Jak kupić dobre żelazko? Wybieramy żelazko
Jeszcze do niedawna dobre żelazko określało się, jako ciężkie, masywne, bo tylko ono gwarantowało skuteczność pozbycia się zagnieceń. To się jednak zmieniło, dzięki nowym technologiom i rozwiązaniom. Nowoczesne żelazko jest lekkie i jeszcze bardziej skuteczne. Podpowiadamy, jakie wybrać żelazko, na co zwrócić uwagę podczas zakupu.
Autor: getty images
Spis treści
- Wybieramy żelazko: temperatura prasowania oraz ilość pary
- Żelazka rodzaje: parowe, turystyczne
- Nowoczesne żelazko
- Konserwacja i czyszczenie żelazka
- Żelazko bezpieczeństwo użytkownia
- Wideo: jak prasować koszulę i spodnie
Podpowiadamy na co zwrócić uwagę podczas kupowania żelazka. Wybór dobrego żelazka wcale nie jest prosty. Większość nowoczesnych żelazek to modele parowe, a ich budowa nie jest specjalnie skomplikowana. Warto jednak co nieco o niej wiedzieć, gdyż to na pewno ułatwi wybór urządzenia.
Obudowa żelazka, czyli korpus. Dawniej korpus żelazka był stalowy, obecnie to dobrej jakości tworzywo, które jest trwałe i lekkie. Właśnie w korpusie znajduje się element grzejny.
Sprawdź też: jaką kupić deskę do prasowania
Stopa żelazka. Od niej w dużej mierze zależy jakość oraz wygoda prasowania, a wpływają na to zarówno jej kształt, materiał, którym jest pokryta oraz rozmieszczenie otworów parowych. Stopa żelazka zrobiona jest z aluminium, które doskonale przewodzi temperaturę, jest lekkie i odporne na rdzę, ale ze względu na to, że łatwo jest je uszkodzić (zadrapać), stopa pokrywa się innymi materiałami. Najczęściej stosuje się ceramikę, stal, teflon oraz szafir. Powłoki mają m.in. zwiększyć poślizg, ułatwiający prasowanie. Do najtrwalszych trzeba zaliczyć te ze stopów metali oraz granitowe, szafirowe lub ceramiczne utwardzone. Stopy żelazka stalowe czy teflonowe mają mniejszą trwałość. Wielu producentów stosuje połączenia różnych materiałów, którym nadają własne opatentowane nazwy, np. Titania, T-ionic Gilde, SteamGilde. Najczęściej występują dwa rodzaje powłok – stalowe i ceramiczne. Równie ważny jest też kształt stopy żelazka - mocno zwężona z przodu pozwala dokładniej wyprasować np. wszelkie plisy czy miejsce przy mankietach koszuli.
Sprawdź też: pomysłowe schowki - gdzie trzymać żelazko i deskę do prasowania
Autor: getty images
Zbiornik wody w żelazku. Zazwyczaj jego pojemność wynosi ok. 350 ml. Każdy wyposażony jest we wskaźnik poziomu wody, pokazujący jej minimalną i maksymalną ilość. Im pojemniejszy, tym rzadziej trzeba dolewać wody w trakcie prasowania.
Uchwyt żelazka. Najpopularniejsze są trzy ich typy: otwarty, zamknięty i wyprofilowany w obudowie. W sprzedaży przeważają z zamkniętym uchwytem z otworem na dłoń, który ułatwia manewrowanie żelazkiem. Niektóry producenci pokrywają go elementami gumowymi. Godne uwagi są żelazka z wbudowanym w uchwyt czujnikiem dotyku. Dzięki niemu urządzenie grzeje tylko wtedy, gdy jest trzymane, jeśli nie, to po ok. 10 sekundach żelazko zostaje automatycznie wyłączone.
Wybieramy żelazko: temperatura prasowania oraz ilość pary
Moc żelazka - jeśli jest duża (2400 W), żelazko szybciej będzie się nagrzewało. Każde żelazko wyposażone jest w regulację temperatury, występuje ona zazwyczaj w postaci okrągłego pokrętła umieszczonego na korpusie, a jej wysokość oznaczana jest kropkami lub cyframi, znajdziemy ją najczęściej na korpusie żelazka. Regulator emisji ilości pary najczęściej znajduje się pomiędzy otworem wlewu wody a przyciskiem spryskiwacza. Obejmuje on także przycisk uderzenia pary.
