Kotleciki jagnięce z grilla
Pyszny przepis na kotleciki jagnięce, czyli "Chuletas de cordero al grill" . Danie doskonałe o każdej porze roku, równie smaczne przygotowane na patelni grillowej w domowej kuchni i na grillu w ogrodzie. Danie jest bardzo proste do przygotowania, wymaga dosłownie kilku składników, dlatego wyjątkowo ważna jest jakość mięsa. Kotleciki jagnięce przygotujemy na patelni grillowej odpowiednio dostosowanej do płyty grzewczej.
Składniki na 1 porcję:- 300g kotlecików z jagnięciny- świeży rozmaryn (1 gałązka)- 2 ząbki czosnku- oliwa z oliwek (25ml )- sól, pieprz (do smaku)
Kotleciki jagnięce z grilla są potrawą charakterystyczną dla prowincji Castilla i La Mancha. To danie wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że użyjemy do niego wysokiej jakości mięsa. Samo smażenie zajmuje dosłownie chwilę, jednak żeby było udane należy zamarynować mięso w rozmarynie, czosnku i oliwie kilka godzin wcześniej. Kotleciki udają się zarówno przygotowane na patelni grillowej jak i w sezonie na grillu. Przed smażeniem warto mieć już przygotowaną sałatę z wyrazistym dressingiem, ziemniaki lub warzywa z grilla, których przygotowanie trwa znacznie dłużej niż smażenie kotlecików jagnięcych. Przepis pochodzi z podwarszawskiej restauracji La Iberica, prowadzonej przez Jose Pereza Diaza, i Miguele’a Angele’a Capitane’a.
Sprawdź też:
Sposób wykonania kotlecików jagnięcych z grilla:
1. Na kilka godzin przez grillowaniem kotleciki należy zamarynować w rozmarynie, czosnku i oliwie z oliwek. 2. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Po wyłożeniu na talerz solimy i pieprzymy do smaku. 3. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolnymi warzywami.