Jak nakryć stół na Wielkanoc? Najlepsze pomysły i inspiracje na piękną aranżację wielkanocnego stołu

2025-03-26 9:50

Wielkanocne śniadanie ma szczególne znaczenie, ale także obiadom i kolacjom warto nadać odświętną oprawę. Nakrywaj więc stół na Wielkanoc efektownie – z gustem, finezją i pomysłem, by zachwycił gości i podkreślił wyjątkowość chwili. Pomysły na nakrycie stołu wielkanocnego znajdziesz w naszej galerii. Mamy 36 pomysłów na dekorację stołu wielkanocnego – wybierz swój styl!

Spis treści

  1. W jakim stylu udekorować stół na Wielkanoc?
  2. Jak nakryć stół na Wielkanoc? Najlepsze kolory i wzory
  3. Czy warto kupować naczynia, tekstylia i ozdoby wielkanocne na stół?
  4. Kwiaty – ważny element wielkanocnego nakrycia stołu
  5. Jak dekorować wielkanocny stół, by ozdoby nie przeszkadzały?

W jakim stylu udekorować stół na Wielkanoc?

Wielkanocny stół prezentuje się najkorzystniej, gdy jego aranżacja harmonizuje z wystrojem wnętrza. Co to znaczy? Po prostu nie podążajmy za trendami i wskazówkami typu: „W tym roku modne są stoły wielkanocne glamour, rustykalne czy jeszcze inne” albo: „najmodniejsze ozdoby wielkanocne na stół, to...”.

Tworzenie na siłę dekoracji w wybranej konwencji w oderwaniu od wystroju wnętrza, sprawi, że aranżacja wyda się sztuczna. Natomiast zgranie nakrycia stołu ze stylem panującym w domu da doskonały efekt.

Oczywiście nie znaczy to, że nie możesz trochę podkręcić aranżacji stołu, dodać to i owo, a nawet zaszaleć z dekoracjami – chodzi o to, by ogólnie trzymać się o stylu, a wtedy całość będzie spójna i harmonijna.

Jeśli zaś masz chęć złamać konwencję, też nic nie stoi na przeszkodzie, ale trzeba to zrobić z wyczuciem. Są też aranżacje ponadczasowe i wpisujące się w każdą niemal konwencję. Jak więc udekorować stół wielkanocny bez wpadki? Oto kilka wybranych przykładów:

  • Klasyka w dobrym wydaniu – elegancki obrus adamaszkowy (biały, kremowy, jasnobeżowy), tekstylne serwetki, naczynia porcelanowe, o ładnych formach białe czy écru, ewentualnie z delikatnymi zdobieniami, szkło transparentne, gładkie, a o ładnych proporcjach, ewentualnie kryształy, trochę złotych czy srebrnych akcentów plus pastelowe kwiaty. To klasyczne nakrycie zawsze pełne szyku, które może być bardziej retro albo nowoczesne, zależnie od upodobań. Jest tak ponadczasowe i uniwersalne, że można je zastosować dosłownie w każdym wnętrzu (na zasadzie dopełnienia albo zamierzonego kontrastu).
  • Nowoczesna prostotanowoczesne naczynia i dekoracje o prostych formach, mogą być niczym z rzemieślniczej manufaktury, bez zdobień albo pięknie szkliwione i w dowolnych kolorach. Szkło proste albo strukturalne z formy, może być barwione, tekstylia raczej gładkie albo w delikatne przetworzone motywy roślinne. Można zastosować akcenty w mocniejszych kolorach. Takie nakrycie sprawdzi się we wnętrzach nowoczesnych, skandynawskich, loftowych itp.
  • Blisko natury – len czy bawełna gładkie albo w motywy florystyczne w postaci obrusa, bieżnika, serwetek. Można też pozostawić ładny, drewniany blat odkryty – będzie ozdobą. Naczynia mogą być współczesne, trochę masywniejsze, cięższe dopełnione szkłem nowoczesnym albo trochę rustykalnym, np. szklanicami karczemnymi. Najważniejsze są kolory ziemi, okraszone (ewentualnie!) delikatnymi pastelowymi błękitami i wyszarzałym różem, oraz drewno i sklejka, np. pod postacią desek do serwowania czy mis. To dobra konwencja m.in. do wnętrz rustykalnych, skandynawskich, boho i eko.
  • Rustykalna prostota – w tej wersji także mamy len i bawełnę, ale już bardziej surowe, choć obrusy i serwetki mogą być zdobione. Kolory i wzory także można swobodniej stosować. Sprawdzą się naczynia z fajansu, kamionkowe, ale także babcina porcelana w różyczki itp. Drewno, także to o organicznej formie mile widziane (deski do serwowania, podkładki pod talerze). Przydadzą się też wiklinowy koszyk na pieczywo i żeliwny podgrzewacz do potraw itp.  To konwencja zarezerwowana do wnętrz nawiązujących do stylu rustykalnego zarówno w wersji tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej, oraz do domków letnich itd. Odnajdzie się także we wnętrzach blisko natury.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Ozdoby wielkanocne na okno. Jak ozdobić okno na Wielkanoc?

Jak nakryć stół na Wielkanoc? Najlepsze kolory i wzory

Wielkanoc kojarzy się z wiosną, budzeniem się życia po zimie. Dlatego wybieraj barwy i desenie kojarzące się z odradzającą się przyrodą.

