Wyciskarka czy sokowirówka - wady i zalety. Czym się różnią, co wybrać?

2024-08-13 9:15

Wyciskarka czy sokowirówka, które urządzenie wybrać? Wyciskarki do cytrusów to najtańsze i najprostsze urządzenia, sokowirówki są droższe, ale umożliwiają przyrządzenie smakowitego napoju z większości owoców i warzyw. Najbardziej wszechstronne, ale też najdroższe, są wyciskarki wolnoobrotowe. Co wybrać? Podpowiadamy.

Sok z buraka
Autor: Getty Images Świeży sok z buraka.

Spis treści

  1. Wyciskarka czy sokowirówka?
  2. Sokowirówka
  3. Sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa, wyciskarka do cytrusów. Zdjęcia
  4. Jak wybrać sokowirówkę?
  5. Wyciskarka wolnoobrotowa
  6. Wyciskarka do cytrusów
  7. Nietypowe sokowirówki
  8. Co zrobić, żeby sokowirówka służyła jak najdłużej?

Nie ma nic lepszego niż świeżo wyciskany sok, można go opisać za pomocą dwóch słów – samo zdrowie - nie ma absolutnie żadnych konserwantów, a robi się go naprawdę szybko. Taka porcja witamin przyda się każdego dnia.

W sprzedaży jest wiele soków, nawet tzw. 100 proc., ale nie przetrwałyby na półkach sklepowych nawet kilku dni, gdyby nie były zakonserwowane, np. cukrem albo metodą pasteryzacji (w wysokich temperaturach). Jeśli ktoś znajdzie w sklepie sok świeży, to na pewno będzie na nim adnotacja, że jest „jednodniowy”, czyli powinien zostać wypity najlepiej tego samego dnia. Lepiej jednak przygotować swój własny sok. Jakie urządzenie do wyciskania soków warto kupić? Przeczytaj nasz poradnik. 

Wyciskarka czy sokowirówka?

Nowoczesne urządzenia są tak zaprojektowane, że wymagają od nas minimalnego wysiłku. Można zrobić sok klarowny albo z drobinkami owoców, to już zależy od tego, co wolimy. Praktycznie można wyciskać niemal wszystkie owoce oraz warzywa, a także łączyć je, by osiągnąć oryginalny smak. Urządzenia do przyrządzania soków można podzielić na: sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe oraz wyciskarki do cytrusów.

  • Sokowirówki składają się z pojemnika wyposażonego w ostrza oraz sito z otworami po bokach. Do pojemnika wkłada się owoce lub warzywa (gdy trzeba także rozdrobnione), włącza urządzenie przyciskiem i czeka aż powstanie sok, który przesączy się przez otwory w sicie i za pomocą lejka wpłynie do dołączonego rodzaju dzbanka albo wprost do szklanki. Taki sok jest klarowny i nie ma drobin, resztki zaś wpadają do specjalnego, wyjmowanego pojemnika, który po skończonej pracy należy opróżnić i wypłukać.
  • Wyciskarki wolnoobrotowe mają w swojej konstrukcji specjalny ślimak z ostrzami (albo dwa, tzw. dwuślimakowe), który najpierw zawartość miażdży. Choć pracują nieco wolniej niż sokowirówki, zachowują poza witaminami także enzymy.
  • Wyciskarki do cytrusów - proste urządzenia, elektryczne lub ręczne, służące jedynie do wyciskania soków z cytryn, pomarańczy i innych owoców cytrusowych.

Sokowirówka

Sokowirówki najlepiej radzą sobie z owocami i warzywami twardymi. W porównaniu z wyciskarką sokowirówka gorzej radzi sobie z wyciskaniem soku z warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) oraz ziół (bazylia, mięta). Sokowirówka ma też prostszą budowę, ma mniej elementów, więc jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości i obsłudze. Jest też tańsza od wyciskarki.

Sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa, wyciskarka do cytrusów. Zdjęcia

Jak wybrać sokowirówkę?

