Nalewka z kwiatów lipy: jak ją zrobić? Ten trunek to remedium na wiele dolegliwości! Poznaj lecznicze właściwości lipówki
Kwitnienie lipy to doskonały moment na... zrobienie z niej nalewki! Ten trunek ma nie tylko doskonałe walory smakowe, ale przede wszystkim fantastyczne właściwości lecznicze. Na co dokładnie pomaga nalewka z kwiatów lipy i jak ją zrobić? Spieszymy z odpowiedzią!
Autor: Pixabay.com
Trunek zwany lipówką ma nie tylko fantastyczne walory smakowe, ale i wiele właściwości leczniczych!
Spis treści
- Nalewka z kwiatów lipy: kiedy ją zrobić?
- Jakie kwiaty zerwać na nalewkę?
- Lecznicze właściwości nalewki z kwiatów lipy
- Nalewka z kwiatów lipy: przepis. Jak zrobić lipówkę?
- Nalewka z kwiatów lipy: zdjęcia
Nalewka z kwiatów lipy: kiedy ją zrobić?
Jeśli jesteś smakoszem domowych nalewek, a przy okazji chciałbyś, żeby w Twoim domu znalazło się niezawodne lekarstwo na wiele dolegliwości, nie mogłeś lepiej trafić! Nalewka z kwiatów lipy słynie nie tylko z fantastycznych walorów smakowych, ale także tych leczniczych.
Trunek ten przygotowujemy z kwiatów tego popularnego drzewa. A w związku z tym, że lipa kwitnie w czerwcu i lipcu, idealny moment, by pokosić się o przygotowanie lipówki jest tuż tuż! Kwiaty lipy, czyli podstawowy składnik nalewki, podczas kwitnienie wydzielają aromatyczny, wręcz słodki zapach. To on zadecyduje o smaku naszego domowego wyrobu.
Czytaj także: Jak zrobić agrestówkę? Nalewka z agrestu: najlepszy przepis, który nie może się nie udać!
Jakie kwiaty zerwać na nalewkę?
Lipa jest drzewem, które w Polsce można spotkać praktycznie wszędzie. Nie każde drzewo nadaje się jednak, by z zerwanych z niego kwiatów, zrobić nalewkę. Podczas pozyskiwania kwiatów lipy, zwróćmy uwagę na to, gdzie rośnie drzewo. Wybierajmy te z daleka od ruchliwych dróg, gdyż nie chcemy, by w naszej lipówce znalazły się spaliny i inne zanieczyszczenia. Idealne więc będą drzewa rosnące w okolicy łąk.
Lecznicze właściwości nalewki z kwiatów lipy
Nieocenione są lecznicze właściwości nalewki z kwiatów lipy. Przygotowany w okresie letnim trunek doskonale sprawdzi się m.in. jesienią i zimą, w sezonie przeziębień. Bogate w związki antyoksydacyjne kwiaty tego drzewa doskonale łagodzą stany zapalne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i związków śluzowych, trunek może pomóc obniżyć gorączkę i działać osłonowo na drogi oddechowe.
Nalewka z kwiatów lipy może mieć jednak zastosowanie także przy wielu innych dolegliwościach, m.in.:
- łagodzi objawy niestrawności, m.in. ból brzucha, zaparcia czy zgaga,
- działa rozkurczowo,
- zmniejsza napięcie nerwowe,
- pozwala walczyć z cholesterolem,
- poprawia przemianę materii,
- ułatwia zasypianie,
- działa moczopędnie.
Nalewka z kwiatów lipy: przepis. Jak zrobić lipówkę?
Jak już wspomnieliśmy, podstawowym składnikiem lipówki są oczywiście kwiaty lipy. Po zebraniu należy rozłożyć je płasko na ściereczce, by pozbyć się owadów, które mogą w nich siedzieć.
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebowali następujących składników:
- 2 szklanki kwiatów lipy,
- 150 g białego cukru,
- 200 ml wody,
- 250 ml wódki,
- 250 ml spirytusu.
Nalewka z kwiatów lipy. Przygotowanie krok po kroku:
- Oczyszczone kwiaty lipy włóż do dużego słoja.
- Zmieszaj ze sobą wódkę i spirytus i zalej nimi kwiaty lipy.
- Zakręć słój i pozostaw go w ciemnym miejscu na 3 tygodnie.
- Po tym czasie przecedź nalewkę (najprościej jest użyć do tego gazy).
- Do osobnego garnka wlej wodę, postaw na palniku i rozpuść w niej cukier.
- Powstałą słodką wodę zmieszaj teraz z przecedzonym roztworem z kwiatów lipy i alkoholu.
- Twoja nalewka jest prawie gotowa! Przelej ją do butelek, zakręć i ponownie odstaw w ciemne miejsce. Niech postoi od 3 do 6 miesięcy.
Nalewka z kwiatów lipy: zdjęcia
Autor: Pixabay.com
Trunek zwany lipówką ma nie tylko fantastyczne walory smakowe, ale i wiele właściwości leczniczych!