Blat drewniany - jak go chronić i pielęgnować? PORADNIK
Drewno jest pięknym i szlachetnym materiałem, który potrafi uświetnić każde wnętrze, niezależnie od stylu. Decydując się na drewniany blat, musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach dotyczących jego użytkowania i pielęgnacji. Sprawdź, jak zadbać o blat drewniany.
Spis treści
Blat drewniany - jak go chronić i pielęgnować
Jak dbać o drewniany blat? To pytanie prędzej, czy później pojawi się w naszej głowie, jeśli użytkujemy tego typu blat lub jeśli planujemy zakup. Decydując się na blat drewniany, możemy wybrać dwa warianty – impregnowane, a więc pokryte warstwą zabezpieczającego materiału lub surowe, które będziemy musieli zaimpregnować we własnym zakresie.
By pokryć drewniany blat warstwą ochronną, mamy do wyboru trzy opcje: olej, lakier oraz wosk. Każdy z nich różni się właściwościami i przeznaczeniem, każdy będzie reagował inaczej na drewno, a także w inny sposób będzie chronił drewnianą powierzchnię. Który sposób jest najlepszy? Przyjrzyjmy się wszystkim trzem.
1. Lakierowanie – na rynku dostępne są lakiery z połyskiem lub matowe. Warstwa lakieru nałożona na blat drewniany stanowi barierę ochronną przed wilgocią i zabrudzeniami. Lakier sprawia, że powierzchnia nim pokryta jest gładka, przyjemna w dotyku, łatwa w utrzymaniu czystości. Lakier dobrze podkreśla walory drewna, w szczególności jego słoje. Lakierowany blat kuchenny jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i rzadko wymaga pielęgnacji, chyba że uszkodzenie jest naprawdę poważne. Jedną z największych wad lakierowanych blatów drewnianych jest ich niewielka odporność na ścieranie. Blaty lakierowane szybko matowieją i źle znoszą wysokie temperatury. W przypadku, gdy powierzchnia lakierowana ulegnie zniszczeniu, zanim pokryjemy ją nową warstwą ochronną, musimy oszlifować całą powierzchnię i dopiero wtedy nakładać lakier.
2. Olejowanie – olej wnika w głąb drewna i zabezpiecza go, tworząc grubą na kilkanaście milimetrów powłokę, to dlatego blaty drewniane pokryte olejem są odporne na wilgoć i wysokie temperatury. Olejowanie pozwala zachować naturalną strukturę drewna, uwydatniając słoje. W przeciwieństwie do blatów lakierowanych uszkodzoną warstwę olejowanej powierzchni drewnianej wystarczy oszlifować i pokryć punktowo odrobiną oleju. Niestety, olejowanie ma również wady. Blaty drewniane pokryte olejem z upływem czasu zaczynają ciemnieć i wymagają regularnej pielęgnacji, specjalnym olejem lub woskiem przynajmniej 1-3 razy w roku.
3. Woskowanie – sprawia, że na powierzchni blatu tworzy się miła w dotyku warstwa, chociaż wciąż można wyczuć strukturę i nierówności drewna. Wosk dobrze komponuje się z farbą do drewna, podkreślając głębię koloru, a gdy część blatu ulegnie uszkodzeniu, wystarczy oszlifować fragment i pokryć go nową warstwą wosku. Dość dobrze chroni przed wilgocią, natomiast źle znosi kontakt z brudem, plamami i wysokimi temperaturami. Nie jest odporny na zarysowania, a po pokryciu blatu warstwą wosku potrzeba aż 30 dni, by wosk się utwardził. To dlatego nie poleca się stosować go w kuchennych blatach czy stołach, a raczej w delikatniejszych meblach, jak na przykład komodach czy stolikach nocnych.
Jak dbać o drewniany blat?
Olejowanie drewnianego blatu wymaga odpowiedniego preparatu. Wbrew pozorom, lepiej nie używać oleju jadalnego, np. kokosowego, rzepakowego czy słonecznikowego. Mimo że oleje te stworzą wodoodporną powłokę na powierzchni drewnianego blatu, to będą bardzo sługo schnąć, a przez obecność protein w ich składzie po jakimś czasie zaczną się rozkładać.
Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w przeznaczony do drewna olej. Taki, którego głównym składnikiem jest niejadalny, specjalnie przetworzony olej lniany. Olej lniany do drewna pozbawiony jest protein i dużo lepiej wnika w strukturę drewna i schnie szybciej niż oleje jadalne. Niestety, oleje do drewna nie są tanią inwestycją, dlatego musimy przygotować się na dość spory wydatek.
Jak dbać o blat drewniany na co dzień? Bardzo ważne jest to, by podczas użytkowania drewnianej powierzchni być ostrożnym. Drewno jest dość miękkie i bardziej niż inne materiały narażone na uszkodzenia mechaniczne. To dlatego odradza się krojenia produktów bezpośrednio na drewnianym blacie, dobrze jest używać desek do krojenia (najlepszym wyborem będą bambusowe modele).
Ponadto, by cieszyć się drewnianym blatem na dłużej, nie kładźmy na nim bardzo gorących naczyń lub blach wyjętych z rozgrzanego piekarnika, ponieważ na powierzchni blatu mogą powstać przebarwienia i nieestetyczne ślady. Jak usunąć plamy po gorących naczyniach z drewnianego blatu? Zmieszajmy ze sobą niewielką ilość soli i oliwy z oliwek. Gęstą mieszankę nałóżmy na przebarwienia i pozostawmy na 3 godziny. Potem usuńmy oleistą papkę, przetrzyjmy wilgotną szmatką, a następnie suchą.
By zadbać o drewniany blat warto co jakiś czas użyć specjalnych preparatów do pielęgnacji drewnianych powierzchni. Pamiętajmy tylko, by upewnić się, że mogą one wchodzić w kontakt z żywnością. Lakierowane blaty można myć mleczkiem do czyszczenia, natomiast olejowany blat wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do naczyń. Ważne jest, by drewniany blat od razu wycierać do sucha.
Co zrobić, gdy na powierzchni blatu zauważymy pleśń? By usunąć pleśń z drewnianego blatu, należy nasączyć patyczek higieniczny naftą, a następnie przetrzeć zapleśniały fragment. Po odczekaniu kilku minut polerujemy ten fragment blatu ściereczką.
Drewno, laminat, kamień? Wybieramy blat do kuchni
Autor: materiały prasowe Zajc Kuchnie
Blat kuchenny z Corianu, bardzo trwałego materiału, który powstaje z połączenia żywicy akrylowej oraz naturalnych minerałów. Właściwości fizyczne Corianu pozwalają na wykonywanie niewidocznych połączeń i tworzenie blatów o najróżniejszych kształtach.
Autor: kamieniarstwolukstone