Przetwory na zimę: KISZONE OGÓRKI Z MIODEM

2013-08-21 7:56

Ten przepis na przetwory z ogórków jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Kiszone ogórki z miodem zrobisz w parę minut. Już następnego dnia będą małosolne. Ale dla smaku i aromatu warto poczekać też na kiszone ogórki do zimy. Przetwory na zimę - kiszone ogórki z miodem.

PRZETWORY NA ZIMĘ - ogórki kiszone z miodem
Autor: Photos.com

Składniki:

  • 2 kg ogórków (małe, koniecznie jędrne, tzw. kiszeniaki)
  • zestaw do kiszenia: liście chranu, koper ogrodowy, kawałek korzenia chranu
  • duża główka czosnku
  • 3 liście bobkowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli (najlepiej kamiennej)

Przetwory na zimę: przepis na kiszone ogórki z miodem

Ogórki, koper, liście chrzanu umyj, odsącz na sicie. Korzeń chrzanu i czosnek obierz. Wyparz słoiki. Do każdego włóż kawałek liścia chrzanu, kopru, parę pokrojonych ząbków czosnku, przyprawy (oprócz soli). Ogórki ułóż w słojach w pionie - ciasno obok siebie. Zagotuj wodę z solą, rozpuść w niej miód i wrzątkiem zalej ogórki. Woda powinna je dokładnie przykryć. Zakręć słoje i odstaw.