Jak przechowywać owoce i warzywa w kuchni? Połącz piękne z pożytecznym i przechowuj je tak, by zdobiły kuchnię – zdjęcia
Wiosna, lato i wczesna jesień to czas, kiedy kupujemy najwięcej owoców i warzyw. W okresie chłodów oferta jest uboższa, ale także przecież je kupujemy. Zwykle – więcej niż potrzebujemy na jeden dzień. Trzeba więc je gdzieś przechować... Nie wszystkie można trzymać w lodówce, nie każdy me spiżarnię czy piwniczkę... Najlepiej więc, wyeksponujmy je! Zanim je schrupiemy, niech zdobią nasze kuchnie i jadalnie!
Autor: M. Czechowicz, styl.: J. Musiałowicz
Kuchnia w stylu hamptons elegancka i funkcjonalna. Na wyspie na dużej tacy ułożono owoce, te w głębi postawiono po prostu na ociekaczu zlewu.
Spis treści
- Owoce i warzywa – wykorzystaj te, które zdobią
- Zasady układania kompozycji z owoców i warzyw
- Akcesoria pomocne do tworzenia kompozycji z warzyw i owoców
Owoce i warzywa – wykorzystaj te, które zdobią
Owoce i warzywa w większości mają piękne kształty i kolory, niektóre jeszcze pachną. Często gdy lądują w naszej kuchni, kładziemy je, gdzie popadnie albo chowamy. Tymczasem ładnie wyeksponowane, zanim je zjemy, mogą stać się naturalną ozdobą kuchni czy jadalni.
Do tworzenia kompozycji nadają się właściwie wszystkie owoce i większość warzyw. Truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, maliny, porzeczki, śliwki, winogrona i inne rodzime gatunki, a także wszelkie te egzotyczne będą się wspaniale prezentowały. Podobnie ogórki, cukinie, kabaczki, patisony, dynie, marchewki, karczochy itp. W „artystyczny” sposób można potraktować nawet ziemniaki, cebulę i czosnek!
Warzywa i owoce to czasowa dekoracja do każdej kuchni – bez względu na styl, w jakim została urządzona. Wnętrze zyska witalność i dobrą energię.
Zasady układania kompozycji z owoców i warzyw
Jak przechowywać owoce i warzywa w kuchni? Niektóre warzywa i owoce mogą poleżeć kilka godzin, inne dzień czy dwa, ale są i takie, które czekają na swoją kolej znacznie dłużej. Bez względu jednak na czas przechowywania, warto je ładnie ułożyć, by przed schrupaniem cieszyły oko. Poza tym eksponując np. ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, kabaczki, jabłka, dynie itp. jako „martwą naturę” zlikwidujesz problem miejsca do ich przechowywania!
Układając kompozycje z owoców lub warzyw, pamiętaj o kilku „technicznych” i „artystycznych” zasadach:
- Owoce i warzywa (które można) umyj i osusz albo oczyść. Jabłka, gruszki, śliwki, twarde pomidory wypoleruj – będą pięknie lśniły.
- Gatunki z szypułkami (pomidory, jabłka, czereśnie itp.) układaj tak, by ogonki nie raniły sąsiednich owoców, bo te szybko zgniją.
- Jabłka lokuj z dala od innych gatunków, bo przyspieszają ich dojrzewanie.
- Jeśli masz po 1-2 sztuki różnych produktów, układaj je na przemian,by kontrastowały ze sobą barwami
- Jeśli masz wiele sztuk z każdego rodzaju, pogrupuj je i potem zastosuj powyższą regułę. Na końcu przełóż pojedyncze egzemplarze dla uzyskania wrażenia ułożenia od niechcenia.
- Kompozycje z warzyw i owoców układaj z dala od słońca. Wtedy dłużej zachowają świeżość. Jedynie pomidory można trzymać w jego blasku – z dnia na dzień będą stawały się słodsze…
- Latem, jeśli nie ma siatek w oknach, delikatne owoce i warzywa trzeba jednak chronić przed owadami. Najlepiej wtedy przykrywać je siatkowym kloszem (ładnym!).
Akcesoria pomocne do tworzenia kompozycji z warzyw i owoców
- Do tworzenia kompozycji wykorzystuj tace, talerze, patery, duże deski do krojenia, oczyszczone plastry drewna, koszyki z naturalnych plecionek i drutu (zwykłe i podwieszane), skrzyneczki z drewna i sklejki, kamienne garnki i makutry, ocynkowane pojemniki oraz wszystko, co tylko przyjdzie ci do głowy, a „technicznie” będzie się nadawało.
- Kompozycje w twardych owoców i warzyw (jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, kabaczki, cukinie, papryki, ogórki, kalafior itd.) możesz tworzyć, układając je wprost na blacie stołu, wyspy czy ciągu roboczego. Istnieje jednak pewne ryzyko, że blat się odbarwi albo zabarwi, jeśli któryś z „eksponatów” puści sok. Dlatego lepiej umieszczać je na tacy, półmisku, desce do krojenia czy ładnym plastrze drewna o organicznej formie.
- Na blacie stołu przygotowanego do posiłku możesz spokojnie położyć te świeże i suche, które mają być na deser, bo będą leżały krótko. Po pierwsze – pięknie ozdobią stół, a po drugie – każdy biesiadnik będzie mógł po nie łatwo sięgnąć.
- Drobne i delikatne owoce, np. truskawki, maliny, borówki, jeżyny itp., układaj w miseczkach, salaterkach, na paterze, talerzu. Nie usypuj zbyt dużych kopczyków (chyba że zaraz będzie delektować się „dekoracją”), bo te owoce nawet pod swoim ciężarem mogą puścić sok.
- Warzywa na zapas, np. ziemniaki i cebulę, których zwykle kupuje się więcej, przechowuj w skrzyni czy koszu albo ładnych woreczkach. Możesz je schować do szafki, ale jeśli brakuje miejsca do przechowywania, po prostu trzymaj na zewnątrz.
- Warkocze czosnku i cebuli świetnie wyglądają zawieszone na belkach czy półkach albo zwyczajnie położone w koszyku.
Autor: M. Czechowicz, styl.: J. Musiałowicz
Kuchnia w stylu hamptons elegancka i funkcjonalna. Na wyspie na dużej tacy ułożono owoce, te w głębi postawiono po prostu na ociekaczu zlewu.