Candy bar – jak zaaranżować słodki bufet. PORADNIK
Candy bar, czyli bufet ze słodkościami, to must have każdego przyjęcia. Przedstawiamy kilka podpowiedzi co zrobić, aby goście byli oczarowani nie tylko smakołykami, ale także wyglądem stołu z deserami.
Spis treści
- Dobrze zaplanowany candy bar, czyli jak ustawić naczynia na stole
- Zastawa na candy bar – jak wyeksponować desery i słodycze
- Motyw przewodni – dekoracja candy baru
- Nie tylko słodkości – piękny i smaczny bufet na przyjęcie
- Obejrzyj różne akcesoria i dekoracje, którymi ozdobisz stół:
Candy bar przybył do nas zza oceanu – ten sposób podawania słodyczy w Stanach Zjednoczonych znany jest od lat. Oddzielne stoły z deserami, kawą i herbatą pojawiały się w Polsce np. na przyjęciach weselnych, jednak candy bar to coś więcej. To uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Istotne jest nie tylko to, co podamy, ale przede wszystkim – jak podamy.
Dobrze zaplanowany candy bar, czyli jak ustawić naczynia na stole
Naczynia do serwowania na słodkim stole muszą być z jednego zestawu, aby wprowadzić wrażenie harmonii i porządku. Jeśli nie dysponujemy zastawą z wieloma półmiskami, salaterkami i paterami możemy wypożyczyć naczynia lub kupić jednorazową zastawę. Wbrew pozorom jest to nie tylko praktyczne, ale i dekoracyjne rozwiązanie – w sklepach z akcesoriami na przyjęcia znajdziemy bogatą ofertę papierowych lub plastikowych talerzy, pater, miseczek i półmisków ozdobionych najróżniejszymi motywami. Zamówienie takiego zestawu gwarantuje spójność aranżacji.
Kompozycja to słowo klucz przy ustawianiu słodkości na candy barze. Przede wszystkim należy zadbać o to, aby kącik z deserami był wypełniony po brzegi lub przynajmniej sprawiał takie wrażenie. Pusta przestrzeń to największy wróg udanej aranżacji stołu z deserami! Naczynia powinny stać blisko siebie w dokładnie zaplanowanym porządku. Z przodu talerzyki, małe miseczki i półmiski, dalej średnie patery a na końcu większe wazy i słoje. Harmonię i ład na blacie można uzyskać dzięki symetrii lub powtórzeniu kilka razy układu z różnych rodzajów naczyń i deserów. Centralnym punktem aranżacji stołu i jednocześnie środkiem symetrii powinna być duża patera lub piętrowa etażerka.
.. Jak zorganizować przyjęcie koktajlowe w domu? >>>
Zastawa na candy bar – jak wyeksponować desery i słodycze
Planując candy bar warto zdecydować się na takie słodkości, do których jedzenia nie potrzeba sztućców – ciasteczka, muffinki, praliny, cake pops (czyli słodycze na patyczkach), makaroniki itp. Niewielkie desery dobrze wyglądają na płaskich talerzach i półmiskach, poukładane równo obok siebie w ładne kompozycje. Warto na kilku talerzach ułożyć słodycze w ten sam sposób, dzięki czemu uzyskamy wrażenie porządku na stole. Babeczki i muffinki najlepiej prezentują się na paterach i piętrowych etażerkach. Duże wazy i słoje można wypełnić cukierkami, pralinami, piankami albo owocami. Musy, galaretki, desery na bazie kremu czy bitej śmietany muszą być od razu podzielone na porcje, podane w małych miseczkach, salaterkach lub pucharkach. Napoje można podać tradycyjnie w szklankach lub kieliszkach, jednak dużo ciekawiej wyglądają w małych buteleczkach lub słoiczkach ze słomkami.
Motyw przewodni – dekoracja candy baru
Ozdoby na słodkim stole powinny być dobrane do okazji, z jakiej odbywa się przyjęcie. Jako ozdobne elementy sprawdzają się papilotki do muffinków, słomki do napojów, serwetki, patyczki do cake popsów, wszelkiego rodzaju pikery, czyli dekoracje na wykałaczkach, które wystarczy wbić w deser. Bardzo dekoracyjne i przy okazji praktyczne są etykietki z opisami deserów. Na candy barze powinny się również pojawić kwiaty. Balony i girlandy nawiązujące do okazji także są mile widziane. Należy jedynie pamiętać, aby zdecydować się na konkretną kolorystykę czy motyw przewodni wszystkich dekoracji – całość musi być spójna.
Nie tylko słodkości – piękny i smaczny bufet na przyjęcie
Zasady aranżowania stołu w ten sposób sprawdzą się również przy innym menu. Z wytrawnych przekąsek i owoców także można stworzyć estetyczną, kolorową, przykuwającą uwagę kompozycję. Warto więc zainspirować się candy barem i postawić na nieco zdrowsze menu. Sprawdzą się tzw. finger food, czyli przekąski na jeden kęs, które spożywa się bez użycia talerzy i sztućców: owocowe lub warzywne koreczki, różne rodzaje serów, dipy, kanapeczki, tartinki itp.
Obejrzyj różne akcesoria i dekoracje, którymi ozdobisz stół:
Autor: www.decorto.pl
Ten zgrabny pucharek w kolorze nieba i kolorze Pantone wykonany jest z lekkiego akrylu, który do złudzenia przypomina szkło. Nad szkłem posiada bardzo istotną przewagę - jest trudny do stłuczenia. Pucharek jest lekko nachylony do przodu, dzięki czemu pięknie eksponuje swoją zawartość.
Autor: materiały prasowe Villeroy & Boch
Zastawa stołowa z kolekcji Colourful Life marki Villeroy Boch
Autor: serwisy prasowe firm
Porcelana z kolekcji Mariefleur marki Villeroy Boch w kwiatowy, romantycznie fantazyjny wzór.