Przetwory na zimę: przepis na MARYNOWANE GRUSZKI
Przetwory na zimę: przepis na marynowane gruszki to pomysł na pyszny deser i dodatek do ciast. Zobacz, jak zrobić pyszne przetwory na zimę z gruszek. Marynowane gruszki na słodko jeśli zamkniesz w ładnym słoiku będą też świetnym pomysłem na słodki podarunek. Domowe przetwory z gruszek czas zacząć...
Spis treści
Gruszki są świetne jako przetwory na zimę: słodkie, miękkie i soczyste. Przepis na marynowane gruszki na słodko docenicie ze względu na ich walory smakowe, gruszki marynowane z kawałkami cynamonu smakują naprawdę wyśmienicie. Gruszki marynowane na słodko: przepis na domowe przetwory - zobacz jak zrobić.
Gruszki marynowane przepis - składniki:
- 2 i ½ kg twardych, zielonych, mało dojrzałych gruszek
zalewa do gruszek:
- ¾ szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka goździków
- kawałek kory cynamonu
Przetwory na zimę: marynowane gruszki
Składniki zalewy połącz i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Gruszki cienko obierz, przekrój na połówki i łyżeczką usuń gniazda nasienne (ogonki można zostawić). Obrane owoce od razu włożyć do zakwaszone niewielką ilością octu lub sokiem z cytryny wody, aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partami gotować w zalewie prze 5-10 minut na małym ogniu. Gruszki mają być lekko szkliste, trzeba uważać, by się nie rozgotowały. Wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedź przez gęste sito i powtórnie zagotuj. Przyprawy z zalewy rozłóż w równych częściach do słoików. Gruszki zalej wrzącą zalewą, zakręć wyparzonymi zakrętkami i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.