Inne detale, w które może być wyposażone żelazko to: spryskiwacz, przyciski pary i spryskiwacza (ten umieszczony jest z przodu na korpusie i pozwala na zwilżenie prasowanej tkaniny), otwór umieszczony w pobliżu dyszy, do którego wlewa się wodę, kabel zasilający (najwygodniejsze są tak umocowane przewody, że można je obracać o 360°, co zapobiega łamaniu się kabla w trakcie prasowania). Dobrze, jeśli żelazko ma miejsce na nawinięcie przewodu.
Żelazka rodzaje: parowe, turystyczne
Jak to już było powiedziane najpopularniejsze są żelazka parowe. Nikomu się już nie chce spryskiwać przesuszonych rzeczy ręcznie, a mało kto ma czas, by prasować je, kiedy jeszcze nie są w 100 procentach suche – zresztą wcale nie jest łatwo ten moment uchwycić, zwłaszcza gdy się pracuje. Tymczasem dużą zaletą tego typu żelazek jest możliwość prasowania zarówno na sucho, jak i na mokro, czyli z wykorzystaniem gorącej pary. W niektórych modelach żelazek parowych zbiornik na wodę jest wyjmowany. Jednak te ze zintegrowanym zbiornikiem są popularniejsze. Do większości żelazek producenci dodają pojemnik na wodę z miarką i dziobkiem, ułatwiający wlewanie do niewielkiego przecież otworu. Żelazka parowe mają trzy rodzaje wyrzutu pary: stały, pionowy oraz jednorazowy oraz spryskiwacz. Coraz częściej mają też funkcję samooczyszczenia i blokadę przed kapaniem. A co ważne można do nich wlewać tzw. kranówkę.
Jeśli prasujesz tkaniny duże i grube - zasłony, obrusy, prześcieradła - przyda sie żelazko z wytwornicą pary, czyli tzw. systemowe. W takich urządzeniach zbiornik na wode ma bardzo dużą pojemność (nawet 1 litr). Starcza to na 1,5 godz. prasowania, a para wytwarzana jest pod bardzo silnym ciśnieniem (np. 3,5 bara).
Żelazka turystyczne – są to klasyczne żelazka parowe w wersji „mini”. Są przystosowane do przewożenia, a większość modeli ma składaną rączkę. W odróżnieniu od klasycznych parowych te żelazka mają mniejszą moc (poniżej 1000 W) i mniejszy zbiornik na wodę (20–40 ml), co automatycznie przekłada się na ilość wytwarzanej pary. Żelazka turystyczne wytwarzają ją na poziomie 5–30 g/min, podczas gdy normalne parowe 10–40 g/min.
Coraz rzadziej, ale nadal występują także żelazka suche, czyli bez zbiornika na wodę. Niestety, długo się nagrzewają, a potem długo stygną. Sprawia to, że są mało praktyczne i odchodzą już w zapomnienie.
Nowoczesne żelazko
Jak to już było powiedziane nowoczesne żelazka nie mają (poza kształtem) prawie nic z modeli sprzed lat. Najbardziej przydatne są takie rozwiązania, jak:
- wyświetlacz LCD – mówi o parametrach pracy żelazka,
- wskaźnik temperatury – ułatwia to szybkie określenie, czy temperatura prasownia jest odpowiednia dla danej tkaniny,
- ponowy wyrzut pary – ta funkcja żelazka pozwala prasować zasłony lub ubrania wiszące na wieszaku; żelazko wytwarza parę wodną nawet wtedy, gdy ustawione jest w pozycji pionowej - w ten sposób z łatwością przeprasujemy np. wiszące zasłony,
- uderzenie pary – dzięki niemu łatwiej rozprostowywać zagniecenia podczas prasowania,
- spryskiwacz – jest dostępny jest wszystkich modelach żelazek parowych; pozwala zmoczyć najbardziej pogniecione miejsca, co znacznie ułatwia prasowanie
- długi przewód zasilający – im dłuższy, tym wygodniej jest prasować. Standardowo przewód w żelazkach ma ok. 1,5–2 m długości, są jednak modele z przewodem o długości 3 m.
