Zamiast wyspy w kuchni, kuchenny półwysep
Zalety kuchennego półwyspu w kuchni są prawie takie same jak wyspy. Większość czynności związanych z przygotowywaniem posiłków może odbywać się w obrębie półwyspu, ale z niektórych urządzeń, na przykład piekarnika, korzysta się wygodniej, jeśli są umieszczone wyżej. Poznaj zalety i wady półwyspu w kuchni...
Autor: Andrzej Szandomirski
Rozwiązaniem łatwiejszym technicznie od wyspy i wymagającym mniej miejsca jest półwysep. Można o nim pomyśleć, jeśli do wyspy trudno podłączyć odpowiednie instalacje, a także gdy kuchnia jest na wyspowe rozwiązanie po prostu za mała.
Instalację wodno-kanalizacyjną, gazową i elektryczną do półwyspu można podłączyć z sąsiedniej ściany i przeprowadzić nad podłogą pod szafkami do kolejnych odbiorników: kuchenki, zlewozmywaka i ewentualnie młynka na odpady. Okap podłączamy wtedy do komina w najbliższej ścianie, przeprowadzając przewód pod sufitem.
Półwysep kuchenny: zalety
Zalety półwyspu są prawie takie same jak wyspy w kuchni. Większość czynności związanych z przygotowywaniem posiłków może odbywać się w obrębie półwyspu, ale z niektórych urządzeń – na przykład piekarnika – korzysta się wygodniej, jeśli są umieszczone wyżej.
Półwysep może być dobrym rozwiązaniem, kiedy program kuchni ograniczymy do minimum. Producenci proponują takie minikuchnie: jest to jeden ciąg mebli kuchennych, wyposażony w niezbędne urządzenia. Do kuchenki lub zlewozmywaka można mieć dostęp z dwóch albo z trzech stron i dzięki temu, podobnie jak przy wyspie, może tam pracować kilka osób.
Półwysep kuchenny umożliwia bardziej zdecydowany niż wyspa podział pomieszczenia: dzieli kuchnię na funkcjonalne części albo oddziela kuchnię od pokoju dziennego.