Jak dobrze załadować zmywarkę? Praktyczne rady dotyczące układania naczyń
Zmywarka stała się jednym z najważniejszych sprzętów AGD. W końcu żmudne mycie naczyń można było przekazać wyspecjalizowanemu urządzeniu. Ale czy wiemy, jak prawidłowo zapakować zmywarkę? Oto kilka rad jak uchronić się przed błędami w użytkowaniu, a dzięki dobrze załadowanej zmywarce cieszyć się idealnie umytymi naczyniami oraz... oszczędnościami.
Zacznijmy od tego, czego nie należy wkładać do zmywarki. Włożenie wszystkiego, co brudne w kuchni, do zmywarki, zamknięcie drzwiczek i włączenie programu mycia jest bardzo kuszące, ale niestety tonie takie proste. Porcelanowe filiżanki ze złoceniami, kryształy od babci czy ostre noże mogłyby nam już nie służyć tak dobrze (albo wcale) po wymyciu w zmywarce. Co należy myć ręcznie? Wspomniane porcelana, szkło kryształowe i noże kuchenne to tylko część listy przedmiotów, których nie należy wkładać do zmywarki. Inne wymagające mycia ręcznego to drewniane przybory kuchenne, cienkie szkło, patelnie powlekane oraz naczynia z gliny, mosiądzu, miedzi, cyny, emalii czy aluminium. Warto zwracać uwagę na etykiety oraz symbole na przedmiotach, które informują o możliwości mycia w zmywarce (zazwyczaj mówi o tym ikona naczyń i kropel wody).
Polecany artykuł:
Polecany artykuł:
Jak prawidłowo załadować zmywarkę?
Ładowanie wszystkiego po kolei nie jest najbardziej efektywnym rozwiązaniem. Jaki jest zatem optymalny system pakowania zmywarki? Pomocne będzie wprowadzenie kilku punktów z poniższymi wskazówkami, dzięki którym nie tylko będziemy mogli włożyć więcej naczyń do zmywarki, ale też zaoszczędzimy pieniądze i wodę, a garnki, talerze i inne będą czystsze.
Po pierwsze: posortuj talerze. Talerze tej samej wielkości ułożone w jednym rzędzie to oszczędność miejsca, a dodatkowo ułatwienie podczas opróżniania zmywarki.
Po drugie: duże naczynia na dół. Dolny koszyk jest bardziej wytrzymały, bez trudu (i bez szybkiego zużycia prowadnic) znosi duże ciężary.
Po trzecie: plastik na górę. Naczynia z tworzyw należy wkładać do górnego koszyka – dolny nagrzewa się bardziej w czasie cyklu zmywania, co może powodować odkształcenia, a w rezultacie utratę pierwotnych właściwości plastikowych pojemników. Dodatkowo drobne przedmioty z plastiku ułożone na dole groziłyby zablokowaniem dolnego ramienia zmywarki.
Po czwarte: nie przeładowuj zmywarki. Ważne jest prawidłowe zapełnienie zmywarki – powinna być pełna, ale nie przepełniona. Dodanie „jeszcze jednego talerza i dwóch szklanek” może skutkować niedomyciem naczyń, a nawet ich stłuczeniem.
Po piąte: uważaj na wysokość wkładanych naczyń. W wielu zmywarkach ramiona spryskujące znajdują się na spodzie górnego kosza – jeżeli elementy w dolnym koszu będą ułożone zbyt wysoko, ramiona spryskujące nie będą mogły się obracać.
Po szóste: zadbaj o prawidłowe odkładanie sztućców do koszyczka. Najbardziej wskazane jest odwrócenie wszystkich sztućców uchwytem do dołu. Jeżeli masz model z dodatkową szufladą na sztućce na samej górze zmywarki, pamiętaj, aby noże układać ostrzem w dół. Aby jeszcze bardziej usprawnić wyciąganie noży, widelców i łyżek, sortuj je już przy wkładaniu do zmywarki.
Po siódme: korzystaj ze specjalnych uchwytów do kieliszków. Przy zakupie upewnij się, czy dana zmywarka jest wyposażona w taki uchwyt, a później korzystaj z niego. Jest to bardzo praktyczne – dzięki niemu będą w stabilnej pozycji i nie poprzewracają się podczas mycia. Często rozwiązanie to ma postać ząbków w krawędzi górnych półeczek albo szczypczyków chwytających kieliszki za nóżkę.
Po ósme: opróżnianie zmywarki zaczynaj od dolnego kosza. W ten sposób unikniesz kapania z górnego kosza na naczynia na dole, a więc powstawania na nich zacieków i niepotrzebnej irytacji.
Opinie na ten temat są podzielone. Niektórzy uważają, że wstępne płukanie naczyń to niepotrzebna strata wody, inni chcą mieć pewność, że do zmywarki nie dostanie się nawet najmniejszy okruszek. Na pewno warto wstępnie umyć tłuste naczynia. Zapobiega to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów w zmywarce, a także chroni ją przed osadzaniem się tłuszczu, który może zapchać urządzenie. To samo dotyczy przypalonych resztek jedzenia i bardzo lepkich naczyń. Jeśli jednak naczynia nie są bardzo brudne, można pominąć mycie wstępne. W wielu przypadkach da się je też zastąpić przetarciem brudnych naczyń papierowym ręcznikiem, który następnie trafi po prostu do kosza.
Polecany artykuł: