Sterowanie płytą indukcyjną – obalamy mity związane z nowymi technologiami w kuchni
Nowoczesnymi płytami indukcyjnymi można sterować równie precyzyjnie co gazowymi. Wystarczy wybrać model z zaawansowanymi funkcjami, a następnie dobrze poznać ich możliwości. Dzięki temu gotowanie okaże się równie przyjemne jak zawsze, a do tego łatwe, bezpieczne i ekonomiczne jak nigdy!
Spis treści
Nowość na rynku: płyta indukcyjna SLIM-FIT
SLIM-FIT marki Electrolux to najpłytsza dostępna na polskim rynku płyta indukcyjna*. Z powodzeniem zastąpi Twoją dotychczasową płytę elektryczną lub gazową, bo jej głębokość jest do nich zbliżona. Umieścisz ją w blacie o grubości 12 mm nad szufladami i w blacie 28 mm nad piekarnikiem Electrolux.
Co więcej, dzięki systemowi OptiFix™ płytę SLIM-FIT marki Electrolux po prostu wsuwasz w wycięty otwór. Bez specjalnej przegrody w meblu. Bez otworów wentylacyjnych na froncie.
*W porównaniu do konkurencji. Na podstawie informacji ze stron producentów.
Autor: materiały prasowe Electrolux
SLIM-FIT marki Electrolux to najpłytsza dostępna na polskim rynku płyta indukcyjna (w porównaniu do konkurencji, na podstawie informacji ze stron producentów).
Aby sprawnie sterować płytą indukcyjną, warto poznać zasadę jej działania. Opiera się ono na indukcji elektromagnetycznej, czyli szybkich zmianach pola elektromagnetycznego. Technika ta współdziała jedynie z naczyniami ze stali ferromagnetycznej (czyli tymi, których chwyta się magnes). Prądy wirowe, jakie wytwarza, odpowiedzialne są za nagrzewanie się wyłącznie garnka z potrawą.
Dzięki tej technologii powierzchnia płyty wokół pozostaje zimna, a od rozgrzanego garnka nagrzewa się w pewnej mierze jedynie obszar pod naczyniem. Z kolei jeśli na płycie nie ma naczyń, pola grzejne nie działają. Dzięki temu są bezpieczne dla domu i jego mieszkańców, zwłaszcza najmłodszych i tych w podeszłym wieku.
Precyzyjna regulacja mocy grzewczej
Do sterowania tą znakomitą technologią służą panele dotykowe. Za ich pośrednictwem w typowych modelach płyt indukcyjnych możesz aktywować wybrane pola i określać moc pracy. Na tym tle wyróżnia się płyta indukcyjna Infinite™ Combi marki Electrolux – jej duży wyświetlacz zapewnia pełny przegląd wszystkich potrzebnych informacji na temat włączonych pól grzejnych i ustawionej mocy grzania. Dzięki możliwości łatwej regulacji temperatury i ustawiania zegara masz wszystko zawsze pod kontrolą.
Co więcej, w płytach indukcyjnych marki Electrolux możesz korzystać z wyjątkowo precyzyjnej i wygodnej regulacji temperatury, ułatwiającej uzyskanie oczekiwanych efektów kulinarnych. Wystarczy przesunąć po nich palcem, aby błyskawicznie zmienić ustawienia. Precyzyjna regulacja mocy zapewnia mniejsze straty energii, zatem pozwala również zaoszczędzić na rachunkach za prąd.
Adaptowalne strefy gotowania
Strefy grzejne w płytach indukcyjnych dają możliwości nieznane w płytach gazowych. W urządzeniach marki Electrolux zwraca uwagę m.in. funkcja FlexiBridge, pozwalająca łączyć w jedną nawet 4 strefy gotowania. To rozwiązanie ułatwi nie tylko gotowanie w dużych i bardzo dużych garnkach. Umożliwi też utrzymywanie tej samej temperatury w kilku naczyniach.
Z kolei funkcja FreeZone automatycznie rozpoznaje wielkość i kształt nawet trzech naczyń. Dla każdego z nich można ustawić temperaturę, która będzie utrzymywana, gdy naczynie zostanie przesunięte do strefy FreeZone. Natomiast w przypadku większych naczyń, takich jak płyta grillowa plancha, funkcja podziału pola umożliwia ustawienie dwóch różnych stref temperatury. W ten sposób umożliwia jednoczesne przygotowywanie dwóch różnych dań.
Dynamiczne zmiany temperatury
To nieprawda, że płyta indukcyjna nie pozwala na błyskawiczne zmiany temperatury, jakie umożliwia płyta gazowa. Gdy gotowanie wymaga szybkiej zmiany mocy grzania, użyj funkcji PowerSlide. Teraz podczas gotowania nie musisz myśleć o regulacji temperatury. Wystarczy, że przesuniesz naczynie w inne miejsce płyty.
Z kolei gdy trzeba na chwilę odejść od kuchni, jedno dotknięcie przycisku Stop & Go powoduje wstrzymanie gotowania, a kolejne — jego wznowienie. Szybko, sprawnie i zgodnie z dynamiką wydarzeń w kuchni.
Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Electrolux, www.electrolux.pl