić wodze fantazji podczas urządzania kuchni. Nie wolno jednak zapominać o żelaznej zasadzie w projektowaniu kuchni: w codziennym życiu najlepiej sprawdza się to, co jest wygodne i trwałe.
Remont kuchni: projekt kuchni
Jeśli byliśmy zadowoleni z dotychczasowego usytuowania elementów wyposażenia kuchni i chcemy jedynie podczas remontu kuchni zastąpić je nowymi, mamy proste zadanie - wystarczy powielić sprawdzone wzorce. Gdy zdecydujemy się na zmianę dotychczasowej aranżacji kuchni lub umieszczenie w kuchni nowych nieużywanych do tej pory urządzeń (na przykład zmywarki, mikrofalówki czy ekspresu do kawy), powinniśmy zacząć od dokładnego rozplanowania wnętrza kuchni. Usytuowanie sprzętów i blatów roboczych w określonym porządku w kuchni ma nie tylko znaczenie estetyczne, ale przede wszystkim służy takiej organizacji pracy, która uchroni nas przed niepotrzebnym przemierzaniem dużych odległości i dźwiganiem. Podczas remontu kuchni trzeba uwzględnić wymiary nowych urządzeń i pamiętać o miejscu niezbędnym do swobodnego korzystania z nich. Ten etap prac można wykonać samodzielnie albo zlecić projektantowi wnętrz, który zapewne lepiej poradzi sobie ze stworzeniem wygodnej i funkcjonalnej kuchni. Kiedy wykonujemy samodzielnie remont kuchni w zmaganiach z aranżacją pomoże rysunek rzutu wnętrza kuchni, w który będzie można wrysować planowane sprzęty i meble kuchenne. Przedtem można wyciąć papierowe szablony wybranego wyposażenia kuchni, aby móc je swobodnie przesuwać i w ten sposób wybrać najdogodniejsze ustawienie. Jeśli uda nam się dotrzeć do programu komputerowego umożliwiającego projektowanie kuchni, zadanie będzie i łatwiejsze, i ciekawsze.
Remont kuchni: funkcjonalność w kuchni
najważniejsza zasada, która powinna nam przyświecać podczas remontu kuchni to - funkcjonalność przede wszystkim! Każdy, kto spędził w kuchni trochę czasu, nie jako gość, ale przygotowując posiłki albo przynajmniej pomagając w ich przygotowaniu, wie, jak ważna jest wygoda w kuchni. Czynności kuchenne z reguły przebiegają według ustalonego schematu, nazywanego przez fachowców ciągiem technologicznym. Zaczynają się od lodówki, są kontynuowane przy blacie i zlewie, a kończą za kuchenką (płytą grzewczą). Zasada „konstruowania” ciągu technologicznego w kuchni została sprecyzowana w Polskiej Normie i posługują się nią projektanci kuchni. Prawidłowe, zgodne z nią rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń i zapewnieniu między nimi wystarczająco długiego odcinka blatu, który najczęściej ma kształt litery L lub U. W mniejszych kuchniach najpopularniejsze jest łączenie wszystkich stref ciągłym blatem, w większych mogą być dwa równoległe blaty, tak zwane wyspy lub półwyspy. Dobre zasady, o których warto pamiętać podczas remontu kuchni, to przede wszystkim zapewnienie płaszczyzny do pracy między lodówką a zlewem oraz miejsca do pracy i odstawiania naczyń oraz potraw między zlewem a kuchenką. Urządzenia nie mogą być od siebie nadmiernie oddalone. Przy planowaniu rozmieszczenia urządzeń w kuchni można skorzystać z zasady trójkąta roboczego, która mówi, że ergonomiczne i wygodne dla użytkownika jest ustawienie podstawowych urządzeń kuchennych (zlewu, lodówki i kuchenki) w wierzchołkach trójkąta narysowanego na rzucie kuchni. Łączna długość jego ramion nie powinna przekraczać 7 m. Takie usytuowanie jest zgodne z kolejnością działań wykonywanych podczas przygotowywania potraw (wyjmowanie produktów z lodówki - mycie ich - gotowanie), a poruszanie się po tak zaaranżowanej kuchni pozwoli uniknąć przemierzania nadmiernych odległości.Jeśli kuchnia jest przestrzennie połączona z jadalnią lub salonem, nie ma potrzeby organizowania w niej miejsca do jedzenia. Jeżeli kuchnia jest zamknięta bądź wydzielona, należy taką przestrzeń wygospodarować, na przykład przy blacie kuchennym - na jego zakończeniu, odnodze lub skrzydle.