Na czym położyć ciasto i jak je wyeksponować? Najpiękniejsze patery z sieciówek
Czasami stół jest tak suto zastawiony, że trudno zmieścić na nim dodatkowe ozdoby! Nie szkodzi. Zamiast nich dekorację może stanowić… jedzenie! Pięknie wyeksponowane ciasto na nietuzinkowej paterze zrobi całą robotę. Sposób serwowania wypieków ma ogromne znaczenie, bo najpierw jemy oczami. Dowiedz się, jak ładnie wyeksponować wypieki, na czym je podać i czym zastąpić klasyczną paterę.




Marmur i złoto to ostatnio modne połączenie! Tacę powyżej kupisz w H&M Home.



Ta taca z IKEA to idealny wybór do mieszkania w stylu industrialnym lub loftowym.



Przezroczyste szkło i złoto? Klasyka broni się sama.



Fiolet i turkus i do tego złoto? Taca w barokowym wydaniu może być ciekawym akcentem!



Dlaczego sposób podania ciasta ma znaczenie?
Mówi się, że kawa podana w ładnej filiżance smakuje lepiej. Podobnie jest z ciastem! Choć bez wątpienia to smak jest najważniejszy, estetyka podania może całkowicie zmienić odbiór nawet najprostszego wypieku.
Odpowiednio wyeksponowane ciasto nie tylko dopełni aranżację stołu i wpisze się w klimat np. Wielkanocy, ale też pomoże w utrzymaniu na stole porządku.
Na czym położyć ciasto? Patera to najlepszy wybór!
Patera to klasyczny wybór, który nigdy nie wychodzi z mody. Może być jedno– lub wielopiętrowa, szklana, porcelanowa, ceramiczna albo metalowa. Świetnie eksponuje ciasto, unosi je nad blat, dzięki czemu staje się centralnym punktem stołu.
Jeśli chcesz uzyskać efekt „wow”, postaw na:
- paterę z przezroczystego szkła – minimalistyczną, ale stylową,
- ceramiczną z ręcznie malowanym brzegiem – w stylu vintage lub rustykalnym,
- paterę na nóżce z kloszem – idealną do ochrony ciasta przed wyschnięciem, a w lecie przed owadami – szczególnie przed osami
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Porcelanowe naczynia mogą kosztować krocie! Cena tej filiżanki przyprawi cię o zawrót głowy
Co zamiast patery? Deski, tace i talerze na ciasto
Nie masz patery? To żaden problem. Zamiast niej możesz wykorzystać:
- dużą deskę – któż z nas nie ma w domu dużej drewnianej deski do krojenia? Zamiast patery nada się idealnie. Doskonale pasuje do rustykalnych wypieków, np. babek, ciast z owocami, serników i mazurków.
- ozdobną tacę – np. srebrną, złotą albo z ostatnio bardzo modnego marmuru.
- klasyczny talerz obiadowy – nie masz patery? Sięgnij po duży talerz: biały lub wzorzysty, który będzie kontrastował z kolorem ciasta.
- tacę z kamienia łupkowego – to idealny wybór dla miłośników nowoczesnej i surowej estetyki. Ciemny kolor tacy pięknie wyeksponuje jasne wypieki.
Jak wyeksponować ciasto?
Samo podanie to jedno. Warto też pomyśleć o dodatkowych ozdobach, np.
- zieleni – w okresie Wielkanocny nadadzą się gałązki bukszpanu
- jadalnych kwiatach – bratkach, fiołkach czy różach
- drewnianych tabliczkach z napisami – np. „mazurek”, „sernik”, „brownie”
- elementach dekoracyjnych – w przypadku Wielkanocy – pisankach, zajączkach, piórkach czy kurczaczkach
Gdzie kupić najpiękniejsze patery na Wielkanoc?
Przed świętami wiele marek wypuszcza limitowane kolekcje ze świątecznymi motywami – od minimalistycznych, przez rustykalne, aż po klasyczne, inspirowane dawnymi porcelanami.
Szukaj ich w Zarze Home, H&M Home, Home&You, Pepco, Sinsay’u, Homli, Westwingu czy TK Maxxie, który jest prawdziwą kopalnią skarbów – często można tam znaleźć unikatowe, ręcznie zdobione patery z Anglii, Włoch czy Portugalii!
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Dom Asi to zielona oaza! Tak ustroiła go na Wielkanoc
Autor: Zdjęcia: Michał Skorupski, stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/Happy Place
Wielkanoc w domu Joanny pełna jest roślin.