Wiosna w kuchni. Pastelowe naczynia, talerze, filiżanki w kwiaty. Ożyw swoją kuchnię na wiosnę!

2025-03-26 8:29

Talerze, kubki, filiżanki, miseczki, salaterki, patery w wiosennych odcieniach i pięknie zdobione ożywią kuchnię i podkreślą czas budzącej się przyrody. Wykorzystaj naczynia stare i nowe – jadaj na nich, ale też pomysłowo je eksponuj, by podkreślić we wnętrzu wiosenny klimat. Oczywiście, musisz wymieniać całej zastawy – wystarczy dosłownie kilka rzeczy zwracających na siebie uwagę. Podpowiadamy, jak osiągnąć świetny efekt małym nakładem pracy i kosztów. Zobacz, jakie to proste!

Spis treści

  1. Wiosenne naczynia – jak odmienić kuchnię kolorami i wzorami?
  2. Wiosenna zastawa stołowa. Czy trzeba wymieniać sztućce i naczynia?
  3. Jak łączyć naczynia w wiosenne wzory i barwy z innymi naczyniami?
  4. Wiosenne zmiany w kuchni. Jak eksponować nowe naczynia i dekoracje?

Wiosenne naczynia – jak odmienić kuchnię kolorami i wzorami?

Pierwszym wyborem, oczywiście, będą naczynia w pastelowych odcieniach oraz w kojarzące się z wiosną motywy botaniczne i faunistyczne (ptaszki, pszczoły, motyle). Wszelkie odcienie błękitu, zieleni, żółcienia, turkusu, różu są mile widziane.

Kojarzą się z wiosną, pięknie wyglądają i odbijają światło. Mogą być gładkie, ale też w deseń. Kwiatki, łączki, gałązki, listki oraz ptaki i miłe dla oka owady to podstawowe motywy. Nie oznacza to jednak, że talerze, kubki, filiżanki, dzbanki czy półmiski i salaterki mają w nich tonąć.

Subtelnie zaznaczony deseń zupełnie wystarczy. Sprawdzą się zarówno w minimalistycznej kuchni, jak i tej retro czy klasycznej – wszystko zależy od stylu naczynia, jego formy, zdobienia i materiału, z jakiego są zrobione. Motywy mogą być realistycznie odwzorowane, ale lepiej się prezentują i są bardziej interesujące te mniej lub bardziej przetworzone.

Polecamy: Jak urządzić sypialnię na wiosnę? Oto nasze pomysły na wiosenną metamorfozę sypialni

Jeżeli lubisz intensywniejsze barwy, po prostu wybierz słoneczne żółcienie, wyrazistą miętę, stonowaną oliwkę, świetlisty kobalt, koralową czerwień. Naczynia mogą być jednolite, gładkie albo zdobione reliefowo. Te ze wzorami także znajdą swoje zastosowanie.

Wiosenna zastawa stołowa. Czy trzeba wymieniać sztućce i naczynia?

Jasne, że nie! Chyba że ktoś lubi i ma po prostu skompletowane naczynia odpowiednio do pór roku! Poza celowym tworzeniem kolekcji nie ma takiej potrzeby. Mogłoby też być takich naczyń po prostu za dużo. Wystarczy do zastawy dołączyć kilka „wiosennych” naczyń, by kuchnia ożyła, a nam poprawił się nastrój. Dobre patenty na ich wprowadzanie do kuchni:

  • Zastawa w odcieniach bieli, jasnoszara czy beżowa, o tradycyjnej formie jest świetną bazą dla sezonowego urozmaicania dodatkowymi naczyniami w odpowiednich kolorach i zdobiona wiosennymi (a także jesiennymi czy zimowymi) motywami.
  • Skompletuj np. kilka kubków i duży półmisek czy misę na owoce albo zestaw filiżanek czy szklanek – to wystarczy.
  • Wiosenne motywy na naczyniach podbij kwiatami w wazonach.
  • Kuchenne tekstylia, choćby jedna ściereczka czy łapka, oraz papierowe serwetki doskonale dopełnią wiosenną aranżację.

Jak łączyć naczynia w wiosenne wzory i barwy z innymi naczyniami?

Wszystkie naczynia, z których codziennie jadamy i pijemy oraz te użytkowe (misa na owoce, dzbanek, maselniczka itp.), choćby najpiękniejsze, mogą wyglądać po prostu nudno, a gdyby były przy tym kolorowe i wzorzyste – dawać poczucie nadmiaru.

Zobacz: Wielkanocne trendy 2025. Gigantyczne zające i nowoczesne dekoracje z sieciówek 

O wiele lepszy efekt uzyskasz, łącząc je z innymi naczyniami. Jak to robić z sukcesem?

  • Świetnie prezentują się zestawienia naczyń jednolitych np. białych z miętowymi, oliwkowymi, błękitnymi, turkusowymi. Mogą mieć różne formy, reliefowe zdobienia. Dobrym pomysłem jest kupno np. dwóch kompletów z serii w różnych barwach i łączyć je ze sobą (w ten sposób masz nieskończenie wiele możliwości nakrywania stołu!).
  • Naczynia dekorowane zestawiaj z jednolitymi dla uspokojenia i... wyeksponowania tych wyjątkowych.
  • Wiosenne motywy florystyczne i faunistyczne zestawiaj z naczyniami w paseczki, kropki, kratkę. Tych jednak nie może być za dużo i powinny powtarzać kolory „gwiazd sezonu”.
  • Naczynia w delikatną łączkę czy subtelne gałązki itp. mniej zwracają na siebie uwagę. Może więc być ich nieco więcej, lecz nie przesadź, bo wrażenie chaosu gotowe!
  • Naczynia w duże wzory, np. kwiatowe lepiej będą się prezentowały wśród jednolitych, ewentualnie ze robionym brzegiem itp.

Wiosenne zmiany w kuchni. Jak eksponować nowe naczynia i dekoracje?

Przede wszystkim ich nie chowaj! A przynajmniej choć kilku sztuk. Ich zadaniem jest wprowadzić wiosenny klimat do wnętrza, więc niech stoją na półkach, blacie, parapecie, wiszą na haczykach.

Tacę czy półmisek ustaw na blacie, opierając o ścianę (zabezpiecz je kamieniem, deską do krojenia, pojemnikiem małym, ale z ciężka zawartością. Kubki zawieś na haczykach, na półkach ustaw w stosie talerze. Jeśli masz przeszklone szafki – będą dla nich idealne.

Polecamy: Wielkanocne dodatki do kuchni. Sprawdziliśmy, co warto mieć w tym sezonie!

Dla tych wzorzystych wyszukuj gładkie tło, nie stawiaj też przy nich wielu rzeczy, by nie odwracać od nich uwagi.

Zabawiaj się, tworząc kompozycje i zmieniając układ rzeczy, ale te używane najczęściej ustaw pod ręką, te używane rzadziej – mogą być w miejscach trudniej dostępnych.