Wok: do czego służy, jakie ma zalety? Jak wybrać patelnię wok?
Coraz częściej sięgamy po przepisy kulinarne z dalekich krańców świata – rekordy popularności już od kilku lat biją dania azjatyckie. Często okazuje się jednak, że do ich przygotowania potrzebny jest wok. Sprawdźmy, co to takiego.
Spis treści
- Wok – co to właściwie jest?
- Wok ceramiczny, żeliwny czy ze stali węglowej?
- Jakie są rodzaje patelni wok?
- Czy można kupić wok na indukcję?
- Zalety patelni wok
Wok – co to właściwie jest?
Wok jest patelnią o specyficznym kształcie – przypomina bardziej misę niż garnki do smażenia znane z polskiej kuchni. Wywodzi się z Chin, gdzie jest używany od tysięcy lat.
Dzięki półkolistemu kształtowi pozwala na przygotowywanie potraw w swoistej harmonii – w takim naczyniu ciepło rozprowadzane jest bowiem równomiernie, a bezustanne mieszanie składników znajdujących się wewnątrz woka ma nie tylko dbać o odpowiednie przyrządzenie dania, ale i o to, by otrzymało ono energię i wysiłek od osoby przyrządzającej jedzenie.
W patelni wok można więc przygotować posiłki z sercem – smaczne i zdrowe.
Wok ceramiczny, żeliwny czy ze stali węglowej?
Oprócz kształtu patelni wok liczy się również materiał, z którego została ona wykonana. Na sklepowych półkach znajdziemy kilka popularnych wersji tego naczynia do smażenia:
Tradycyjny wok żeliwny – wyróżnia się doskonałą trwałością i wysoką wygodą w czasie gotowania. Nie musimy się obawiać, że uszkodzimy patelnię wok uderzeniami lub że do jej dna będzie przywierać jedzenie. Ma ona jednak także swoje minusy – sporo waży, przez co trudno się nią operuje i długo się rozgrzewa.
Wok ze stali węglowej – naczynie bardzo wysokiej jakości, które błyskawicznie się rozgrzewa, a odpowiednio przechowywane zachowuje swoje właściwości. Stalowa patelnia wok jest, podobnie jak żeliwna, dość ciężka.
Wok ceramiczny – najlżejszy wariant patelni wok, który cieszy się coraz większą popularnością. Ma bowiem nieprzywierającą powłokę, którą jednak można uszkodzić nieco łatwiej niż w przypadku woka żeliwnego czy wykonanego ze stali węglowej. Dlatego należy pamiętać o tym, by do mieszania używać wyłącznie akcesoriów drewnianych lub silikonowych.
Jakie są rodzaje patelni wok?
Warto wiedzieć, że patelnia wok może mieć jedną długą rączkę lub dwa uchwyty, podobnie jak zwykły garnek. Ta pierwsza wersja to wok mandaryński – lekki, dość głęboki i stosunkowo niewielki, co umożliwia podrzucanie jedzenia w czasie smażenia. Tak właśnie przyrządza się potrawy stir-fry, które składają się z makaronu lub ryżu, chrupkich warzyw i kruchego mięsa.
Wariant z dwiema rączkami to natomiast wok kantoński – ciężki i duży, przez cały czas gotowania stoi nieruchomo na kuchence, a to sprawia, że przygotowywanie w nim dań przebiega nieco inaczej.
Warto też wspomnieć o woku pekińskim, który łączy większą misę woka kantońskiego i wygodę podrzucania smażonego jedzenia woka mandaryńskiego. Jest więc narzędziem uniwersalnym.
Czy można kupić wok na indukcję?
Jedną z ważniejszych kwestii, na jaką należy zwrócić uwagę podczas kupowania tego naczynia, jest jego zastosowanie. Oprócz standardowych modeli przystosowanych do używania na kuchenkach gazowych dostępne są także woki do indukcji.
Od tradycyjnych modeli różnią się lekko spłaszczonym dnem, co okazuje się jednak bardzo praktycznym rozwiązaniem – nie ma ryzyka przewrócenia takiego naczynia, a ponadto takie patelnie z powodzeniem można nadal używać na palnikach gazowych. Zyskujemy więc w ten sposób narzędzie 2 w 1.
Zalety patelni wok
Dlaczego warto kupić patelnię wok? Przyjrzyjmy się zaletom tego egzotycznego naczynia do smażenia:
- dzięki specyficznemu kształtowi do smażenia na woku potrzebna jest niewielka ilość tłuszczu – to doskonały sposób na przyrządzanie dietetycznych potraw;
- smażenie w woku przebiega bardzo szybko – jeśli mamy mało czasu, a chcemy zrobić pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny, wystarczy, że zdecydujemy się ugotować danie jednogarnkowe w patelni wok;
- w woku można także gotować na parze, korzystając ze specjalnych koszyczków lub wkładek;
- wszystkie wartości odżywcze smażonych na patelni wok produktów pozostają w potrawach – nie uciekają z naczynia wraz z parą wodną;
- w woku możesz przygotować potrawy dla wielu osób – ta duża patelnia z wysokimi ściankami pomieści sporo jedzenia.
Wszystko to sprawia, że patelnia wok powinna stać się obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Jaka jest cena woka? Podstawowe wersje można kupić za kilkadziesiąt złotych, a oryginalne, chińskie produkty mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych!
Autor: materiał prasowy
Garnek emaliowany marki Silesia Rybnik w pięknym pastelowym odcieniu.
Autor: Mariusz Bykowski
Pomysły na nowoczesne oświetlenie do kuchni.
Autor: materiał prasowy Kohler
Mozaika jest bardzo dekoracyjnym elementem. Mocowana jest do specjalnej siatki, co oznacza, że łatwo się ją przycina i dostosowuje do projektu.