Zachowaj smak i świeżość w kuchni. Wszystko o przechowywaniu żywności
Większość z nas kupuje żywność na zapas. Dzięki temu nie biegamy codziennie do sklepu, jesteśmy przygotowani na niezapowiedziane wizyty gości. Jedyna trudność to zapewnienie produktom idealnych warunków. Ale i to zadanie zaraz stanie się proste.
Jak przechowywać żywność, by była w dobrej formie, a przy okazji zadbać o porządek w kuchni.
● Właściwe miejsce. Większość produktów suchych, jak kasze, mąki, makarony, herbaty, nadaje się do przechowywania w temperaturze pokojowej. Warunki takie lubią też pomidory, ogórki świeże, owoce południowe, pieczywo. Żywność sypką najlepiej zamknąć w szczelnych pojemnikach, co zabezpieczy ją przed wilgocią i insektami. Jeśli pojemniki mają stać na widoku, dobrze jest je ujednolicić stylistycznie oraz... ochronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Szukając odpowiedniej szafki, lepiej wybrać tę z dala od piekarnika i zmywarki (urządzenia termiczne niepotrzebnie będą ogrzewać żywność). Aby usprawnić sobie gotowanie i utrzymanie porządku, radzimy zgrupować produkty tematycznie oraz podzielić wnętrza szafek i szuflad na mniejsze fragmenty.
● Pojemniki. Najlepiej sprawdzają się porcelana i szkło, gdyż nie wchodzą w reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi. Im ciemniejsze, grubsze szkło, tym lepsza izolacja produktów. Opakowania z tworzyw sztucznych muszą mieć atest na kontakt z żywnością. Metalowe puszki oraz folie aluminiowe nadają się tylko do produktów suchych (wilgotne zaczną pleśnieć, a w przypadku kwaśnych – mogą zachodzić szkodliwe dla zdrowia reakcje). Papier spożywczy i tkaniny są idealne do przechowywania warzyw, owoców.
● W lodówce. Oddziel żywność gotową do spożycia od surowej. Zwłaszcza mięso, ryby, jajka mogą zawierać mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia. Na górnej półce (temp. 8°C) przechowuj dżemy, mleko. Na półce środkowej (4–7°C) trzymaj produkty o krótkiej trwałości: jak wędliny, sery, domowe dania (jednak nie dłużej niż 2–3 dni). Aby uchronić je przed wysychaniem, umieść w zamykanych pojemnikach. W dolnej części (7–10°C) panuje wyższa wilgotność, w sam raz dla warzyw, owoców i ziół. Pozwól im oddychać. Nie domykaj szczelnie opakowania z sałatą (azotany mogą się przekształcić w groźne azotyny). Zioła dłużej zachowają świeżość, gdy owiniesz je papierem spożywczym. Na bocznych półkach (10°C) ustaw przyprawy płynne, sosy, oleje, soki, jajka. Nie wypełniaj lodówki po brzegi, to utrudnia obieg powietrza wewnątrz urządzenia.
Siła przyciągania
Schować przyprawy? A może lepiej wyeksponować je na ścianie? Będą zawsze pod ręką, gotowe do użycia. Zwolnią miejsce w szafce lub na blacie.
Bez powietrza
Żywność przechowywana w próżni zachowuje smak, aromat i wartości odżywcze do pięciu razy dłużej niż w zwykłym naczyniu. Po odessaniu powietrza wytwarza się podciśnienie spowalniające rozwój pleśni i bakterii.
Podjedź bliżej
Owoce egzotyczne (banany, ananasy, mango, awokado) oraz te dojrzewające po zerwaniu (jabłka, gruszki) nie lubią niskich temperatur lodówki. Przechowuj je w koszach, na otwartych półkach. Jabłka oddzielnie, bo wydzielają etylen przyspieszający „starzenie” sąsiadujących z nimi warzyw i owoców.
Twoje na wierzchu
Podczas otwierania szuflady z wysokim frontem automatycznie rozsuwają się na boki skrzydła OrgaWing – pojemniki na drobne przedmioty. Pozostałe artykuły spożywcze, dzięki regulowanym przegródkom, także pozostają w idealnym porządku.
Celny rzut
Zasada jest prosta: do wiszącego worka wrzucasz ziemniaki (nawet 3,5 kg). Zapewniasz im dopływ powietrza, brak światła (co opóźnia kiełkowanie). Gdy będą potrzebne, wyjmujmiesz je przez dolny otwór. Torba marki Mastrad (w ofercie dostępne też mniejsze – na cebulę i czosnek. Mocna pętelka, troczki z blokadami, bawełna i len.
Szafka typu cargo
Do przechowywania butelek, słojów i wysokich pudełek najlepiej nadaje się cargo. Z półkami o regulowanej wysokości, przedziałkami czy podwieszanymi pojemnikami o różnej głębokości.
Na wyciągnięcie ręki
Dzięki przeźroczystym ściankom będziemy mogli łatwo zidentyfikować poszczególne składniki oraz zawsze w porę uzupełnić braki. Do zestawu dołączono wygodny stojak na pojemniki, ułatwiający ich przechowywanie w jednym miejscu na blacie lub w szafce.
Po włosku
Rigatone (rurka) to kolorowy pojemnik A di Alessi, nie tylko na makaron. Dzięki dużemu uchwytowi łatwo się otwiera. Pofalowany bok nie wyślizguje się z dłoni. Tworzywo sztuczne, wys. 31,5 cm.
Kokosowy interes
Pojemniki GreenSaver marki Oxo wyposażone są w filtr z łupin orzecha kokosowego, który pochłania etylen, przedłuża jędrność warzyw i owoców. Kosz ułatwia cyrkulację powietrza, zapobiega osiadaniu wilgoci na żywności.
Złap mnie!
Spinacze do torebek z żywnością Infinite marki Guzzini dobrze radzą sobie z otwartymi torebkami ryżu czy kaszy, zapobiegają wysypywaniu się ziaren. Dzięki spinaczom artykuły spożywcze przechowywane w torebkach znacznie dłużej zachowują świeżość i smak.
Ukryty zapach
Podczas gotowania nie zawsze zużywasz wszystkie produkty. A to zostanie połówka cebuli, a to obrany ząbek czosnku. Pojemnik oddzieli je od reszty jedzenia w lodówce. Uchroni przed wysychaniem, zatrzyma zapach.
Z humorem
Zabawny pojemnik kaktus Cacnister z łyżeczką marki Qualy to idealny przedmiot do przechowywania kawy lub innych produktów sypkich. Wykonany z ekologicznego materiału Green ABS.
Ale wysyp!
Idealny do przechowywania produktów sypkich: kasz, zbóż, ryżu, nasion, płatków śniadaniowych, muesli i innych. Łatwe dozowanie umożliwia obrotowa konstrukcja oraz przycisk. Wybrany produkt wsypuje się do pojemnika. Pojemność aż 3,5 l!