Remont kuchni: jak wybrać blat kuchenny? WIDEO
Wybór idealnego blatu do kuchni wcale nie jest łatwy! Zwracamy uwagę na jego funkcjonalność, odporność na zarysowania i oczywiście estetykę. Zobaczcie czym kierowować się się wyborze blatu kuchennego!
Autor: Marcin Czechowicz
Na blatach z kamienia można bez obaw kroić i stawiać gorące naczynia.
Spis treści
Blat w kuchni to miejsce, które musi się prezentować estetycznie, w końcu jest on jedną z najbardziej widocznych powierzchni, i spełniać nasze oczekiwania pod względem funkcjonalności. To na blacie przygotowujemy codzienne posiłki, ustawiamy niezbędne kuchenne akcesoria, a coraz częściej również dekoracyjne dodatki. Blat wpływa na aranżację całej kuchni i warto o tym pamiętać, zanim zdecydujemy się zakup.
Remont kuchni: jak dopasować blat do aranżacji kuchni?
Wybierając blaty kuchenne musimy pamiętać przede wszystkim o trwałości blatów, estetyka powinna zajmować dwugo- lub równórzędne miejsce. Kolejnym parametrem, na który musimy zwrócić uwagę jest grubość blatu. Tu często dominują sezonowe trendy. Do niedawna hitem były grube blaty z dodatkowymi elementami ozdobnymi np. aluminiową okleiną, z kolei teraz wśród aktualnych trendów dominują, cienkie nawet centymetrowe blaty. Decydując się na tego typu blat najlepiej wybierać konglomeraty kwarcowo-akrylowe, blaty dwucentymetrowe możemy uzyskać już w konglomeratach granitowych i granitach oraz w laminatach. Standarową grubość blatów, czyli 3 lub 4-centymetrową, możemy uzyskać z każdego rodzaju blatów.
Remont kuchni: jak wybrać głębokość blatu?
Standardową głębokością dla blatu jest 60 cm, jednak zmienia się ona jeśli chodzi o wyspy. Tutaj głębokość musi być większa i dopasowana do metrażu pomieszczenia, szczególnie jeśli planujemy postawienie krzeseł lub hokerów przy wyspie. Jeśli w kuchni znajduje się okno - głębokość blatu musi być dopasowana tak, aby był blat był docięty w całości.
Jaki blat wybrać, by służył nam przez lata i jednocześnie zdobił wnętrze? Posłuchaj naszego eksperta!