Nalewka z żurawiny na spirytusie. Ten przepis jest niezwykle prosty! Poznaj tajniki babci Halinki

2024-06-06 10:27

Nalewka z żurawiny na spirytusie to prawdziwy rarytas! Właściwości tego owocu są niesamowite - żurawina obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienia krwi, ale też łagodzi objawy chorób układu moczowego. Chętnie dodajemy ją do sałatek, potraw i wypieków. Jak zrobić nalewkę z żurawiny na spirytusie? Do czego możemy ją dodać? Kliknij galerię ZDJĘĆ!

Spis treści

  1. Nalewka z żurawiny na spirytusie
  2. Składniki:
  3. Jak przygotować żurawinę do nalewki?
  4. Jak zrobić nalewkę z żurawiny?
  5. Nalewka z żurawiny na spirytusie. Co dalej?
  6. Syrop cukrowy do nalewki z żurawiny
  7. Nalewka z żurawiny - filtracja
  8. Kiedy nalewka jest gotowa do spożycia?

Nalewka z żurawiny na spirytusie

Żurawina zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Mowa o witaminach z grupy B czy witaminie C. Spożywając żurawinę dostarczymy też magnez, fosfor i żelazo.

Warto pomyśleć o nalewce już teraz, aby jesienią cieszyć się jej smakiem. Oto przepis babci Halinki na znakomitą żurawinową nalewkę!

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 0,5 litra spirytusu (96%)
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 kg cukru

Jak przygotować żurawinę do nalewki?

  1. Aby zrobić nalewkę z żurawiny, przygotuj odpowiednio owoce.
  2. Umyj, osusz i przebierz z tych, które są zepsute lub uszkodzone.
  3. Zmiksuj żurawinę blenderem lub rozgnieć widelcem, aby uzyskać sok.

Jak zrobić nalewkę z żurawiny?

  1. Rozdrobnioną żurawinę umieść w szklanym słoju.
  2. Zalej żurawinę spirytusem.
  3. Szczelnie zamknij słoik.
  4. Odstaw w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.

CZYTAJ: Domowe nalewki: wybieramy butelki do nalewek. Jak przechowywać nalewki? Jak długo mogą stać?

Nalewka z żurawiny na spirytusie. Co dalej?

Teraz warto uzbroić się w cierpliwość. Nasza nalewka właśnie się robi! Jeśli chcesz, co kilka dni możesz potrząsnąć słoikiem, aby nasza nalewka była dobrze wymieszana.

Syrop cukrowy do nalewki z żurawiny

Minęły 3 tygodnie? Oznacza to, że możesz zacząć szykować syrop cukrowy. Wymieszaną wodę z cukrem, delikatnie podgrzej. W ten sposób cukier całkowicie się rozpuści. Po upływie 2-3 tygodni przygotuj syrop cukrowy, mieszając wodę z cukrem i podgrzewając na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Nalewka z żurawiny - filtracja

Teraz czas na oddzielenie płynu od owoców. Posłużyć może Ci do tego gaza lub drobne sitko. Do tak przygotowanej nalewki dodaj ostudzony syrop cukrowy. Następnie, przelej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij.

Kiedy nalewka jest gotowa do spożycia?

Nalewkę z żurawiny można przechowywać nawet kilka lat. Znawcy twierdzą, że będzie wtedy smakować najlepiej. Domyślamy się jednak, że zaczynając swoją przygodę z nalewkami, chciałoby się spróbować ich wcześniej. Nalewka będzie gotowa już po kilku miesiącach. Zatem do dzieła :)