Ceramiczne płyty grzejne - funkcjonalne i wygodne w obsłudze
Ceramiczna płyta grzejna jest wygodnym i nowoczesnym urządzeniem. Najnowsze modele charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła, a ich płaską i gładką powierzchnię łatwo utrzymać w czystości. Z nowoczesną płytą grzejną, gotowanie to przyjemność – sprawiają to funkcje, w jakie wyposażona jest płyta. Zobacz, jakie funkcje ułatwią Ci pracę w kuchni...
Ceramiczna płyta grzejna jest wygodnym, prostym w obsłudze i nowoczesnym urządzeniem. Wykonana jest z odpornego na obciążenia materiału ceramicznego. Ma całkowicie płaską i gładką powierzchnię, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości. Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła.
Pola grzejne płyty ceramicznej
Na płycie wyodrębnione są pola (strefy) grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Ceramiczne płyty grzejne mogą mieć różne rodzaje pól grzejnych. Standardowe – to spiralnie skręcona grzałka nagrzewająca się po około 15 sekundach. Pole typu high-light, czyli szybko grzejne – ma grzałkę w postaci skręconego przewodu grzejnego. Określoną temperaturę osiąga po około 8 sekundach. Coraz częściej stosuje się pola halogenowe, w których elementem grzejnym są lampy halogenowe. Pełną moc taki „palnik” osiąga w bardzo krótkim czasie – około 3 sekund. Pola grzejne mogą być pojedyncze lub z możliwością rozszerzenia. W ten sposób dostosowuje się obszar grzania do wielkości naczynia, co jest szczególnie przydatne, gdy używa się dużych garnków i owalnych brytfanek.
Nowoczesne sposoby sterowania płytą ceramiczną
Ceramiczne płyty grzejne mogą być wyposażone w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Płyta nagrzewa się tylko wtedy, gdy na odpowiednim polu postawimy naczynie.
Niektóre firmy zaopatrzyły swoje płyty ceramiczne w czujniki automatycznie dostosowujące wielkość powierzchni grzewczej do postawionego na niej garnka. Są to tak zwane czujniki auto-fokus. Zastosowanie regulatorów tego typu jest gwarancją bezpieczeństwa i oszczędności energii.
Płyta ceramiczna często jest wyposażona w cyfrowy wyświetlacz. Dzięki niemu z łatwością możemy odczytać poziom mocy oraz kontrolować funkcje palnika. Wyświetlacz informuje też, która z powierzchni jest włączona lub czy wyłączona strefa jest jeszcze gorąca.
Płyty ceramiczne mogą mieć również czujniki dotykowe. Dotykając określonego pola, można wybrać rodzaj i wielkość strefy grzejnej. Czujniki nie reagują na przypadkowe dotknięcie, na przykład ściereczką podczas czyszczenia.
Niektóre płyty mają programator umożliwiający ustawienie czasu gotowania oraz określenie rodzaju i mocy pola grzejnego.
Bardzo szeroki wybór regulatorów i czujników sprawia, że płyty ceramiczne są bezpieczne. Gdy płyta zaopatrzona jest w czujniki dotykowe, włączanie pól grzejnych można blokować określoną kombinacją przyciśnięć (na przykład dwóch sensorów jednocześnie) lub pojedynczym przyciskiem przeznaczonym wyłącznie do tego celu. Może to być nieco kłopotliwe na początku użytkowania kuchenki, ale zabezpiecza przed niepożądanym włączeniem jej przez dziecko. Temperatura regulowana jest skokowo, przeważnie w zakresie od 1 do 9.
Nowoczesnym typem płyty grzejnej jest płyta indukcyjna, która działa wyłącznie od chwili postawienia garnka do momentu zestawienia go. Podczas gotowania płyty te nagrzewają tylko dno naczynia, a więc ciepło nie jest tracone na rozgrzanie płyty ani powietrza nad nią. Dzięki temu zużywają mniej energii i gotują krócej.