PRZETWORY NA ZIMĘ: Gruszki w occie do mięs z przepisów domowych
Przetwory na zimę - przepis gruszki w occie do mięs. Gruszki w occie świetnie pasują do mięs na zimno oraz do wędlin. Można je także wykorzystywać do przystawek z serów żółtych, np. do koreczków. Robiąc przetwory z gruszek można - je po obraniu - skropić sokiem z cytryny, wtedy nie ściemnieją.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 1 szkl cukru
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wodykilka goździków
Ten tradycyjny przepis na przetwory z gruszek nie zajmie wam dużo czasu. Gruszki w occie mają słodko-kwaśny smak, dzięki zalewie z dodatkiem cukru i octu. Podajemy je na zimno jako dodatek do mięs, czy serów. Gruszki w occie to klasyka polskiej kuchni, a tradycja robienia domowych przetworów przeżywa dziś renesans. Gruszki na przetwory na zimę najlepiej kupić w sprawdzonym miejscu, np. na targu warzywnym. Owoce muszą być zdrowe, bez pleśni i robaków.
Przetwory na zimę: gruszki w occie do mięs - sposób przygotowania
Gruszki w occie: to kolejny pomysł na przetowory na zimę. Tak przygotowane gruszki będą świetnym dodatkiem do mies. Przetwory z gruszek: przepis - gruszki obierz, pokrój na połowy, usuń gniazda nasienne. Zagotuj wodę z cukrem i octem. Włóż gruszki i gotuj je na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Do wyparzonych słoików włóż po 2, 3 goździki, ułóż gruszki, zalej gorącą zalewą. Zakręć słoje i pasteryzuj około 15 minut.