Nalewka z kwiatów lipy: jak ją zrobić? Ten trunek to remedium na wiele dolegliwości! Poznaj lecznicze właściwości lipówki

2024-06-04 14:56

Kwitnienie lipy to doskonały moment na... zrobienie z niej nalewki! Ten trunek ma nie tylko doskonałe walory smakowe, ale przede wszystkim fantastyczne właściwości lecznicze. Na co dokładnie pomaga nalewka z kwiatów lipy i jak ją zrobić? Spieszymy z odpowiedzią!

Spis treści

  1. Nalewka z kwiatów lipy: kiedy ją zrobić? 
  2. Jakie kwiaty zerwać na nalewkę? 
  3. Lecznicze właściwości nalewki z kwiatów lipy
  4. Nalewka z kwiatów lipy: przepis. Jak zrobić lipówkę? 
  5. Nalewka z kwiatów lipy: zdjęcia 

Nalewka z kwiatów lipy: kiedy ją zrobić? 

Jeśli jesteś smakoszem domowych nalewek, a przy okazji chciałbyś, żeby w Twoim domu znalazło się niezawodne lekarstwo na wiele dolegliwości, nie mogłeś lepiej trafić! Nalewka z kwiatów lipy słynie nie tylko z fantastycznych walorów smakowych, ale także tych leczniczych. 

Trunek ten przygotowujemy z kwiatów tego popularnego drzewa. A w związku z tym, że lipa kwitnie w czerwcu i lipcu, idealny moment, by pokosić się o przygotowanie lipówki jest tuż tuż! Kwiaty lipy, czyli podstawowy składnik nalewki, podczas kwitnienie wydzielają aromatyczny, wręcz słodki zapach. To on zadecyduje o smaku naszego domowego wyrobu. 

Czytaj także: Jak zrobić agrestówkę? Nalewka z agrestu: najlepszy przepis, który nie może się nie udać!

Jakie kwiaty zerwać na nalewkę? 

Lipa jest drzewem, które w Polsce można spotkać praktycznie wszędzie. Nie każde drzewo nadaje się jednak, by z zerwanych z niego kwiatów, zrobić nalewkę. Podczas pozyskiwania kwiatów lipy, zwróćmy uwagę na to, gdzie rośnie drzewo. Wybierajmy te z daleka od ruchliwych dróg, gdyż nie chcemy, by w naszej lipówce znalazły się spaliny i inne zanieczyszczenia. Idealne więc będą drzewa rosnące w okolicy łąk. 

Kwiat lipy
Autor: Pixabay.com

Lecznicze właściwości nalewki z kwiatów lipy

Nieocenione są lecznicze właściwości nalewki z kwiatów lipy. Przygotowany w okresie letnim trunek doskonale sprawdzi się m.in. jesienią i zimą, w sezonie przeziębień. Bogate w związki antyoksydacyjne kwiaty tego drzewa doskonale łagodzą stany zapalne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i związków śluzowych, trunek może pomóc obniżyć gorączkę i działać osłonowo na drogi oddechowe. 

Nalewka z kwiatów lipy może mieć jednak zastosowanie także przy wielu innych dolegliwościach, m.in.:

  • łagodzi objawy niestrawności, m.in. ból brzucha, zaparcia czy zgaga, 
  • działa rozkurczowo, 
  • zmniejsza napięcie nerwowe, 
  • pozwala walczyć z cholesterolem,
  • poprawia przemianę materii, 
  • ułatwia zasypianie, 
  • działa moczopędnie. 

Nalewka z kwiatów lipy: przepis. Jak zrobić lipówkę? 

Jak już wspomnieliśmy, podstawowym składnikiem lipówki są oczywiście kwiaty lipy. Po zebraniu należy rozłożyć je płasko na ściereczce, by pozbyć się owadów, które mogą w nich siedzieć. 

Do przygotowania nalewki będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 2 szklanki kwiatów lipy, 
  • 150 g białego cukru, 
  • 200 ml wody, 
  • 250 ml wódki,
  • 250 ml spirytusu. 

Nalewka z kwiatów lipy. Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Oczyszczone kwiaty lipy włóż do dużego słoja. 
  2. Zmieszaj ze sobą wódkę i spirytus i zalej nimi kwiaty lipy.
  3. Zakręć słój i pozostaw go w ciemnym miejscu na 3 tygodnie. 
  4. Po tym czasie przecedź nalewkę (najprościej jest użyć do tego gazy). 
  5. Do osobnego garnka wlej wodę, postaw na palniku i rozpuść w niej cukier. 
  6. Powstałą słodką wodę zmieszaj teraz z przecedzonym roztworem z kwiatów lipy i alkoholu. 
  7. Twoja nalewka jest prawie gotowa! Przelej ją do butelek, zakręć i ponownie odstaw w ciemne miejsce. Niech postoi od 3 do 6 miesięcy. 

Nalewka z kwiatów lipy: zdjęcia