Wielkie wyróżnienie dla Polski. Te miasta znajdą się w prestiżowym Przewodniku Michelin
Po raz pierwszy w historii lokale gastronomiczne z Polski znajdą się w prestiżowym Przewodniku Michelin. Niedługo rodzime restauracje odwiedzą inspektorzy Michelin, którzy ocenią jakość potraw. W drugiej kolejności najlepszym z nich zostaną przyznane słynne gwiazdki.
Trzy polskie miasta w Przewodniku Michelin
Polska Organizacja Turystyczna podpisała właśnie porozumienie z Przewodnikiem Michelin. W efekcie w prestiżowej publikacji znajdą się najlepsze restauracje i lokale gastronomiczne z Polski.
Już niedługo koneserzy dobrego smaku będą mogli przeczytać o restauracjach w Warszawie, Krakowie i Poznaniu, ponieważ to lokale z tych miast zostały wybrane w pierwszej kolejności. Pozostałe miasta będą dodawane stopniowo w przeciągu kilku następnych lat.
Jest to więc szansa dla całej branży gastronomicznej z największych polskich miast, by pokazać się z jak najlepszej strony i znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących najwyższe przeżycia kulinarne - podkreśla Polska Organizacja Turystyczna.
- powiedziała cytowana przez portal warszawa.naszemiasto.pl prezes Warszawskiej Organizacji Turystycznej, Barbara Tutak.
Wpisanie polskich restauracji do Przewodnika Michelin może skutkować umocnieniem polskiej marki na arenie międzynarodowej.
Wg Polskiej Organizacji Turystycznej współpraca z Przewodnikiem Michelin może również przyczynić się do rozwoju infrastruktury i transportu, także promocji regionalnych tradycji kulinarnych oraz lokalnego rynku spożywczego.
Może to również przyciągnąć inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej i podnieść prestiż polskich miast na całym świecie.
Kto zdobędzie gwiazdkę Michelin?
Współpraca Polski z Przewodnikiem Michelin została podzielona na dwa etapy. Obecnie anonimowi inspektorzy mają za zadanie odwiedzić restauracje, zweryfikować je i ocenić.
W drugim etapie, który planowany jest na czerwiec 2023, zostanie dokonane podsumowanie i oficjalne przyznanie topowym lokalom prestiżowych odznaczeń: Gwiazdek Michelin oraz Bib Gourmand. Najlepsze restauracje w Polsce poznamy więc już na początku wakacji.
Gdy dana restauracja zdobędzie upragnioną Gwiazdkę, w Przewodniku Michelin umieszcza się jej trzy specjalności kulinarne. Inspektorzy Michelin odwiedzają raz na 18 miesięcy dany lokal (anonimowo) i sprawdzają jakość potraw, ewentualnie aktualizując ocenę.
Obecność w Przewodniku Michelin daje również możliwość organizacji i partycypacji w największych wydarzeniach kulinarnych o zasięgu międzynarodowym, np. Bocuse d’Or czy Global Chefs Challenge.
Źródło: warszawa.naszemiasto.pl