Jak zrobić wędzarnię z beczki? Z tą instrukcją będzie to banalnie proste
Marzą ci się własnoręcznie wędzone wędliny? Odpowiedzią będzie wędzarnia z beczki, którą możesz wykonać własnoręcznie przy niewielkim wysiłku finansowym. Jeśli zabierzesz się za to już teraz, wkrótce na twoim stole zagoszczą wyborne specjały!
Kiedy jeszcze nie było lodówek, ludzie poszukiwali metod umożliwiających przechowywanie żywności przez dłuższy czas. Jednym ze sposobów było właśnie wędzenie. W ten sposób konserwowano nie tylko mięso, ale również sery czy ryby. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wędzarnia z beczki stanęła również w twoim ogródku!
Wędzarnia z beczki. Beczka do wędzenia - jaką wybrać?
Wędzarnia może zostać zrobiona z dowolnej beczki - albo ocynkowanej, albo stalowej. Najważniejsze jednak jest to, aby jej wnętrze było czyste. Nie mogą go pokrywać żadne substancje, czy to farby, czy oleje, które podczas wędzenia mogłaby emitować szkodliwe opary.
Jeśli nie masz beczki, nic straconego. Możesz ją kupić przez internet za niewiele ponad 100 zł. Poszukaj takiej, która jest do tego przeznaczona, wtedy będziesz mieć gwarancję, że nie pokryto ją żadną szkodliwą substancją.
Inna opcją jest wyprawa na złom, gdzie również za niewielkie pieniądze nabędziesz odpowiednią beczkę. Tam też kupisz pozostałe elementy, które przydadzą ci się podczas budowy: np. pokrywka czy metalowe poprzeczki, na których będzie wisieć mięso. Te możesz jednak zrobić również po prostu z drewnianych listewek.
Wędzarnia z beczki - jak ją zbudować?
Aby wędzarnia z beczki mogła powstać, będziesz potrzebować:
- paleniska
- przewodu dymowego
- beczki
Wędzarnia z beczki. Instrukcja budowy
- Wykop niewielką dziurę w ziemi. Okrąg powinien być nieco mniejszy niż średnica beczki, tak aby można ją było swobodnie oprzeć na jego brzegach. Przykładowo: jeśli średnica beczki wynosi 100 cm, wykop okrąg na 80 - 85 cm.
- Około 1,5 - 2 m od pierwszej dziury, wykop kolejny dołek o głębokości 30-40 cm i średnicy 50 cm. To tu będzie palenisko.
- Teraz czas na wykopanie rowu, który połączy oba dołki. Powinien mieć głębokość 20 - 30 cm i szerokość około 30 - 40 cm. To tam należy umieścić rurę, która będzie pełniła funkcję przewodu dymowego.
- W rowie kładziemy rurę, która uchodzi do dołku, na którym ustawiamy beczkę. Jeśli nie masz rury, rów możesz nakryć od góry deskami lub blachą. Dym nie może się ulatniać!
Wędzarnia z beczki - jakie drewno będzie najlepsze do wędzenia?
Buk, olcha i brzoza - drewno z tych drzew liściastych będzie do wędzenia najlepsze. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sięgnął po drewno z drzew owocowych, takich jak śliwa, wiśnia, grusza czy jabłoń, jeśli zależy ci na wyjątkowym aromacie, jaki zyska wędzone przez ciebie mięso. Pod koniec wędzenia możesz do paleniska wrzucić kilka gałązek jałowca, jeśli chcesz, by wędzone przez ciebie jedzenie miało ciekawy bukiet.
Wędzarnia z beczki - jak wędzić na gorąco? Instrukcja
- W palenisku rozpal ognisko. Użyj suchego drewna.
- Poczekaj, aż wędzarnia trochę się nagrzeje.
- Sprawdź, czy beczka jest gorąca. Uważaj, żebyś się nie opatrzył!
- Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez wędzarnię, powieś nad nią to, co chcesz uwędzić.
- Przez maksymalnie godzinę, optymalny czas to 40 - 60 minut, wędź delikatnie mięso, nie przykrywając beczki. Dym ma około 50 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie rozpoczyna się właściwy proces wędzenia. Szczelnie zamknij wędzarnię. Połóż na niej wieko, a nawet grube warstwy tkaniny, aby zapobiec się ulatnianiu dymu.
- Teraz do paleniska dołóż kilka szczap mokrego drewna. W ten sposób powstanie dużo więcej dymu.
- Proces wędzenia powinien trwać od 2 do 3 godzin, aczkolwiek niektórzy przeciągają go nawet do 10 godzin!
- Kiedy skończysz wędzić, sparz kiełbasy i mięso.
Przeczytaj również:
Źródło: Murator