Grill elektryczny i multicooker: sprzęt AGD idealny na lato
Grill elektryczny, multicooker, czy kombiwar to sprzęt AGD, który docenisz latem. Oczywiście można z nich korzystać z równym skutkiem przez cały rok, ale latem są szczególnie przydatne, pozwalają bowiem gotować posiłki bez konieczności „znikania” w kuchni, co jest szczególnie ważne, gdy za oknem słońce, a na zewnątrz rodzina i znajomi.
Autor: Materiały prasowe firmy
Philips, Viva Collection Multicooker -gotuje (także na parze), piecze, smaży, podgrzewa, dusi, robi przetwory oraz jogurt. Funkcje: opóźniony start, podtrzymywanie ciepła, akcesoria: wyjmowana misa, naczynie do gotowania na parze, chochla, szpatuła, miarka do ryżu, uchwyt, silikonowe „łapki” do wyjmowania gorących naczyń, książeczka z przepisami, moc 980 W, cena od ok. 350 zł
Spis treści
- Sprzęt AGD: wielofunkcyjne urządzenia
- Wielofunkcyjne urządzenia AGD: co potrafią?
- Urządzenia AGD wielofunkcyjne: zabezpieczenia
- Czym się kierować przy wyborze wielofunkcyjnych sprzętów AGD?
Wybieramy sprzęt AGD, który sprawdzi się podczas gotowania szczególnie latem. Pierwsze, co przychodzi na myśl to grill, zwłaszcza elektryczny, bo potrawy z niego są dużo zdrowsze. Owszem to urządzenie może i zwykle stoi na zewnątrz (elektryczny też można wystawić), ale poza mięsem czy nawet warzywami, czasem mamy ochotę na ziemniaki, a nawet… ciasto, zwłaszcza gdy w domu są małe dzieci. Wprawdzie domki na działkach są już zelektryfikowane, to jednak kuchnie mają zazwyczaj niewielkie, mowa o domkach, a nie willach całorocznych. A skoro tak, to pani (albo pan) domu muszą spędzać sporo czasu w minikuchence (to zwykle niewielkie wnętrze albo tylko aneks), która po włączeniu piekarnika czy choćby gazu się nagrzewa i zamiast cieszyć się latem, gospodarze w pocie czoła przygotowują przysmaki dla gości. A przecież ma to być przyjemność dla wszystkich. I o nią właśnie zadbali producenci małego sprzętu AGD. Coraz więcej firm ma w swojej ofercie urządzenia wielofunkcyjne, które idealnie sprawdzą się podczas przygotowania posiłków latem.
Sprzęt AGD: wielofunkcyjne urządzenia
Wielofunkcyjne urządzenia AGD, takie jak multicooker, kombiwar, czy nawet zupowar są stosunkowo niewielkie oraz na tyle lekkie, że można je zabrać (czy wywieźć na cały sezon letni) ze sobą, nawet gdy nie mamy samochodu, a ich źródłem zasilania jest energia elektryczna. Wiele spośród dostępnych modeli takich urządzeń AGD wyposażonych jest w wygodne do przenoszenia uchwyty. Mało, że urządzenie wystarczy podłączyć do energii elektrycznej, to z powodzeniem może ono pracować na zewnątrz, choćby na tarasie czy balkonie, a gdy zakończy pracę, to da znać sygnałem dźwiękowym, a w dodatku przełączy się na tryb podtrzymywania temperatury - ważne dla zapominalskich i dla wycieczkowiczów, bo ma też funkcję opóźnionego startu. A zatem gospodarze mogą przez cały czas przebywać razem z rodziną czy gośćmi na powietrzu, a obiad będzie się gotował sam.
Innym sprzętem choć nie jest wielofunkcyjny, jednak bez niego trudno się obejść w upalny dzień, dlatego warto go mieć właśnie na działce, jest kostkarka do lodu. Jest łatwa w obsłudze i nie zajmuje dużo miejsca, a przy okazji „zwolni miejsce” w lodówce.
Wielofunkcyjne urządzenia AGD: co potrafią?
