Odległości i wymiary szafek kuchennych i wyspy w otwartej kuchni z wyspą
Jakie wymiary kuchni z wyspą zagwarantują wygodne jej użytkowanie. Pomieszczenie powinno mieć minimum 15 m2 powierzchni. Dobrze, jeśli kuchnia ma plan zbliżony do kwadratu, łatwo jest wtedy ustawić wyspę w odpowiedniej odległości od szafek kuchennych i innymi kuchennych sprzętów.
Spis treści
Aby wyspa kuchenna była wygodnym „meblem” musi być do niej swobodny dostęp ze wszystkich stron. Sparawdź, w jakiej odległości od szafek i stołu można ustawić kuchenną wyspę.
Odległości i wymiary szafek kuchennych
Najprostsza wyspa kuchenna zajmuje minimum 1 m2 powierzchni. Aby wyspę można było urządzić w kuchni zamkniętej, powierzchnia pomieszczenia powinna wynosić nie mniej niż 15 m2, a najlepiej 25 m2 i powyżej. Dobrze, jeśli kuchnia ma plan zbliżony do kwadratu.
Podobnie jak barek wyspa umożliwia podział kuchni na funkcjonalne strefy: może oddzielić część roboczą od jadalnej. W kuchni otwartej na salon wyspa może stanowić granicę między dwoma pomieszczeniami. Część kuchenna może być znacznie mniejsza niż w kuchni zamkniętej z wyspą.
Minimalna odległość wyspy od szafek kuchennych to 90 cm, ale będzie wygodniej, jeśli będzie to 100-120 cm.
Odległość wyspy kuchennej od stołu musi być większa – co najmniej 140 cm. Trzeba bowiem przewidzieć miejsce na swobodne odstawianie krzeseł. Tylko taka odległość pozwoli, aby w tym samym czasie jedna osoba mogła na przykład wyjąć ciasto z wyspowego piekarnika, a druga swobodnie siedzieć przy stole.
Otwarta kuchnia z wyspą
Kuchnia otwarta z zabudową w kształcie litery U, w której chcemy umieścić wyspę, powinna mieć co najmniej 360 cm długości. Wynik taki otrzymujemy, dodając do siebie długość wyspy (żeby blat roboczy na wyspie miał sens funkcjonalny, powinien mieć minimum 80 cm), odległość pomiędzy nią a szafkami (powinna ona wynosić co najmniej 80 cm, ponieważ osoba pracująca przy blacie zajmuje 50-60 cm, a za nią musi dać się przejść; chodzi także o możliwość otwierania szafki) oraz głębokość szafek położonych po każdej stronie pomieszczenia (standardowo mają one 60 cm). Otrzymujemy wynik: 60 + 80 + 80 + 80 + 60 = 360 cm. Jeśli zrezygnujemy z jednego przejścia, otrzymamy równie atrakcyjny jak wyspa półwysep. Przy półwyspie przejście powinno być szersze, tak aby mogły się tam minąć dwie osoby – polecam 120 cm. Rachunki pokazują więc, że pomieszczenie może być węższe o 40 cm lub półwysep może być o 40 cm szerszy. Jeśli wyspa dalej się nie mieści, a koniecznie chcemy ją mieć, możemy zrezygnować z układu szafek w U i ułożyć je w L. Zyskamy wtedy dodatkowe 60 cm. Można też próbować ścinać narożniki szafek kuchennych, wysuwać wyspę w stronę salonu, zaokrąglać jej narożniki – możliwe są różne manewry. Minimalną szerokość kuchni obliczamy, dodając szerokość wyspy – 60 cm, przejście pomiędzy nią a szafkami – 120 cm (odległość tę możemy zmniejszyć do 100 cm, jeśli zastosujemy szafki z szufladami) oraz głębokość szafek – 60 cm, czyli: 60 + 120 + 60 = 240 cm.
Wyspa w kuchni zamkniętej
Kuchnia zamknięta z wyspą powinna mieć minimum 380 cm długości i 360 cm szerokości, czyli około 14 m2. Skąd te wymiary? Minimalną długość kuchni obliczamy, dodając długość najprostszej wyspy służącej jako blat pomocniczy (80 cm) oraz odległości od niej do ścian po obu stronach (2 x 120 cm). Otrzymujemy wynik: 320 cm (120 + 80 + 120). Ale przecież musimy jeszcze gdzieś postawić lodówkę i szafki na produkty, naczynia i sztućce. Konieczne jest więc dodanie co najmniej z jednej strony ich głębokości – minimum 60 cm. W ten sposób wychodzi nam minimalna długość kuchni – 380 cm. Te same zasady stosuje się przy obliczaniu szerokości pomieszczenia: szerokość wyspy – 60 cm + obejście 2 x 120 cm (po tej stronie, po której nie ma szafek, odległość tę można zmniejszyć do 100 cm) + szafki chociaż z jednej strony – 60 cm = szerokość pomieszczenia – 360 cm. Chcąc zwiększyć długość i szerokość wyspy, grupując na niej dodatkowe funkcje, musimy dysponować większym pomieszczeniem.