Najpiękniejsze wielkanocne dekoracje z rzeżuchy. Jeśli twoja wykiełkowała, możesz je zrobić!
Symbolami Wielkanocy są nie tylko jajka, zajączki, kwiaty i kurczaczki, ale także rzeżucha. Rzeżucha na Wielkanoc to obowiązkowy element każdego stołu. Dowiedz się, kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc, aby mieć pewność, że zdąży wykiełkować, oraz zobacz wielkanocne dekoracje z rzeżuchy.
Autor: Getty Images/Grzegorz Januszewicz
Spis treści
- Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?
- Dlaczego rzeżucha jest zdrowa?
- Dekoracje z rzeżuchy: inspiracje
- Dekoracje z rzeżuchy. Zdjęcia i inspiracje
Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?
Aby mieć pewność, że rzeżucha zdąży wykiełkować przed Wielkanocą i stanie się ozdobą wielkanocnego stołu, należy wysiać jej nasiona tydzień wcześniej. Do ekspresowej uprawy rzeżuchy będziemy potrzebować płaskiego naczynia – może to być talerzyk, salaterka, miseczka.
Rzeżuchę możemy wysiać również do bardziej oryginalnych "pojemników" - świetnie sprawdzą się do tego na przykład skorupki jajek, a właściwie ich połówki.
Wybrane naczynie wypełniamy watą lub ligniną i dobrze nawadniamy (tak, by cały materiał był nasiąknięty wodą). Wcześniej namoczone w wodzie nasiona rzeżuchy (robimy to, by nasiona „puściły” śluz) rozkładamy gęsto, ale równomiernie na przygotowanym podłożu i ustawiamy w jasnym i ciepłym miejscu (na przykład na parapecie kuchennego okna).
Pamiętajmy, by codziennie zraszać kiełkujące nasiona rzeżuchy, by wata stale była dobrze wilgotna. Gdy z nasion wyrosną już rośliny, możemy już podlewać na podłoże.
Dlaczego rzeżucha jest zdrowa?
Rzeżucha zawiera witaminy:
- A
- C
- K
- B2
- B6
- kwas foliowy
Rzeżucha to również źródło składników mineralnych:
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- potasu
- jodu
- miedzi
- manganu
Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie, dobrze wpływa na przemianę materii, działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy.
Najlepiej spożywać świeżą rzeżuchę – można ją dodawać do sałatek bądź surówek albo posypywać nią kanapki. W okresie wiosennym to znakomite źródło witamin!
Dekoracje z rzeżuchy: inspiracje
Rzeżucha, jako wielkanocna ozdoba, ładnie będzie się prezentować w kolorowych skorupkach jajek, białej porcelanie, szklanych naczyniach i w towarzystwie innych wielkanocnych ozdób. Świetnym pomysłem jest posianie rzeżuchy do niewielkich jednakowych miseczek, które pasują do naszej świątecznej zastawy, i ustawienie ich przy nakryciu każdego gościa.
Można też zrobić większy stroik, którego podstawę stanowić będzie naczynie ze świeżą rzeżuchą udekorowaną niewielkimi gałązkami bazi i wydmuszkami z przepiórczych jajek. Dodatek świątecznych elementów zależy zresztą od nas samych – piórka, wstążeczki, pisanki, kwiaty – to wszystko może znaleźć się obok rzeżuchy w wielkanocnej dekoracji stołu.
Oprócz rzeżuchy przed Wielkanocą warto również wysiać młody owies, który również uznawany jest za jeden z symboli wiosennych świąt.
Dekoracje z rzeżuchy. Zdjęcia i inspiracje
Autor: Getty Images/Grzegorz Januszewicz
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Pomysły na ozdoby wielkanocne na szydełku: jajka, koszyczki, zajączki i nie tylko
Autor: agencjafree/living4media
Barwne koszyczki wielkanocne wydziergane na szydełku