Wszystko zależy od potrzeb oraz upodobań rodziny. Jeśli jest liczna i lubi soki, warto zwrócić uwagę na wielkość pojemnika na sok, a także na sposób wyciskania, a co za tym idzie zawartość (lub nie) miąższu. Niektórzy radzą, by brać pod uwagę także objętość pojemnika na  resztki (im większy, tym rzadziej można go opróżniać).

My jednak radzimy, by po każdym użyciu resztki wyrzucać, żeby nie fermentowały zamknięte w urządzeniu, stojącym w ciepłym (zwłaszcza zimą) pomieszczeniu. Natomiast to, na co warto zwrócić uwagę, to średnica otworu, do którego wyrzuca się produkty, zwłaszcza owoce, gdyż im jest większa, tym większe owoce można do niej wkładać, bez potrzeby rozdrabniania, co ewidentnie oszczędza czas.

Nowoczesne modele wyposażone są m.in. w blokadę kapania, możliwość dozowania nieobranych produktów oraz separator piany, a także osobny wyciskacz do cytrusów czy specjalny młynek.

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wyciskarka obrotowa radzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw, także z liśćmi, np. szpinaku, wykorzystywanymi do produkcji zielonych koktajli. Powolne obroty powodują, że produkty nie nagrzewają się oraz nie są napowietrzone, co przekłada się na wysoką jakość soku, jest w nim więcej błonnika, witamin i minerałów. Sok z wyciskarki jest bardziej mętny i gęstszy.

Wyciskarka do cytrusów

Tego typu wyciskarki są bardzo proste w obsłudze i pobierają niewiele (od 40 W do 250 W) energii elektrycznej. Urządzenie zazwyczaj się składa z podstawy (tu znajduje się silnik), na której stoi pojemnik z „dziobkiem”, który ułatwia przelanie soku do szklanki, na nim zaś umiejscowione jest sitko na miąższ oraz stożek, na który nakłada się odpowiednio dużą nakładkę, jej wielkość zależy od rodzaju owocu. Przekrojony owoc na pół przykłada się do odpowiedniej wielkości nakładki i włącza przyciskiem. Najczęściej stożek obraca się w dwie strony dokładnie wyciskając zawartość, a miąższ zostaje na sitku.

Niektóre mają możliwość regulacji gęstości soku, więc można uzyskać bardziej lub mniej gęsty, z większą lub mniejszą zawartością miąższu. Poszczególne elementy łatwo można zdemontować i opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli robi się to systematycznie, urządzenie nie wymaga intensywnego szorowania.

Nietypowe sokowirówki

  • Wbudowana w robot kuchenny Jest to rozwiązanie tańsze, niż gdybyśmy kupili obydwa urządzenia osobno. Jednak sokowirówka w robocie nie jest tak wydajna jak „samodzielna”. Z 1 litra owoców uzyskamy w niej tylko 0,45 l soku i aż 0,55 l wytłoczyn (w modelu „samodzielnym” – 0,6 l soku i 0,4 l wytłoczyn).
  • Z wyciskarką. Jeśli masz ochotę i na sokowirówkę, i na wyciskarkę, a brakuje ci miejsca w kuchni na oba urządzenia – przyjrzyj się modelom, które łączą obie funkcje.

Co zrobić, żeby sokowirówka służyła jak najdłużej?

Oto kilka prostych zasad, których przestrzeganie zapewni naszej sokowirówce długie życie, a nam – przyjemność z jej obsługi.

  • Twarde owoce i warzywa trzeba kroić na małe kawałki. W przeciwnym razie silnik może się „zadławić” – spali się wówczas bezpiecznik. Gdy wyczujemy, że silnik jest przeciążony i zwalnia obroty, koniecznie zróbmy przerwę w pracy.
  • Nie wolno zamykać pokrywy sokowirówki na siłę. Łatwo wówczas uszkodzić lub nawet wyłamać klamry przy pokrywie, spinające poszczególne części urządzenia.
  • Lepiej nie myć elementów sokowirówki w zmywarce. Możemy to zrobić tylko wtedy, gdy mamy program myjący w temperaturze do 60°C. W wyższej – plastik może się odkształcić.
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.
Murator Remontuje: Wymiana zlewu i baterii kuchennej