Syrop lawendowy przepis: jak zrobić syrop z lawendy
Lawendę można dodawać do wypieków, czy herbaty. Z lawendy można też zrobić syrop. Podajemy prosty przepis na syrop lawendowy.
Syrop lawendowy składniki:
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- duży bukiet świeżej lub suszonej lawendy (ok. szklanki kwiatów)
Lawenda pięknie pachnie i jest bardzo dekoracyjna. Kwiaty lawendy można dodawać do ciast i ciasteczek, deserów, czy herbaty. Z suszonej lawendy robimy też olejki zapachowe, kosmetyczne, czy woreczki. Tym razem podajemy przepis na syrop lawendowy, który może być znakomity dodatkiem do deserów czy gorących napojów.
Syrop z lawendy przepis: sposób wykonania
Cukier wsyp do garnka, zalej wodą. Zagotuj, co pewien czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj kwiaty lawendy (bez łodyżek). Pogotuj kilka minut na wolnym ogniu, zestaw z palnika. Przykryj garnek. Pozostaw wywar do ostygnięcia. Przez sito lub gazę przelej syrop do wyparzonych butelek. Zamknij. Jeśli syrop lawendowy ma ci służyć przez dłuższy czas, zapasteryzuj go. Gotowy syrop z lawendy dodawaj do deserów, kawy, herbaty. Używaj jako składnika lemoniady, sosu do surówek oraz do marynowania mięs.
Wystarczy sięgnać po kawałek tkaniny i wstążkę, najlepiej w kolorze lawendowym, by butelka z syropem nabrała delikatesowego charakteru. Wycięta z kartonu etykietka na sznurku sprawdza się jako karta produktu lub bilecik z imieniem obdarowanej osoby.