Gotowanie moja miłość. Przepisy na wielkanoc
Życie Beaty Kartowicz kręci się wokół kuchni. Prowadzi restauracje, pisze książkę kucharską, wymyśla przepisy. Nam zdradza przepisy na Wielkanoc i oprowadza po swojej kuchni, urządzone w stylu francusko-włoskim. Beata gotuje razem z córkami w programie "Dzień Dobry TVN".
Zawodowo sztuką kulinarną zajmuje się już 14 lat. W Poznaniu prowadzi firmę Koneser Catering, cukiernię, w której ciasta i desery przygotowuje się wg domowych receptur oraz restaurację Fanaberia. Niedawno otworzyła nową knajpkę o nazwie Bułka z dziurką. Wraz z córkami gotuje w programie "Dzień Dobry TVN". Gdy rozmawiamy, Beata pokazuje własnoręcznie zrobioną nalewkę dereniową, którą zaraz zawiezie swoim pracownikom. Do spróbowania. Oprowadza nas po swojej kuchni i zdradza pomysły na przepisy na Wielkanoc.
Moje Mieszkanie: Nie jest łatwo przygotować dereniówkę...
Beata Kartowicz: Faktycznie! Owoce zbiera się podczas przymrozków, a gotowa nalewka musi dojrzewać jeszcze około 9 miesięcy. Ta, którą zawiozę do restauracji jest z 2010 roku. Uwielbiam robić domowe przetwory. Eksperymentuję. Opracowałam m.in. własne przepisy na konfitury z płatków róży i truskawek.
M.M.: Masz bardzo dużą kuchnię urządzoną w pięknym stylu.
B.K.: Określiłabym go jako francusko-włoski. Stoją w niej moje ukochane, postarzane kredensy. Jeden służy jako podręczna spiżarnia, w drugim trzymam zastawę stołową. Uwielbiam otaczać się rzeczami, które mają swoją historię. Wśród nich czuję się dobrze. Dają mi poczucie stałości i ciepła.
M.M.: Wiele tu także bardzo nowoczesnych sprzętów.
B.K.: Potrzebuję ich, aby gotowanie było łatwiejsze. Moimi wielkimi sprzymierzeńcami są roboty Kitchen Aid i Thermomix (będę w nim dzisiaj robiła domowy ajerkoniak!). Generalnie - jeśli chodzi o sprzęt kuchenny - jestem straszną gadżeciarą! Mam nawet ulubioną tarkę do gałki muszkatołowej, a także trzepaczkę do ubijania jajek.
M.M.: Które kuchenne skarby są najbliższe Twojemu sercu?
B.K.: Cukiernice! Wsypuję cukier trzcinowy, dodaję srebrną łyżeczkę... Ten rytuał sprawia, że w powietrzu pojawia się jakaś magia.
Przepisy na Wielkanoc: Babka Majonezowa
Babka majonezowa - składniki:
6 jaj, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki wrocławskiej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek majonezu, 1 szklanka cukru, sól.
Jak zrobić babkę: białka jaj ubijamy z cukrem, potem stopniowo dokładamy żółtka. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej na przemian z majonezem. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 45 min. Gdy babka wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.
Kuchnię Beaty i jej wyśmienite przepisy na Wielkanoc znajdziecie w kwietniowym numerze Mojego Mieszkania, str. 54-60.