Sezon na parę! Kulinarne inspiracje z piekarnikami parowymi Electrolux
Lekkie, soczyste, bardzo apetyczne – na takie dania mamy ochotę w ciepłej porze roku. Nie zawsze jednak łatwo o te walory, gdy korzysta się z tradycyjnego sprzętu AGD. Na szczęście na wszystko znajdzie się sposób! Nowe piekarniki parowe szwedzkiej marki Electrolux pełne są innowacyjnych rozwiązań, które gwarantują doskonały efekt wysiłków kulinarnych.
Spis treści
- Gotowanie pełną parą
- Więcej smaku dzięki parze
- Poznaj nowe piekarniki SteamBoost
- SteamCrisp – soczyste mięsa z chrupiącą skórką
- Piekarniki SteamBake, czyli para do pieczenia
Gotowanie pełną parą
Dania przygotowane na parze niektórym kojarzą się z warzywami lub pozbawionymi smaku piersiami z kurczaka. Nic bardziej mylnego! Na parze możemy przygotować niemalże każde danie. Co więcej,piekarniki parowe wydobywamy w ten sposób lepszy smak i aromat przygotowywanych potraw. To od lat tajna broń najlepszych restauracji i szefów kuchni. Piekarniki parowe wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Gorące powietrze sprawia, że potrawa jest przyjemnie chrupiąca z zewnątrz, natomiast delikatna i soczysta w środku dzięki parze.
Więcej smaku dzięki parze
W piekarniku parowym Electrolux przygotujesz wyjątkową niedzielną pieczeń przyprawioną aromatycznymi ziołami, pyszne brownie, a nawet domowy chleb. Dzięki parze ciasto lepiej wyrasta, ma bardziej chrupiącą skórkę, a pieczywo jest miękkie i puszyste w środku. Para dodana w trakcie pieczenia wydobywa najlepszy smak potrawy, zachowuje soczystość produktu i zapobiega jego wysuszaniu. Gotowanie w piekarnikach parowych jest także o 20% szybsze niż w tradycyjnych urządzeniach tego typu. Pozwala zachować więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Gotowanie na parze ma same zalety!
Poznaj nowe piekarniki SteamBoost
Piekarniki parowe SteamBoost umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary w trzech różnych trybach: gotowania na parze, odgrzewania oraz pieczenia. Dzięki SteamBoost wypieczesz idealne ciasta i chleby, upieczesz mięsa oraz zapiekanki, a także ugotujesz na parze. Kluczowe są zaawansowane funkcje, które ułatwiają twórczość kulinarną oraz dbają o jak najlepsze walory smakowe wypieków. Mowa o kontroli temperatury (na zdjęciu poniżej pieczenie ryby z termosondą), szybkim nagrzewaniu i równomiernym pieczeniu.
Szczegóły w artykule: Dobrze wypieczone z parą. Nowoczesne piekarniki SteamBoost >>
SteamCrisp – soczyste mięsa z chrupiącą skórką
Piekarnik SteamCrisp dzięki parze łączy optymalną wilgotność potrawy z chrupką skórą. Para i gorące powietrze gwarantują, że potrawy nie wysychają i można je piec w niższej temperaturze.
SteamCrisp chroni przed przesuszeniem. To idealne rozwiązanie do pieczenia mięs, zapiekanek, pieczywa, ciast, a także odgrzewania potraw bez ryzyka wysuszenia. Dodatek pary poprawia smak i konsystencję.
Piekarniki SteamBake, czyli para do pieczenia
Lubisz domowe wypieki? Koniecznie zainteresuj się tradycyjnymi piekarnikami z funkcją SteamBake. Dodanie pary na początku procesu pieczenia sprawia, że wypieki doskonale wyrastają, zyskują większą objętość (puszystość) i chrupiącą skórkę, a na dodatek dłużej zachowują świeżość. Piekarniki SteamBake idealnie nadają się do wypiekania ciast i chleba.