Wszystko zależy od modelu danego urządzenia AGD, jedne głównie gotują, tak działa zupowar, ale można w nim przyrządzać nie tylko zupy, ale ryż czy makaron, inne urządzenia głównie smażą - grille, a jeszcze inne również gotują, pieką ciasta, duszą mięso - mulitcooker. Są również takie, które pozwalają na przygotowanie dwóch dań jednocześnie - gotując bowiem ziemniaki w wodzie, można jednocześnie przyrządzić coś (np. warzywa czy rybę) na parze - kombiwar i multicooker. Bez względu na nazwę danego sprzętu AGD (różne firmy mają własne nazewnictwo) „robią wszystko” – gotują (także na parze), duszą, odgrzewają, pieką (również ciasta), niektóre z nich jak choćby wielofunkcyjne roboty kuchenne z funkcją gotowania (Cusine Companion, James the wondermachine), mają funkcję przygotowywania dań (np. tarki do warzyw, mieszadła do zagniatania ciasta, trzepaczki do ubijania, przystawki do mielenia mięsa), inne oferują robienie przetworów, co jest ważne, gdy na działce są drzewa czy krzewy owocowe i zamiast zabierać owoce do domu, można je od razy „przerobić”. Godne uwagi są również te, które smażą dosłownie na łyżeczce tłuszczu, albo i bez niego, np. AirFyer czy takie, które specjalizują się w wypiekaniu (Piec do pizzy) naleśników, ciast, omletów, również mięsa. Tego typu urządzenia AGD mają jeszcze przynajmniej dwie istotne zalety, mało, że wszystko odbywa się w jednym naczyniu, to do zmywania jest najczęściej tylko jedna misa, wprawdzie niektóre z nich można myć w zmywarce, to jednak na działce (nie każdy ma zmywarkę) wystarczy wstawić ją do zlewozmywaka, a powłoka, jaką jest pokryta niemal nie wymaga nawet detergentu, wystarczy ciepła woda i ściereczka.
Urządzenia AGD wielofunkcyjne: zabezpieczenia
W zasadzie wszystkie markowe urządzenia wielofunkcyjne AGD mają zabezpieczenia przed przegrzaniem i nienagrzewające się obudowy. Niezależnie od tego każdy producent podaje w instrukcji swoje zalecenia co do sposobu korzystania ze sprzętu. Zawsze powinny być ustawiane na stabilnych powierzchniach, przy wyjmowaniu misy po zakończonym gotowaniu trzeba użyć rękawicy ochronnej. Na pewno takich urządzeń nie powinny obsługiwać dzieci, bo jeśli nawet gotowanie odbywa się pod przykryciem, to jednak gorąca para musi mieć ujście, tak jest np. w multicookerach, warto więc zwracać na to uwagę.
Czym się kierować przy wyborze wielofunkcyjnych sprzętów AGD?
Przede wszystkim własnymi preferencjami, czyli jakie dania najbardziej lubimy jeść, a także tym, czego nie możemy przyrządzić na działce, a nawet w domu, z uwagi na: małą czy skromnie wyposażoną kuchnię (brak piekarnika i zmywarki, choćby z uwagi na metraż), czy też z tak „banalnego” powodu, jak oszczędność czasu. Potem warto wziąć pod uwagę markę, bo co markowe, to daje większą gwarancję na bezawaryjność oraz pomoc serwisową i dopiero na końcu kierować się… ceną.
Autor: materiały prasowe
Maszynka Ariete 632 do sorbetów, cena: 269 zł
Autor: materiały prasowe
Gadżety do kuchni: zestaw praktycznych urządzeń marki Tefal z serii Fresk Kitchen. Są tu wyciskarki do czosnku (czerwone uchwyty) oraz do limonki (zielona), poręczne obieraczki do warzyw oraz owoców i pojemniczki, w których można przechowywać w lodówce cebulę, czosnek, cytrynę, pomidory – o czym mówią ich kształty oraz kolory, do tego krajalnica oraz drylownica do jabłek i urządzenie do ocierania skórki z cytrusów (żółte uchwyty). Cena od 12 do 50 zł.
Autor: agencjafree/living4media
Noże kuchenne powinny być odpowiednio przechowywane, jednym ze sposobów jest umieszczenie ich na listwie mangentycznej.