Wolnowar – jaki wybrać? Gotowanie w wolnowarze: porady i opinie
Moda na szybkie przygotowywanie jedzenia zaczyna powoli ustępować tradycji, która nie jest nowa – gotowanie w stylu „slow” znane jest od pokoleń. Gwarantuje zresztą przyrządzenie posiłku, który zachowuje wartości odżywcze, a równocześnie jest przyjazny dla żołądka. Jeżeli chcecie gotować łatwo i smacznie, wolnowar jest obowiązkowym sprzętem w waszej kuchni!
Spis treści
- Wolnowar: co to jest?
- Wolnowar: opinie
- Gotowanie w wolnowarze – jak to działa?
- Co ugotujemy w wolnowarze?
- Wolnowar: jaki wybrać?
- Wolnowar: cena
- Czy wolnowar na pewno można pozostawić bez nadzoru?
- Szybkowar czy wolnowar?
Wolnowar: co to jest?
Elektryczny garnek wolnowar to, najprościej rzecz ujmując, przeciwieństwo szybkowaru. Jego zadaniem nie jest szybko ugotować składniki, skracając czas obróbki termicznej, ale gotować wolno i w niskiej temperaturze – ok. 80 stopni Celsjusza. Dzięki temu dania nabierają głębi smaku i aromatu, zachowując przy tym moc wartości odżywczych. Gotowanie w wolnowarze jest bardzo proste i co ważne – paradoksalnie pozwala oszczędzać czas, o ile zaplanujemy posiłek odpowiednio wcześniej. Wolnowar można nastawić i wyjść z domu na kilka godzin bez ryzyka, że coś się przypali lub wymknie spod kontroli. Po powrocie będzie na nas czekał gorący, smaczny posiłek.
Wolnowar: opinie
Jeżeli macie wątpliwości, czy taki garnek jak wolnowar będzie przydatny w kuchni, zerknijcie na opinie. Użytkownicy wolnowarów zachwalają ich cechy: smaczne gotowanie bez siedzenia w kuchni, bogatszy smak, sprawne i łatwe przygotowywanie jedzenia, które gotuje się samo, bez nadzoru. Wszystkie składniki, pomimo wielu godzin spędzonych w garnku, pozostają jędrne, soczyste i pełne smaku, a równocześnie idealnie miękkie, co jest ważne zwłaszcza w przypadku potraw mięsnych.
.. Piekarnik elektryczny – jaki wybrać? >>>
Gotowanie w wolnowarze – jak to działa?
Składniki włożone do wolnowaru powoli podgrzewają się w misie. Gotowanie ustawiamy ręcznie, dostosowując moc do naszych potrzeb. Na przykład pozycja „1” będzie oznaczała 8 godzin gotowania, pozycja „2” – 4 godziny. Możemy również zakupić wolnowary z timerem lub ze sterowaniem elektronicznym, w których samodzielnie ustawiamy czas.
Co ugotujemy w wolnowarze?
Każde danie obiadowe i nie tylko! W wolnowarze możemy gotować różnego rodzaju potrawy jednogarnkowe, na przykład bigos, gołąbki, potrawki, leczo, gulasze, zupy, a także przetwory (nie trzeba ich mieszać, bo się nie przypalą!). To jednak nie wszystko – w wolnowarze uda się również pasztet, chleb, ryż, a nawet pizza. To idealne rozwiązanie zarówno dla mięsożerców, jak i wegan. Mitem jest, że wolnowar wykorzystujemy jedynie do mięs – to bardzo uniwersalny garnek, który ułatwia gotowanie o każdej porze roku z wykorzystaniem warzyw, owoców, kasz czy makaronów. Gotowanie w wolnowarze może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin, a efekty smakowe są zaskakujące dobre.
Wolnowar: jaki wybrać?
Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, jaki wolnowar wybierzemy na początek naszego gotowania. Każdy ma bowiem podobne funkcje i pozwoli na wolne, smaczne i zdrowe gotowanie. Pozostaje zatem pytanie: ile kosztuje takie urządzenie? I tu już widać pewne różnice także w funkcjonalnościach.
.. Jak łatwo wyczyścić przypalony garnek? >>>
Wolnowar: cena
Najtańszy wolnowar kupimy już za 100 zł. Warto brać pod uwagę to, z czego wykonana jest misa – najlepszym wyborem będzie ceramika lub kamionka. Droższe wersje, zależnie od pojemności, kosztują ok. 250 zł. Jeżeli interesuje nas wolnowar cyfrowy, trzeba się przygotować na wydatek rzędu 450 zł. Pamiętajmy jednak, że każda wersja cenowa pozwoli nam na takie samo gotowanie, dlatego zwracajmy uwagę na solidność elementów oraz pojemność. Wolnowar 4,7 litra będzie idealny dla trzyosobowej rodziny. 6 litrów pozwoli zaś gotować dla większej liczby osób.
Czy wolnowar na pewno można pozostawić bez nadzoru?
Tak, bo urządzenie czerpie niewiele energii (a więc jest również tanie w użytkowaniu), więc nie ma ryzyka przypalenia potrawy lub... wybuchu. Właśnie dlatego tak ciekawą i przydatną opcją jest nastawienie wolnowaru przed wyjściem do pracy, a po powrocie – cieszenie się smakiem świeżej, gorącej potrawy.
Szybkowar czy wolnowar?
Szybkowar pozwala na szybkie gotowanie i pod względem funkcji przypomina nieco wolnowar. Jednak szybkowaru nie wolno zostawiać bez nadzoru, a po otwarciu trzeba dać mu czas na wystygnięcie, co nieco opóźnia czas podania posiłku. Wolnowar to z kolei urządzenie bezproblemowe, które znacznie ułatwia życie i pozwala na codzienne gotowanie posiłków dla całej rodziny.
Autor: mat. pras. Liebherr
Chłodziarka do zabudowy IKB 3560, klasa A++, 177, 2 x 55 x 56-57 cm, Liebherr
Autor: agencjafree/living4media
Dwa modele w różnych kolorach - bardziej elegancki, a obok subtelny i pastelowy
Autor: mat. prasowe Grohe
Bateria BLUE HOME, z systemem filtrującym, możliwość uzyskania wody schłodzonej i gazowanej, Grohe
Autor: materiały prasowe IKEA
BRILJERA, nóż uniwersalny, cena: 129 zł, IKEA
Autor: gettyimages
Najtańsza patelnia z miedzianą powłoką będzie kosztowała ok. 100 zł. Jeżeli jednak interesują nas patelnie najwyższej klasy, za jedną sztukę możemy zapłacić nawet 600 zł. Wszystko zależy od producenta i materiałów, jakich użyto do produkcji patelni. Czysta miedź jako surowiec jest bardzo kosztowna, a naczynia miedziane muszą być dodatkowo cynkowane – w przeciwnym razie surowiec będzie reagował w połączeniu z żywnością. Oczywiście trudno kupić patelnię powstałą wyłącznie z miedzi, choć jeżeli dobrze poszukamy, znajdziemy takie, w których miedź stanowi aż 90% składu, a pozostałe 10% to stal nierdzewna. Przygotujmy się przy tym na spory wydatek – ok. 3000 zł, ale warto polować na promocje, bo można zaoszczędzić kilkaset złotych. Pozostaje więc pytanie: czy warto inwestować aż tak wielkie pieniądze w jedną patelnię?