- stopa. Odpowiednio ukształtowana i idealnie gładka.
- zbiornik na wodę. Jego pojemność bywa różna 250–400 ml. Im większa, tym rzadziej trzeba dolewać wodę w trakcie prasowania.
- Ochrona przed wapiennym osadem. System antywapienny to może być np. specjalna płytka, zmieniająca odczyn wody, co rozbija tworzący się osad. Dzięki czemu można używać zwykłej wody z kranu.
- Zabezpieczenie przed kapaniem. Gdy ustawimy niską temperaturę, woda nie skrapla się i nie kapie.
- Wyposażenie dodatkowe:
- dozownik na wodę – ułatwia wlewanie wody do większości żelazek
- nakładka na stopę – zabezpiecza tkaniny delikatne oraz zapobiega nabłyszczaniu tkanin ciemnych
- funkcja samooczyszczania – po uruchomieniu jej powstały w kanalikach osad się rozpuszcza.
Konserwacja i czyszczenie żelazka
W nieczyszczonym odpowiednio żelazku wąskie otworki zatykają się osadem wapiennym z wody, a wtedy urządzenie traci tę najważniejszą funkcję. Dlatego konserwacja i czyszczenie żelazka jest niebywale istotna i warto przeprowadzać ją zgdonie z tym, co zaleca producent. Wiele modeli żelazek wyposażonych jest w:funkcję samooczyszczania – warunkiem jej uruchomienia jest napełnienie zbiornika wodą i włączenie temperatury maksymalnej. Można też używać do czyszczenia żelazka odkamieniacza w sztyfcie lub w płynie (pierwszy czyści stopę żelazka od zewnątrz, drugi wlewa się do zbiornika na wodę). Bardzo ważne jest systematyczne korzystanie z tej funkcji. Filtr antywapienny – jest w większości żelazek, mających kontakt z wodą. Filtr może być wbudowany (wymaga regularnego czyszczenia) lub wymienny. Niektóre żelazka są wyposażone w podwójny system antywapienny, składający się z funkcji usuwania kamienia oraz wkładu antywapiennego wewnątrz zbiornika wody.Warto dodać, że po każdym prasowaniu należy opróżnić żelazko z wody. Zalegając może wytrącać osad, zatykający kanaliki. Do żelazek parowych nie powinni się wlewać wody mineralnej, która także wpływa na zapychanie otworów.
Żelazko bezpieczeństwo użytkownia
Jeśli w grę wchodzi energia elektryczna oraz woda bezpieczeństwo staje się sprawą nr 1. Dlatego do istotnych rozwiązań firmowych, w które wyposażone są żelazka należą:
- automatyczne wyłączenie żelazka - tzw. strażak, najczęściej po 30 sekundach dla żelazka zostawionego w pozycji poziomej i ok. 6–8 minutach w pozycji pionowej urządzenie odetnie dopływ prądu,
- blokada kapania wody – ma chronić przed wyciekaniem wody lub pary w trakcie prasowania w niskich temperaturach lub przy wyłączonym żelazku,
- elementy antypoślizgowe na obudowie żelazka – gumowe elementy najczęściej pokrywają uchwyt urządzenia, w wielu modelach pokryta jest nimi także podstawa żelazka,
- czujnik dotyku – w uchwycie żelazka sprawia, że działa ono tylko wtedy, gdy jest trzymane w dłoni,
- nakładki na stopę żelazka – zapobiegają wybłyszczaniu tkanin.
Wideo: jak prasować koszulę i spodnie
Zobaczcie jak szybko i dobrze wyprasować męską koszulę oraz spodnie. Prasowanie: instrukcja wideo. Przed rozpoczęciem prasowania spodni należy dopasować temperaturę żelazka do tkaniny z jakiej wykonane są spodnie, dolać wodę destylowaną do zbiornika i ustawić tryb parowania. Prasowanie spodni rozpoczynamy od przełożenia spodni na lewą stronę i rozłożenia ich na desce. Najpierw prasujemy dolną część nogawki i stopniowo przesuwamy się ku górze. Podczas prasowania spodni szczególnie ważne są tu okolice kieszeni i same kieszenie, które powinny być rozłożone w taki sposób, by nie powodowały zagięć.