Przetwory na zimę: KISZONE OGÓRKI Z MIODEM
2013-08-21
7:56
Ten przepis na przetwory z ogórków jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Kiszone ogórki z miodem zrobisz w parę minut. Już następnego dnia będą małosolne. Ale dla smaku i aromatu warto poczekać też na kiszone ogórki do zimy. Przetwory na zimę - kiszone ogórki z miodem.
Składniki:
- 2 kg ogórków (małe, koniecznie jędrne, tzw. kiszeniaki)
- zestaw do kiszenia: liście chranu, koper ogrodowy, kawałek korzenia chranu
- duża główka czosnku
- 3 liście bobkowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
- 3 l wody
- 3 łyżki soli (najlepiej kamiennej)
Przetwory na zimę: przepis na kiszone ogórki z miodem
Ogórki, koper, liście chrzanu umyj, odsącz na sicie. Korzeń chrzanu i czosnek obierz. Wyparz słoiki. Do każdego włóż kawałek liścia chrzanu, kopru, parę pokrojonych ząbków czosnku, przyprawy (oprócz soli). Ogórki ułóż w słojach w pionie - ciasno obok siebie. Zagotuj wodę z solą, rozpuść w niej miód i wrzątkiem zalej ogórki. Woda powinna je dokładnie przykryć. Zakręć słoje i odstaw.