Dekoracje wielkanocne z pomysłem. Wesołe i proste do wykonania
Chcesz zaskoczyć gości i domowników oryginalnymi dekoracjami stołu? Przygotuj aranżacje, które wywołają uśmiech na ich twarzach. Proponujemy pisanki stroszące piórka, girlandy ze świecącymi zającami i babeczki czekające na schrupanie przez największego łakomczucha w rodzinie.
Delikatnie
Pomyśl o zastąpieniu tradycyjnej zastawy naczyniami w subtelne kwiatowe wzory. Wniosą wiosnę na stół. Dodaj do nich pastelowe tkaniny i świąteczne dekoracje. Te ostatnie możesz powiesić na gałązce wstawionej do wazonu.
Sama słodycz
Na Wielkanoc musi być babka? Jasne, także w roli dekoracji. Upiecz kilka małych ciast, każde posyp cukrem pudrem i umieść na talerzu. Ciekawą dekoracją będzie też babka polana lukrem i obsypana drobnymi, jadalnymi kwiatkami.
Odlotowo!
W tym roku modne są pisanki oklejone piórkami oraz pomalowane w złote lub srebrne wzroki. Zatem do dzieła! W zabawę warto też zaangażować dzieci.
Bazie w roli głównej
Pomysł jest prosty. Kładziemy na drewnianej tacy talerz, a na nim gałązkę z puchatymi „kotkami” (i ewentualnie wydmuszkę).
W grupie ciekawiej
Nie masz małych wazonów? Nie szkodzi. Wiele wiosennych kwiatów, np. krokusy i minihiacynty, równie dobrze prezentuje się w szklankach lub świecznikach na tea-lighty. Nie potrzebują ziemi, wystarczy zanurzyć końce ich korzonków w wodzie. A potem co jakiś czas sprawdzać, czy mają co pić. By dekoracja robiła większe wrażenie, warto ją zmultiplikować.
Subtelna elegancja
Drobne kwiaty plus jaja przepiórcze… W takim otoczeniu także klasyczna porcelana z kolekcji Moments marki Fyrklövern, z ornamentami w stylu vintage, nabiera lekkości.
Składniki: 6 białek, szczypta soli, 200 g drobnoziarnistego cukru, łyżeczka soku z cytryny, 300 ml śmietany 36% tłuszczu, 100 g cukru pudru, 2 pomarańcze, świeży rozmaryn Przygotowanie: ● Piekarnik nagrzej do 160°C. ● Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, wsypuj po łyżce cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i miksuj 2 min. ● Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi – o śr. 8 i 10 cm. ● Przełóż masę do worka cukierniczego i odpowiednią końcówką wyciskaj na papierowych kołach beziki. ● Piecz blaty 5 min w 160°C, zmniejsz temp. do 120°C, susz 110 min. Pozwól im ostygnąć w piekarniku. ● Zimną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksuj. ● Posmaruj kremem większy krążek bezy. Mniejszy połóż na wierzchu, lekko dociśnij. Całość udekoruj plasterkami pomarańczy i rozmarynem.
Składniki: 100 g migdałów, 200 g cukru pudru, 100 g białek o temperaturze pokojowej, 45 g drobnoziarnistego cukru Przygotowanie: ● Migdały drobno zblenduj, połącz z cukrem pudrem i przesiej. ● Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypuj cukier. ● Przesiane migdały z cukrem pudrem dodaj do ubitej piany i dokładnie wymieszaj. ● Masę przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. ● Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyciskaj na nim małe równe kółka. Zostaw je na godzinę, by na powierzchni powstała cienka błyszcząca powłoka. ● Makaroniki piecz 13 min w 150°C, (nie powinny się zrumienić). ● Zostaw na blasze do przestygnięcia. ● Przełóż ulubionym kremem.