  • Jasne, delikatne barwy. Biel i jej odcienie, delikatne pastelowe odcienie kolorów niebieskiego, różowego, koralowego oraz zielenie oliwkowa, miętowa, szałwiowa i... ostra limonkowa będą idealne. Twórz z nich kombinacje najbliższe sercu – najważniejsze, by jeden z kolorów zdecydowanie przeważał, drugi go dopełniał, a dalsze stanowiły tylko akcenty. Jeśli to zieleń będzie w przewadze, uzyskasz efekt świeżości i czystości, ale może być trochę chłodno. Dominacja różu albo błękitu sprawi, że całość wyda się lekka i cukierkowa, ale może być trochę za słodko. Temu jednak zaradzi kropla szarości lub beżu… Można też puścić wodze fantazji i wybrać kolor niekojarzący się wprost z Wielkanocą, np. granatowy czy pomarańczowy albo wręcz czerń, ale trzeba wtedy bardziej popracować nad. dodatkami.
  • Wzory botaniczne i faunistyczne. Kwiatki, łączki, gałązki, wiosenne ptaszki, króliczki, kurczaczki... Mogą być bardziej albo mniej dosłowne (tu, niestety, łatwo o kicz). Te delikatniejsze, ciekawie przetworzone można śmiało stosować. Będą się interesująco prezentowały, uzupełnione np. harmonizującymi z nimi motywami geometrycznymi.

Czy warto kupować naczynia, tekstylia i ozdoby wielkanocne na stół?

Zależy jakie! Jeśli są w dobrym guście, przyzwoitej jakości i masz ochotę zaszaleć – to czemu nie? Figurki zajączków czy kurek w dobrym guście ustawione tu i tam wśród zastawy, dwa czy trzy półmiski z delikatnym wiosennym motywem, serwetki z nadrukiem ładnych pisanek itp. mogą urozmaicić nakrycie.

POLECAMY: Wiosna w kuchni. Pastelowe naczynia, talerze, filiżanki w kwiaty

Trzeba jednak mieć dobre oko, by wybrać te estetyczne. Większość jest, niestety, tandetna i po prostu brzydka. Jeżeli nie chcesz celowo zabawić się kiczem, odradzamy kupno:

  • Obrusów, bieżników, serwet ozdobionych niemal dosłownie odwzorowanymi kwiatami, gałązkami, kurczaczkami i zajączkami. Większość jest z kiepskich tworzyw sztucznych, co widać na pierwszy rzut oka, ale niektóre mogą być z tkanin z ich domieszką, ale też kłują w oczy.
  • Papierowych serwetek z nadrukami niczym zdjęcia wiosennych kwiatów oraz kurczaczków, zajączków, baranków itp. Warto też wiedzieć, że papierowe serwetki mogą znaleźć się na stole jedynie przy nakryciu codziennym albo na swobodnym spotkaniu. Podczas uroczystych spotkań przy stole konieczne są tekstylne serwetki. Te papierowe używane na co dzień w okresie świąt niech są w wiosenne barwy i motywy kojarzące się z wiosną, lecz przetworzone, umowne.
  • Świeczek w formie zajączków, jajek, kurczaczków itd. Niektóre nawet są ładne i niezapalone dobre wyglądają, ale, niestety, już nie podczas palenia się.
  • Pisanek, kraszanek, jajek w wersji naturalnej z kiepskiej jakości tworzyw sztucznych, co widać na pierwszy rzut oka.
  • Figurek, ozdób i stroików na stół złej jakości, z kiepskiego plastiku (m.in. z imitacji zamszu). Jarmarczne „dodatki” mogą popsuć każdą aranżację stołu.

Kwiaty – ważny element wielkanocnego nakrycia stołu

Nawet jeśli nie masz świątecznego stoika, a postawisz na stole wiosenne kwiaty, stół nabierze odświętnego charakteru. Pamiętaj jednak, by na stół trafiły niskie kwiaty (bukiet nie powinien zasłaniać osoby siedzącej na przeciwko ani utrudniać rozmowy). Wybierz niskie kwiaty: hiacynty, dzwonki, prymulki, szafirki i miniaturowe żonkile. Tulipany i żonkile o długich pędach po prostu przytnij.

Kompozycję możesz dopełnić gałązkami brzozy, wierzby, forsycji, dzikiej wiśni i tarniny – wkrótce zakwitną, inne rozwiną się w chmurę zielonych listków.

SPRAWDŹ: Gdzie kupić ładne wiosenne wianki na drzwi? Poszukałam za ciebie najlepsze modele

Jak dekorować wielkanocny stół, by ozdoby nie przeszkadzały?

  • Wybieraj stoiki, bukiety i figurki, które mają stać na stole dosyć niskie, by nie utrudniały kontaktu wzrokowego z osobą siedzącą po drugiej stronie stołu.
  • Jeżeli stół dotyka jednym węższym bokiem do ściany albo ta część stołu pozostaje wolna (bez nakryć dla gości), możesz u jego szczytu, pod ścianą ustawić wysoki stroik, bukiet, świecznik czy figurki zajączków itp.
  • Środek stołu można przeznaczyć na długą dekorację, np. wąski stroik, rozstawione w odstępach małe naczynka z kwiatami, świece, gałązki itp. Wtedy potrawy stawia się na bufecie czy pomocniku kredensowym i stąd serwuje gościom.
  • Gdy środek stołu chcesz przeznaczyć na półmiski ze świątecznymi potrawami, zrób indywidualne dekoracje przypisane do każdego nakrycia. Możliwości jest wiele. Najłatwiej przygotować bukieciki w kieliszkach. Wykorzystaj stokrotki, szafirki, prymulki, fiołki. Niech podkreślają wiodący kolor dekoracji. Ładnie wyglądają zielone wysepki z wysianej na pudełkach po twarożku rzeżuchy czy owsa. Postaw każdą na spodeczku i udekoruj wydmuszką, kurczaczkiem lub główką żonkila.
Złoto we wnętrzach_WZ_Studio