Sprytne rozwiązania do małej kuchni: aranżacja kuchni z wykorzystaniem każdego centymetra

2016-03-12 0:55

Podstawą w małej kuchni jest dobra organizacja. Sprytne rozwiązania pozwolą wykorzystać każdy dostępny centymetr i zorganizować ergonomiczne miejsce pracy. Szafki kuchenne i dodatki IKEA umożliwiają mądre przechowywanie i ważną w naszych czasach oszczędność energii. Zobaczcie, jak można zorganizować wygodną i ładną małą kuchnię!

Spis treści

  1. Mała kuchnia: ergonomiczne wyposażenie szafek kuchennych
  2. Mała kuchnia: a może składane meble?
  3. Mała kuchnia: oświetlenie LED w szafkach kuchennych
  4. Mała kuchnia: jak najmniej, ale wielofunkcyjnych przedmiotów
  5. Mała kuchnia: nowoczesne segregowanie odpadów

W małej kuchni, niezależnie od stylu, najważniejsze jest ergonomiczne i ekonomiczne rozplanowanie przestrzeni. Ważne, aby uniknąć w małym wnętrzu zabudowania wszystkich ścian od góry do dołu. Rzeczy najbardziej potrzebne: zastawa stołowa i drobne urządzenia AGD, z których często korzystamy, mogą być umieszczone na otwartych półkach. Takie rozwiązanie zawsze dodaje małej kuchni lekkości. Oprócz miejsca do przechowywania powinniśmy zapewnić sobie wygodne miejsce do pracy.

Mała kuchnia: ergonomiczne wyposażenie szafek kuchennych

Podstawą ergonomii w małej kuchni są dobrze wyposażone szafki i szuflady. W szufladach warto umieścić wkłady z podziałami, pojemniki i przegródki. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie wysokości szafek stojących i zamontowanie nawet kilku szuflad za jednym wspólnym, wysuwanym frontem.

Szuflady wysuwają się do końca, dzięki czemu cała zawartość szuflady jest widoczna i dostępna. Łatwo jest wyjąć to co potrzebne, łatwo także sprawdzać terminy przydatności przechowywanych produktów spożywczych.

Mała kuchnia: a może składane meble?

W małej kuchni warto korzystać z mebli składanych. Jeśli zależy nam na kąciku jadalnianym, na który w małej kuchni nie ma wystarczająco dużo miejsca wybierzmy składany stolik IKEA, montowany do ściany. Stolik zapewni nam wygodne miejsce podczas małych posiłków. Nieużywany, po złożeniu na ścianę, kompletnie nie zajmuje miejsca. Podobnie jak składane krzesła, wieszane na ścianie, lub taborety z możliwością sztaplowania (kilka siedzisk zajmuje tyle miejsca co jedno).

Mała kuchnia: oświetlenie LED w szafkach kuchennych

Detalem ułatwiającym korzystanie z szafek i szuflad kuchennych w małej kuchni jest oświetlenie. Nowoczesne lampy LED są nie tylko długotrwałe i energooszczędne, ale też nie nagrzewają znajdujących się w szafkach i szufladach produktów spożywczych. Możemy także regulować natężeniem światła za pomocą pilota ze ściemniaczem.

Mała kuchnia: jak najmniej, ale wielofunkcyjnych przedmiotów

Mała kuchnia, nawet najlepiej zorganizowana, ma ograniczone możliwości przechowywania. Dlatego wybierając nowe urządzenia lub garnki warto wybierać te, które są najbardziej wielofunkcyjne. Doskonale sprawdzają się wkłady do gotowania na parze i naczynia do odcedzania makaronu IKEA, które pozwalają na jednoczesne gotowanie kilku rodzajów warzyw bez konieczności używania dodatkowego durszlaka, zajmującego dodatkowe miejsce w szufladzie. Takie rozwiązanie oszczędza miejsce w szafkach w małej kuchni i energię – gotując osobno kilka rzeczy w jednym garnku korzystamy tylko z jednego pola grzewczego.

Mała kuchnia: nowoczesne segregowanie odpadów

Nawet w małej kuchni segregowanie odpadów możemy rozwiązać w profesjonalny i prosty sposób. Specjalne szuflady IKEA, otwierane za pomocą elektrycznego mechanizmu dotykowego, mieszczą doskonale dopasowane kosze w ilości odpowiedniej do frakcji na jakie powinniśmy segregować odpady.

Szafki czy szuflady? Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię
Nasi Partnerzy polecają