Kofeinowa dawka energii. Mamy sposób na mocne wejście w nowy dzień. PRZEPIS
Jej aromat budzi do życia i dodaje energii, której tej wiosny wyjątkowo mocno potrzebujemy. Dobrze przygotowana może nam pomóc przetrwać ten czas w całkiem dobrej formie.
Autor: mat. prasowe Nivona
W przyrządzeniu idealnej kawy niezastąpionym pomocnikiem będzie ekspres Nivona CafeRomatica 970. Mimo, że jego wnętrze kryje wiele innowacyjnych rozwiązań, ekspres jest wyjątkowo prosty w obsłudze. Duży, 5-calowy wyświetlacz dotykowy zapewnia łatwy dostęp do znakomitych przepisów, począwszy od aromatycznej małej czarnej, do delikatnych kaw mlecznych. Linia 9 daje możliwość spersonalizowania aż 9 receptur kawowych, co w połączeniu z 9 gotowymi przepisami pozwala wybrać spośród aż 18 specjałów! Dzięki nowemu młynkowi ekspresy z tej serii pracują cicho, jak prawie żaden inny automatyczny ekspres do kawy.
W ekspresach zintegrowano unikatowy System Aroma Balance z trzema profilami mocy aromatu. Ten wyjątkowy system parzący kawę, w jakości profesjonalnych ekspresów kolbowych, pozwala ustawić intensywność kawy oraz wydobyć aromat z każdego jej ziarna. Urządzenia nowej generacji posiadają czterostopniowy wybór temperatury parzenia, pięciostopniowy wybór mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.
Zintegrowany interfejs bluetooth umożliwia zdalną obsługę ekspresu za pośrednictwem smartfona.
Nowa linia ekspresów dostępna jest w dwóch kolorach: czarny mat (Nivona 960) lub tytanowy (Nivona 970). Dodatkowo urządzenie można dopasować do wnętrza kuchni, pojemnik na wodę podświetlany jest w 8 kolorach do wyboru.
Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, przygotował przepis na energetyzującą kawę.
Składniki:
Podwójne espresso
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
Szklanka lodu w kostkach
100 ml mleka migdałowego
Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki trzeba wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml.
Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor.