Pomarańcze z goździkami, suszone pomarańcze do dekoracji. Jak suszyć pomarańcze?
Uwielbiamy zapach pomarańczy z goździkami i suszone pomarańcze do dekoracji. Są pachnące, efektowne i dodają wystrojowi uroku. Sprawdź, Jak suszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały, jak zrobić owocowe dekoracje na Boże Narodzenie. Możesz je zawiesić na choince, wykorzystać do stroika na stół albo dowolnej kompozycji świątecznej.
Autor: Getty Images
Pomarańcze z goździkami, czyli pachące świąta Bożego Narodzenia.
Spis treści
- Pomarańcze z goździkami krok po kroku
- Suszone pomarańcze do dekoracji
- Jak suszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały?
- Pomysły na ozdoby świąteczne - naturalne i pachnące
Nic tak nie przywołuje nastroju Bożego Narodzenia jak zapach świątecznych przypraw. Pomarańcze nabijane goździkami to bardzo proste, aromatyczne ozdoby świąteczne. Ich zrobienie zajmie wam 10 minut. Spróbujecie, bo warto. W domu szybko zapanuje przyjemny zapach świąt.
Pomarańcze z goździkami krok po kroku
Do zrobienia pachnących dekoracji świątecznych najlepiej używać pomarańczy z grubą skórką. Najpierw trzeba dokładnie umyć pomarańcze i wytrzeć. Następnie wymyśl wzór, którym chcesz ozdobić pomarańcze. Można go narysować flamastrem na skórce, ale poczekaj, aż wyschnie.
Zrób wykałaczką dziurki na goździki. Wkładaj goździki w te dziurki, aż powstanie zaplanowany wzór. Aby świąteczne pomarańcze miały bardziej intensywny zapach, można je obtoczyć w cynamonie i startej gałce muszkatołowej. Tak ozdobione pomarańcze warto owinąć ładną czerwoną tasiemką. Przydadzą się jako ozdoby choinkowe, dekoracyjne zawieszki albo element stroika na Boże Narodzenie.
Suszone pomarańcze do dekoracji
Ciekawą i pachnącą dekorację na święta stanowią suszone plasterki pomarańczy. Warto je powiesić na choince – zwłaszcza tej żywej. Aromaty owoców i drzewka ciekawie się ze sobą połączą. Do plastrów pomarańczy można dołączyć gwiazdki anyżu albo laski cynamonu. Takie wiszące ozdoby warto zestawiać z innymi ciepłymi kolorami oraz modnym w tym sezonie złotem. W duecie z pomarańczami świetnie sprawdzą się lukrowane pierniczki.
Jak suszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały?
A jak przygotować suszone plasterki pomarańczy? Można to zrobić w piekarniku w niskiej temperaturze (ok. 70-75 stopni). Plastry układamy na folii aluminiowej bądź papierze do pieczenia i co jakiś czas odwracamy, tak by się nie przypaliły. Ryzyka przypalenia unikniemy, susząc pomarańcze na kaloryferze. Również układamy je na folii aluminiowej. Takie suszenie może potrwać 2 do 5 dni, zależnie od temperatury grzejnika.
Pomysły na ozdoby świąteczne - naturalne i pachnące
Piękne aranżacje świąteczne nie potrzebują dużo miejsca, nie wymagają też grubego portfela. Liczy się pomysł. Jeśli chcesz uniknąć wydatków podczas dekorowania domu na święta, napełnij duży, szklany klosz bombkami albo szyszkami, a przy każdym nakryciu połóż dużą bombkę z kokardką lub szyszkę.
A co powiesz na stroik bożonarodzeniowy z żołędzi lub szyszek znalezionych w lesie, białe świece w podstawkach zrobionych z giętkich gałązek albo mchu (np. z dachu, bo ten w lesie jest chroniony!).
Do zrobienia ozdób świątecznych wykorzystaj też to, co masz w domu. Na paterze lub w bombonierce ułóż światełka, bombki. Na drewnianej desce namaluj choinkę. Większe drzewko zrób na ścianie z kolorowych samoprzylepnych karteczek.
Upiecz ciastka (najlepiej pierniczki) w kształcie literek WESOŁYCH ŚWIĄT i… zrób z nich świąteczną girlandę! Prostym sposobem na stworzenie świątecznego nastroju są też suszone owoce.
Autor: Getty Images
Pomarańcze z goździkami, czyli pachące świąta Bożego Narodzenia.
Jemioła – dekoracja świąteczna. Jak ozdobić jemiołę? Kiedy wiesza się jemiołę?
Autor: Thinkstockphotos.com