Płyta kuchenna na miarę potrzeb
Kuchenkę kupujemy zwykle „na lata”, szkoda więc inwestować pieniądze w przedmiot codziennego użytku, z którego możemy być niezadowoleni, bo nie spełnia naszych oczekiwań. Dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny model, przeanalizujmy dokładnie nasze potrzeby i odpowiedzmy sobie na kilka pytań: jak dużo gotujemy, czy mamy kuchnię otwartą na pokój, do jakiego paliwa mamy dostęp i jaka płyta będzie nas mniej kosztowała w eksploatacji.
Gazowa czy elektryczna? A do tego tysiące funkcji... Trudno nie zagubić się w olbrzymiej ofercie sklepów. A przecież wybór płyty nie może być decyzją przypadkową.
Paliwo przede wszystkim - płyta gazowa czy elektryczna?
Pierwszym warunkiem determinującym wybór płyty jest rodzaj paliwa, do jakiego mamy dostęp. Tam, gdzie nie ma gazu, oczywistym wyborem będzie kuchenka elektryczna. Ale nie wszędzie da się ją zamontować, bo wymaga trójfazowej instalacji elektrycznej. Jeśli sieć energetyczna jest niedostatecznie rozbudowana, przydział mocy niewielki – nie można używać sprzętów elektrycznych dużej mocy. O takich rzeczach najlepiej pomyśleć jeszcze przed budową domu i postarać się o większy przydział mocy. A co zrobić, kiedy w domu nie ma ani gazu, ani wystarczająco dobrej instalacji? Wyjścia są dwa: możemy zamontować butlę z gazem płynnym lub przerobić instalację.
Plusy i minusy płyty grzewczych
Zwolennicy palników gazowych twierdzą, że potrawy ugotowane na ogniu mają lepszy smak. Ale niektóre posiłki (np. z warzyw) przyrządzane na płycie elektrycznej zachowują więcej wartości odżywczych, bo są krócej gotowane. Kuchenki elektryczne są znacznie „czystsze” od gazowych. Spalający się gaz unosi wraz z wytwarzaną parą wodną drobiny tłuszczu i roznosi je po całym pomieszczeniu. Dlatego tam, gdzie kuchnia jest otwarta na salon – lepsze będzie urządzenie elektryczne.
Ile kosztuja płyty grzejne?
Płyty gazowe są na pewno tańsze w utrzymaniu. Z płytami elektrycznymi jest różnie. Im nowocześniejsza kuchenka, tym zwykle ma wyższą cenę w sklepie, ale za to później będzie tańsza w utrzymaniu. Dlatego wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje oszczędzania energii. I tak, płyty ceramiczne (jest to jeden z rodzajów płyt elektrycznych) mogą być wyposażone w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Włączają zasilanie tylko wtedy, gdy garnek stoi na polu grzejnym, a wyłączają natychmiast, gdy się go zdejmie. Modele indukcyjne mogą mieć funkcję rozpoznawania garnka: dostosują wielkość i moc pola do rozmiarów naczynia. Ograniczy to znacznie zużycie prądu.
Styl płyty dobrany do stylu kuchni
Każda firma ma kilka linii stylistycznych płyt, więc z doborem nie powinno być problemu. Najwięcej modeli jest w kolorze stali i w tradycyjnym białym, ale spotyka się też kuchenki w kolorze ciemnego brązu i czerni. Oprócz linii klasycznych do wyboru mamy kuchenki o nowoczesnym wyglądzie w stylu techno i – modne ostatnio retro – przypominające kuchenki z początku wieku.
Wybór konkretnego modelu nie jest łatwy, ale pamiętajmy, że nie ma sensu wydawać fortuny na kuchenki z olbrzymią ilością funkcji – i tak na ogół będziemy używać zaledwie kilku. Jeśli mamy małe dzieci, na pewno trzeba zainwestować w model z odpowiednimi zabezpieczeniami. Warto też postawić na ekonomię, czyli wybrać kuchenkę z funkcjami oszczędzającymi zużycie paliwa.
Piekarnik i płyta grzejna
Świetnie współpracujący zespół złożony z piekarnika i płyty grzewczej potrafi w dużej mierze wyręczyć kucharza w jego zajęciach. Niczego nie trzeba już pilnować, sprawdzać, mierzyć czasu pieczenia – wystarczy wcisnąć odpowiedni guzik z programem. Odpada też problem z czyszczeniem, ponieważ większość piekarników ma już któryś z programów samoczyszczących. Nawet niewdzięczne do tej pory ruszty płyt gazowych pociągnięte są teraz emalią ułatwiającą czyszczenie. Kuchenki stają się coraz bardziej funkcjonalne, a do tego ładne. Odpowiednio skomponowany zestaw (piekarnik plus płyta) pozwala nie tylko na większą efektywność prac, ale też umożliwia zachowanie jedności stylistycznej w tym fragmencie kuchni. A z wyborem formy i koloru zestawu naprawdę nie powinno być kłopotu.
Autor: archiwum
Kuchenki gazowe są tańsze w utrzymaniu. Ich zwolennicy twierdzą też, że potrawy ugotowane na “prawdziwym” ogniu są dużo smaczniejsze.
Wbrew pozorom także stylistyka nie jest bez znaczenia. Kuchenka, tak jak inne meble, powinna być starannie dobrana do stylu wnętrza – np. kuchenki z wystającymi żeliwnymi rusztami będą się znakomicie prezentowały w kuchni w stylu prowansalskim.