Nalewka z żurawiny na spirytusie. Ten przepis jest niezwykle prosty! Poznaj tajniki babci Halinki
Nalewka z żurawiny na spirytusie to prawdziwy rarytas! Właściwości tego owocu są niesamowite - żurawina obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienia krwi, ale też łagodzi objawy chorób układu moczowego. Chętnie dodajemy ją do sałatek, potraw i wypieków. Jak zrobić nalewkę z żurawiny na spirytusie? Do czego możemy ją dodać? Kliknij galerię ZDJĘĆ!
Autor: Getty Images/Chamille White
Żurawina ma szerokie zastosowanie i cenne właściwości. Można dodawać ją do wypieków, potraw czy zrobić z niej pyszną nalewkę
Spis treści
- Nalewka z żurawiny na spirytusie
- Składniki:
- Jak przygotować żurawinę do nalewki?
- Jak zrobić nalewkę z żurawiny?
- Nalewka z żurawiny na spirytusie. Co dalej?
- Syrop cukrowy do nalewki z żurawiny
- Nalewka z żurawiny - filtracja
- Kiedy nalewka jest gotowa do spożycia?
Nalewka z żurawiny na spirytusie
Żurawina zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Mowa o witaminach z grupy B czy witaminie C. Spożywając żurawinę dostarczymy też magnez, fosfor i żelazo.
Warto pomyśleć o nalewce już teraz, aby jesienią cieszyć się jej smakiem. Oto przepis babci Halinki na znakomitą żurawinową nalewkę!
Składniki:
- 1 kg świeżej żurawiny
- 0,5 litra spirytusu (96%)
- 0,5 litra wody
- 0,5 kg cukru
Jak przygotować żurawinę do nalewki?
- Aby zrobić nalewkę z żurawiny, przygotuj odpowiednio owoce.
- Umyj, osusz i przebierz z tych, które są zepsute lub uszkodzone.
- Zmiksuj żurawinę blenderem lub rozgnieć widelcem, aby uzyskać sok.
Jak zrobić nalewkę z żurawiny?
- Rozdrobnioną żurawinę umieść w szklanym słoju.
- Zalej żurawinę spirytusem.
- Szczelnie zamknij słoik.
- Odstaw w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.
CZYTAJ: Domowe nalewki: wybieramy butelki do nalewek. Jak przechowywać nalewki? Jak długo mogą stać?
Nalewka z żurawiny na spirytusie. Co dalej?
Teraz warto uzbroić się w cierpliwość. Nasza nalewka właśnie się robi! Jeśli chcesz, co kilka dni możesz potrząsnąć słoikiem, aby nasza nalewka była dobrze wymieszana.
Syrop cukrowy do nalewki z żurawiny
Minęły 3 tygodnie? Oznacza to, że możesz zacząć szykować syrop cukrowy. Wymieszaną wodę z cukrem, delikatnie podgrzej. W ten sposób cukier całkowicie się rozpuści. Po upływie 2-3 tygodni przygotuj syrop cukrowy, mieszając wodę z cukrem i podgrzewając na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Nalewka z żurawiny - filtracja
Teraz czas na oddzielenie płynu od owoców. Posłużyć może Ci do tego gaza lub drobne sitko. Do tak przygotowanej nalewki dodaj ostudzony syrop cukrowy. Następnie, przelej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij.
Kiedy nalewka jest gotowa do spożycia?
Nalewkę z żurawiny można przechowywać nawet kilka lat. Znawcy twierdzą, że będzie wtedy smakować najlepiej. Domyślamy się jednak, że zaczynając swoją przygodę z nalewkami, chciałoby się spróbować ich wcześniej. Nalewka będzie gotowa już po kilku miesiącach. Zatem do dzieła :)
Autor: Getty Images/Chamille White
Żurawina ma szerokie zastosowanie i cenne właściwości. Można dodawać ją do wypieków, potraw czy zrobić z niej pyszną nalewkę